Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Proszę o pomoc, gdyż nikt już mi nie potrafi doradzić, a ja sam też nie mogę dojść gdzie leży przyczyna mojego problemu :/ zaczyna to już być lekko drażniące. Mianowicie chodzi o to że Anubiasy w jednym z moich zbiorników (jak to widać na fotografiach) wypuszczają zamiast liści kikuty lub w najlepszym wypadku zdeformowane liście, są jednak w tym akwa 2 sadzonki Anubiasów które rosną nad wodą i wypuszczają pełne liście, dziwne jest to dla mnie, natomiast wszystkie inne gatunki roślin w tym zbiorniku rosną prawidłowo. Ten problem pojawił się mniej więcej z początkiem wakacji, wcześniej było ok, obecnie od kilku miesięcy stosuję wodę RO i kranókę 50/50, mineralizatora daje coraz więcej bo sądziłem, że mogą to być braki magnezu lub wapnia.. jednak stan się nie poprawił. No nie wiem, dla mnie to chore bo Anubias jest teoretycznie jedną z najłatwiejszych roślin w uprawie i w innych moich zbiornikach rozwija się jak powinien. Jeszcze raz proszę o pomoc i z góry dziękuję.
-

Dawid Szczepański
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Włocławek
Czy czasem nie są porośnięte przez glony?
Miałem z nimi kiedyś podobny problem, porastały je drobniutkie krasnorosty po czym wypalały w liściach dziury.
Sprawdził bym też parametry wody, na zdjęciach wyglądają na bardzo osłabione, a nie są to rośliny jakoś strasznie wymagające.
-
Czareknster
●
Według wszystkich testów jakie posiadam parametry wody są ok, a na starych liściach.. tak, są glony a mianowicie pozostałość po zielonych glonach z którymi miałem problem w upały w tym zbiorniku. No skoro nie rosną jak należy to są osłabione, normalne. Tylko gdzie leży przyczyna?
-

Dawid Szczepański
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zobacz to. Może uda Ci się coś wykombinować.
Widzę, że nie ma młodych pędów (chyba, że wyciąłeś). Więc parametry wody chyba nie bardzo są ok.
- Załączniki
-

- Niedobory
- niedobory2.jpg (56 KiB) Przeglądane 5123 razy
-
Czareknster
●
No zapewne nie są ok, powiedziałem tylko że tak mi testy pokazują więc, nie mam pojęcia czego może być za mało lub za dużo, przypuszczałem że może być za dużo potasu więc przestałem go dawać i zwiększyłem ilość mineralizatora a poprawy nie ma, nie wyciąłem liści bo po co miałby to robić one po prostu się nie wykształcają.
-

Dawid Szczepański
●
Usunięto użytkownika 31012
Schowaj je w cień, zakop korzenie w podłożu i daj dobre podłoże, kulki lub adę w pończosze pod sam korzeń. To bardzo wolno rosnąca roślina więc, stan w jakim jest teraz musiał mieć wpływ na zaniedbanie czegoś. Odbudowa też potrwa.
-
Usunięto użytkownika 31012
●
No już właśnie myślę nad zmianą nawozów, do tej pory stosowałem całą linię Aqua Art  a cały zbiornik prezentuje się mniej więcej tak jak na zdjęciu, obecnie zaszło tam kilka małych zmian.
-

Dawid Szczepański
●
Witam.Miałem kiedyś coś takiego,ale anubias był zdrowy.Ręce mi opadły i pewnego razu niechcący wykukałem,że giętkoząb czarnobrzuchy zasmakował w młodych liściach.Taki bonus . 
-
Pablocz1979
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kamienna Góra / Bydgoszcz
- Wspieram stronę kontem Premium
hehe bywa, ale u mnie obsada ryb jest stała od dłuższego czasu i raczej nie interesuje ich zjadanie roślin, pływają tam: Laetacara Dorsigera, Laetacara Curviceps, Agassiza Fire Red, Apistogramma Trifasciata, kilka Kosiarek, Otocinclusów i Zwinników Jarzeńców.
-

Dawid Szczepański
●
Od dzisiaj powróciłem do poprzedniego systemu nawożenia, czyli odstawiam testy na bok i nawożę według zaleceń producenta. Od kilku miesięcy nawoziłem swoim systemem sprawdzając testami parametry i może tu jest pies pogrzebany... Zobaczymy, a od przyszłego miesiąca zmieniam Aqua Art na Easy Life lub Ferkę.
-

