Witam was posiadam akwarium 200l chciałbym wystartować od nowa bo na jałowym żwirze ciężko sie jest wybić rośliną. Jaki substrat polecacie czy ten Substrat Tropica Plant 5L czy coś innego SERA ,TETRA były by lepsze ..
Posiadam ten substrat w swoim baniaku. Wysypana warstwa ok. może 5-10mm i na to JBL Manado ok. 5cm. Substrat jest użyty tylko tam gdzie rosną rośliny które się ukorzeniają w podłożu. Reszta jest na skałkach i korzeniach więc nie mają bezpośredniego styku z tym dodatkiem do podłoża. Rośliny wg. mnie rosną zadziwiająco dobrze. Mam tu na myśli Pogostemony Helferi czy Hydrocotyle Verticillata. Ogólnie polecam, bo substratu dużo nie trzeba, a daje pozytywny efekt w akwarium.
Również mam go u siebie, trochę przedawkowany bo worek 2,5l w 63l i wzmocniony pałeczkami osmocote, ale z takiego zestawienie jestem w pełni zadowolony.
Moim zdaniem jest to bardzo dobry substrat ma go w dwóch akwariach jeden w 375 a drugi w 420 w obydwu przypadkach bardzo dobrze się sprawdza ,oczywiście co jakiś czas wzmacniam podłoże tabletkami ferki ale efekty są naprawdę powalające.
Anonim 45734 w Podłoże· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9543
Witam
W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
adamon w Podłoże· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 9298
Start akwarium 240l, obsada to neony (100szt.), kirys panda (około 10szt.), zbrojniki różne (około 15 szt), może kilka skalarów.
Rośliny raczej umiarkowane, ale chciałbym mieć możliwość posadzenia cze...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2952
jbl-proscape-plant-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2887
podloze-fluval-bio-stratum-plant.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dan...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2843
podloze-tropica-aquarium-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane p...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1456
podloze-neo-soil-plant.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
marcinox w Podłoże· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 14094
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Ciechan w Podłoże· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4308
Restartuje swój zbiornik i wybrałem jako podłoże i linię nawozową Tropica. Pytanie do osób używających lub mających wiedzę. Czy przy tym podłożu należy na coś konkretnie zwrócić uwagę? Czy podążać zgo...
Jacaerys w Podłoże· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3211
Witam akwaryści,
Zamierzam założyć nowe akwarium, tradycyjnego low techa z mało wymagającymi roślinami. Zostało mi doradzone, aby tym razem zrezygnować z ziemi ogrodowej jako podsypki pod żwir i zamia...
Statystyki
Ten temat przegląda 199 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 199 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej