Witam posiadam akwarium 128 litrów 80x40x40.Filtr JBL e901,światło 2x18w+1x24w (18w opti plant+18W opti natural,24w philips 865),grzałka 150w.Akwarium wystartowało tydzień temu czyli 13.10.13 na ziemi ogrodowej wymieszanej z keramzytem+kulki z gliny i to razem wymieszane.Narazie palone jest tylko 2x18w od 12 do 18.Pytanie brzmi co dalej?jakie światło palić i ile godzin?czy już palić pełną mocą?i ile godzin?I pytanie jeszcze co z nawożeniem?posiadam EC i jakiś nawóz mikro+makro i dodatkowo mam sam potas z soli,czy może coś innego byłoby lepsze?Z góry dziękuję za odpowiedzi
Rośliny mam z tego zestawu http://allegro.pl/zestaw-26-roslin-akwa ... 56629.html ,co2 nie podaje i nie mam zamiaru narazie się w to bawić,naczytałem się już dosyć sporo o akwarium na ziemi na necie o to się nie martw pytam tutaj na forum bo wiem że dużo ludzi takie akwaria posiada i może coś doradzić z własnego doświadczenia.
Hej no to postaram się odpowiedzieć. Zacznij świecić od 8h na dzień, i co tydzień zwiększaj o 1h, aby dojść do 10-12h. Jak będziesz świecił za długo mogą wyjść nitki itp, wtedy skróć czas świecenia.
Jeśli chodzi o nawozy to przez pierwsze 2 tyg. potas, potem z całą gama makro ale nie za dużo - 1/3 dawek, trzeba poczekać aż się rośliny ukorzenią. Jak zobaczysz wzrosty to wtedy nawozić można bardziej - 1/2 dawek. Przy akwarium na ziemi nawożenie nie musi być duże jeśli są rośliny z rozbudowanym systemem korzeniowym. Po obserwacji rośli będzie widać czy im coś brakuje czy nie. Wtedy ewentualnie podniesiesz nawożenie do 100% zalecanych dawek nawozów lub więcej.Tak samo mikro, podaje się gdzieś dopiero po miesiącu, ale przy słabym świetle, braku CO2 i ziemi nie szalał bym z nim - jakieś 20% zalecanych dawek.
Piszę bardzo ogólnie, gdybyś potrzebował bardziej konkretnych odpowiedzi to pisz.
Woda sama kranówka więc właściwości wody z kranu podobno są takie-Odczyn pH 7,7 – 8,1,0,15,Żelazo ogólne mg / l 0,01 – 0,15,Twardość ogólna mgCaCO 3/l 224 – 260,°dH 12,5 – 14,6,Amoniak mg / l 0,01 – 0,14,Azotany mg / l 0,617 – 0,862,Azotyny mg / l 0,008 – 0,014.
Potas i magnez możesz dać do podmienianej wody w postaci sypkiej lub roztworu. Używałbym sypkiej postaci - mniej miejsca zajmuje woreczek i na początek podawał bym połowę wyliczonych dawek: potas:
potasu bym dawał sypkiego 1g K2SO4 na tydz do podmienianej wody.
Magnez (możliwe, że zbyteczny przy wodzie kranowej):
Podawałbym 2g sypkiego MgSO4(7H2O) do podmienianej wody.
Teraz makro podawane 2-4 razy w tygodniu Azot i Fosfor (zawierają też potas), na początek dawał bym 1/3 dawki 2x na tydz:
Na początek jakieś testy by się przydały aby zobaczyć co masz w kranie i akwarium - czy czasem ziemia ci nie wypływa itp. Nie są konieczne, gdybyś miał to OK.
Sprawdź opisy ze screenów, możliwe, że coś niedopatrzyłem. W kalkulatorze wpisałem akwrium 100l bo odjąłem podłoże i dekoracje, które pewnie masz.... Jest to nawożenie wyliczone motodą EI - jak sama nazwa wskazuje - ESTIMATIVE. Więc mam nadzieję, że nie będziesz miał problemów jeśli chodzi o to czy powinno być 2 g czy 3g magnezu itp ... Wal na oko ale do akwarium hehehehehehehehe.