Dawid Szczepański
●
Spróbuj Ferke. Korzystam z tych nawozów już jakiś czas. Są na prawdę świetne. Rośliny bąblują niesamowicie. Ważne jest aby stosować całą linię, osiągniesz wtedy stan idealny. Jedynym minusem Ferki jest cena.
Z EasyLife nie ma do końca jasnej informacji o dozowaniu. Nawożenie opeiera sie na zasadzie 10ml podnosi poziom o... Więc musisz robić testy i weryfikować stan roślin-warunków.
Przy Ferce mozesz zaufać producentowi poza tym są bardzo dobrze rozpisane dawkowania, przy wszystkich nawozach masz 10ml na 100l raz na tydzień lub 1ml na 100l codziennie.
-
Czareknster
●
Wiem, już zdążyłem sprawdzić cały asortyment tych firm, ale dzięki za informacje  Powiem szczerze że Easy Life mi bardziej pasuje ze względu na podział tych nawozów, np. to że fosfor i azot są oddzielnie... Zawsze stosuje całą linie danej marki  mam dylemat co do tych marek, którą wybrać, bo one mi na pierwszy rzut oka najlepiej odpowiadają, czekam na opinie jeszcze jednej osoby i podejmę ostateczną decyzję, co do ceny Ferki to raczej da się coś z tym zrobić...  jeszcze raz dzięki za poradę, pozdrawiam 
-

Dawid Szczepański
●
Tak wyglądają rośliny po południu nawożone Ferką  
-
Czareknster
●
Tak tylko że ja z co2 nie mogę przesadzić bo mam przerybione zbiorniki i już nie raz zdarzyło się je przygazować ale zawsze w porę zareagowałem, poza tym rośliny nie muszą bomblować żeby się dobrze rozwijać...
-

Dawid Szczepański
●
cześć, mam identyczne objawy. A wspólny wątek wydaje się że kosiarka. podejrzewam jeszcze bocję mysią ale Ty jej nie masz.. widzę że dawno pisałeś, wiesz już coś o tym?
-
młody2
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witam serdecznie,
Zbiorniczek zupełnie amatorski założyłem 3 miesiące temu. Na moje potrzeby w zupełności mi odpowiada ale jedno pytanko.
Czy mogę jakoś zachęcić ten trawnik żeby się rozrastał nie n...
20160627_131127.jpg 20160627_131135.jpg 20160627_131147.jpg 20160627_131155.jpg 20160627_131202.jpg 20160627_131207.jpg 20160627_131213.jpg 20160627_131229.jpg Witam mam problem z roslinami .
Najpierw...
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...
Witam, ostanio zauważyłem że henio robi sie ciemny i brązowy , co to może być
Witajcie mam dziwny problem a mianowicie;
Rotala rotundifolia- rosnie jak jakiś mikrus listki maja bardzo malutkie i w ogole nie ma kolorow(zdj)
Rotala macrandra - caly czas ma zielone liscie
Orzech ...
Witam.
Mam taki problem.
Ciągle mi giną rośliny w akwarium i nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Moje akwarium ma ok 40l, Jego wymiary to 50x35.
Zbadałem preparatem ph wody i wyszło mi ok. 6,5-7.
Poza t...
Witam.
OK 2 tygodnie temu założyłem nowe akwarium.
Zestaw który posiadam:
- Akwarium 240L
- Oświetlenie 2x HiLite T5 54W
- Filtracja EHEIM eXperience 250
600l/h
- .Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil Pl...
Witam,
prosze o pomoc w sprawie moich roślin w akwarium.
Mam akwarium 200l na jakimś tańszym substracie aqua substrate II+ , filtr aqua nova 1000l/h nawoże mikro makro i carbo.
Oświetlenie mam 2X39 w...
Witam wszystkich forumowiczów. Od 3-4 miesięcy mam dość poważny problem z akwarium, a raczej z roślinami w nim.
Parametry:
1) 60x22x30
2) 2 x świetlówka Aquael 11W 6500K oraz 3 listwy led razem 12W o...
Witam wszystkich na forum w ten weekęd jeszcze Pazdziernikowy.
Mam problem chyba z tlenem w swoim akwarium,do rzeczy. Od już dłuższego czasu obserwuje swoje gupiki, które od czasu do czasu łapią mi po...
|
|