Jak poprawnie wykonać nawóz MIKRO z INTERMAGU MIKROPLUS
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wiem ze temat był już wałkowany wiele razy ale ostatnio wpadł mi w rece Intermag Mikroplus i osobno Fe 13% i chciałbym się dowiedzieć czy coś się zmieniło ... może jakies korekty odnośnie przepisu itp... Słyszy się ze jako podstawa jest ok ale ponoć trzeba go uzupełnić w żelazo. Co sądzicie o nim i w jaki sposób go "przerabiacie" pod swoje akwaria? Oraz mam także pytanie jak go stosować poprawnie przy nawożeniu NO3 15 ppm / 0,9W/L
-
krisppl
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Mysłowice
Stosuję ten nawóz bez dodatkowego żelaza. Wg. kalkulatora utrzymuję stężenie 0.11-0.22 mg/l (Fe) przed-po podmianie wody. Przy większej dawce zauważyłem szybszy rozwój okrzemków bez widocznego wpływu na rośliny więc zostałem przy takiej dawce.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
A nie jest czasem za duze stęzenie Manganu ?
-
krisppl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tego co pokazuje mój kalkulator jest odwrotnie. Mangan i miedź wychodzą poniżej standardów EI.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
krisppl napisał(a):Wiem ze temat był już wałkowany wiele razy ale ostatnio wpadł mi w rece Intermag Mikroplus i osobno Fe 13% i chciałbym się dowiedzieć czy coś się zmieniło ... może jakies korekty odnośnie przepisu itp... Słyszy się ze jako podstawa jest ok ale ponoć trzeba go uzupełnić w żelazo. Co sądzicie o nim i w jaki sposób go "przerabiacie" pod swoje akwaria? Oraz mam także pytanie jak go stosować poprawnie przy nawożeniu NO3 15 ppm / 0,9W/L
Jeśli oczekujesz jakiejś propozycji odnośnie rozrobienia mikro plus i dawkowania,mogę ci coś policzyć pod twoje akwarium. Podaj tylko wymiary akwarium i wklej fotkę akwarium które chcesz nawozić. Na resztę pytań odpowiem później.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Wlasnie nie mam zdjecia...
-
krisppl
●
mprusek napisał(a):Stosuję ten nawóz bez dodatkowego żelaza. Wg. kalkulatora utrzymuję stężenie 0.11-0.22 mg/l (Fe) przed-po podmianie wody. Przy większej dawce zauważyłem szybszy rozwój okrzemków bez widocznego wpływu na rośliny więc zostałem przy takiej dawce.
Tez zauwazyłem taki rozwój sytuacji wiec zostałem przy 0,15 ppm/tydzien Czy jakis firmowy nawóz mikro byłby lepszy ?
-
krisppl
●
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
GEN-X-1.jpg
Informacja od producenta:
Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Rich-Solution-1200x630-px.jpg
Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution:
ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
|
|