Nawożenie EI jest liczone na podstawie popytu akwariów HT - z dużą ilością CO2 i światła, możliwe, że będziesz mógł nawozić mniej. Trzymałbym się na początku 1/3 do 1/2 dawek i obserwował.
Najpierw chciałbym podziękować za zainteresowanie,testy są a więc wygląda to tak-no3-0,no2-0,gh-powyżej >14,ph-7,Ci-0,po4 mierzyłem 3 dni temu i było lekko ponad miarę czyli ponad 2 w akwarium,zmierzyłem w kranówce i jest 0 jak nic.Nie wiem skąd w akwarium taki wynik.
Trzymaj NO3 koło 3-5, PO4: 0,3-0,5 i obserwuj. Na początku PO4 i NO3 może trochę latać zanim się baniak ustabilizuje i ziemia może się gdzieś jeszcze wypłukiwać.
Siemasz Matu akwarium ma już ponad miesiąc i jest wszystko dobrze,żadnych glonów itp.Czasem na szybie coś wyjdzie ale dam no3 i znika wiesz może dlaczego?Jak narazie daję tylko no3 i do podmiany potas i magnez.I jest jeszcze jedna sprawa bo mam butle co2 Tylko teraz pytanie co ze światłem?Myślę nad zmianą 1x24w na 2x24w,co o tym myślisz?Butla jeszcze nie podłączona bo mam sama butle,może doradzisz coś co z tym fantem zrobić?
Pytanie może w inną stronę, ... czy jesteś zadowolony z tego co masz? Ze wzrostu i obsady...? Jeśli uważasz, że przyda się więcej światła dla roślin to podmieniaj 1x24 na 2x24.
Jak już masz butle to podłącz, bez różnicy czy podmienisz światło czy nie. CO2 zawsze się przyda.
Zadowolony ale nie do końca bo np. Hygrophila difformis rośnie jak na drożdżach,Hydrocotyle leucocephala szału niema ale rośnie,mam problem np. z Echinodorus magdalensis i Rorala sp. green gdzie problem raczej powinien być w drugą stronę nie?bo kryptokoryny to wiadomo rosną ładnie.
matu po co nawozić akwarium na ziemi? nie bardzo widzę sens. kolega zrobil LT to jakby z definicji nic sie nie sypie. ja mam ziemie i w zyciu nic nawozilem, nie dawalem CO2 i innych wynalazkow i wszystko rosnie. az za bardzo.
Matu powiesz mi jedną rzecz?no3 i po4 jest trzymane na poziomie,butla co2 już podłączona wszystko ładnie hula ale jest problem.Rośliny bąblują ale coś jest nadal nie tak,mam takiego ala nurzańca czy coś w tym stylu i nie chce nosnąć,robi sie brązowy tak jakby liście gniją później robią się żółte aż w końcu białe i odpadają,na niektórych roślinach jest podobnie lecz nie w takim stopniu i przeważnie na starych liściach dodam tylko że nie daje od startu zbiornika wcale mikro czy problem może siedzieć w żelazie?z góry wielkie dzięki jakby co to mogę wrzucić zdjęcia
Wrzuć fotki plz, i jak masz wyniki testów to też. Braki mikro powodują, że rośliny są blade, ale nie rozpuszczają się. Te objawy co opisujesz to na 100% coś z makro.
Matu nie wiem jak dodać zdjęcia ale podaje ostatnio mierzone parametry wody,no3-25,no2-0,gh-14,kh-15,ph-7,2,ostatnio mierzone po4 miało miedzy 1.8-2.0 Nie wiem co może być nie tak.
TURYSTA w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 818092
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Wątek wspólny w Zwierzęta· Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 199227
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Przemek1979 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2106
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Mirek81 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20622
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1655
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
kajnia w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 987
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Zbigniew w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2219
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
zygfryd1708 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 179
Witam,
szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm.
Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...
OmenLDZ w Filtracja· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 479
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Statystyki
Ten temat przegląda 432 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571017
• Liczba wątków: 48814
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 431 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej