Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie  Pasjonuje się od niedawna akwarystyką roślinną. Niedługo kupuje akwarium, a na razie robię różne miniaturki dekoracyjne. Mam szklaną kulę (ok 5-7L wody).  Znajdują się w niej gałęzatki oraz kabomby. Nie ma tam żadnych ryb ani innych organizmów żywych. Gałęzatki mają się dobrze, natomiast kabomby rosną kiepsko, niektóre lekko brązowieją, nie chcą się ukorzenić, części zakopane w podłożu wręcz gniją. Sadzę je w ten sposób, że urywam 2 dolne "gałęzie" zostawiając z nich tylko 5mm -i wkładam roślinę w podłoże na głębokość 1-2 cm - dzięki temu trzymają się jakoś. Na ten moment mam dość ograniczone możliwości, jeśli chodzi o sprzęt - kupię go za jakiś czas. Z drugiej strony to dobrze, ponieważ uczę się na błędach. Poniżej zamieszczam opis zbiornika. Stawiam na to, że problemy z aklimatyzacją kabomby to przede wszystkim kiepskie podłoże (za grube??) oraz słabe oświetlenie - żarówka zamiast świetlówek lub lamp HQI, dość twarda woda oraz być może też brak ruchu wody. Zauważyłem też ciekawy efekt - niedawno rośliny dość mocno bąblowały tlen (szczególnie te bliżej żarówki), a później tą bąblowanie osłabło - nie jestem pewien z czym to jest związane. Proszę o porady co zrobić, aby w tak małym zbiorniku kabomby dobrze rosły. 1. ok 5-7L pojemności - wysokość 29 cm 2. lampka z żarówką 60W - stoi włączona za kulą kilka godzin dziennie (różnie, czasami nawet po 8h) 3. na samym dnie oraz przy brzegach nienaturalny zielony żwir , nad nim dosć gruba warstwa żwiru rzecznego o grubości 1-3 mm, na wierzchu centrymetrowa warstwa białego żwiru (nieznanego pochodzenia, kupiony w sklepie akwa) o grubości 1-4mm (dość ostre krawędzie, ale wygląda na naturalny) 4. czasami dolewam trochę gazowanej wody z butelki , ale z umiarem, pod kontrolą 5. brak filtracji6. - 7. - 8. 23 stopnie C 9. woda niskomineralizowana ze sklepu , nierazowana NO3 15 NO2 0 GH 12 KH 4 (po dolaniu wody gazowanej ~15) pH 7 - 6,8 podane parametry mogą nie być dokładnie, ponieważ używam tanich testerów w postaci pasków 10. Aqua Art macro green, Aqua Art classic mikro - zgodnie z zaleceniami producenta proporcjonalnie do pojemności zbiornika 11. nie stosuje filtra RO ani innych sposobow na zmiekczanie wody 12. nie stosuje preparatow do uzdatniania wody 13. zbiornik ma niecałe 2 tygodnie, wode podmieniłem dzis - 25% dolewając podobnej niskomineralizowanej wody ze sklepu 14. oprócz żwiru są 3 muszle 15. czasami gmeram w zbiorniku żeby usunąć glony (punktowe) z szyby albo zeby coś poprzestawiać - raz, dwa razy dziennie  16. nie stosuje preparatow antyglonowych 17. nie stosuje lekow w zbiorniku 18. nie mam lampy UV 19. - 20. nie ma tam ryb ani krewetek 21. zbiornik funkcjonuje niecałe 2 tygodnie
-
Piotr Koleśnik
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niebyt szczęśliwie dobrałeś rośliny, stąd problem. Akurat kabomba ma dość spore wymagania jeśli chodzi o światło. Zamień ją na limnofilę bezszypułkową ( limnophila sessiliflora) i będzie lepiej przy świetle jakie masz.
-
Konto17413
●
Dziękuję, jednak raczej chciałbym się dowiedzieć co zrobić aby kabomba się dobrze zaadaptowała (o ile jest to w ogóle możliwe w tak małym zbiorniku bez filtra).
-
Piotr Koleśnik
●
Światło 6500k, kulki gliniane moze lekkie nawozenie??
-
zajac1212
●
- Ranga: Stały bywalec
Co to są kulki gniniane? Jakie nawożenie? Coś konkretniej proszę jeśli już, ok?  Zastanawiam się też jakie podłoże byłoby najlepsze dla tych roślin, bo na tym się raczej jeszcze nie znam.
-
Piotr Koleśnik
●
Piotr Koleśnik napisał(a):Co to są kulki gniniane? Jakie nawożenie? Coś konkretniej proszę jeśli już, ok?  Zastanawiam się też jakie podłoże byłoby najlepsze dla tych roślin, bo na tym się raczej jeszcze nie znam.
Trzeba trochę poczytać postów znajdujących się na forum,wszystko jest opisane szczegółowo .
-

Piopio21
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Łódź
Nie próbowałem jeszcze takich eksperymentów, ale możesz też mieć problemy z węglem. Pisałeś że dolewasz wody gazowanej, jednak CO2 w niej zawarte ulatuje dość szybko. Spróbuj może z tzw. węglem w płynie. Jest tego już całkiem sporo na rynku. Problemem może też być brak cyrkulacji. Przy zbiorniku tego typu raczej musisz ograniczyć oświetlenie. Jeśli obserwowałeś bomblowanie u roślin to może znaczyć że światła masz dosyć sporo i przy braku cyrkulacji rośliny mogą bardzo szybko odczuć braki ( w szczególności węgla ). Podnieś lampkę wyżej żeby do roślin docierało mniej światła albo zmień żarówkę na słabą energooszczędną. Lampkę podłącz do jakiegoś sterownika czasowego ( w każdym budowlanym kupisz za około 10-15 zł mechaniczny ) i ustaw na stałe ramy czasowe ( to już zależy od miejsca, w którym stoi. Im więcej światła dziennego dociera do zbiorniczka tym krótszy czas. Może się okazać że w ogóle nie potrzebujesz tam żadnej lampki ). Wybierz rośliny wolno rosnące. Zaopatrz się w węgiel w płynie i podawaj go zgodnie z zaleceniami ( rano, nie wieczorem ). Nawozy podawaj tak jak podajesz. Podmieniaj raz w tygodniu minimum 50% wody. No i powinno ładnie rosnąć 
-
Smolarium
●
- Miasto: Częstochowa, Katowice
Świętnie, dzięki za porady. Kupię więc węgiel w płynie i kulki gliniane. Czy polecacie coś konkretnego? Szukałem tych kulek w internecie, ale nie ma tego zbyt wiele. Zastanawiam się też nad kupnem jakichś "ułatwiaczy sadzenia", takie coś żeby nie połamać roślin podczas sadzenia. Warto takie coś kupić? Jak to się profesjonalnie nazywa? 
-
Piotr Koleśnik
●
Jeśli chcesz wsadzić tam kulki gliniano-torfowe to polecam Ci zmienić całe podłoże. Daj o mniejszej granulacji żeby nie przechodziło tak łatwo do słupa wody. możesz nawet na wierzch usypać warstwę 1-2cm piasku kwarcowego. Roślinom taka warstwa nie powinna przeszkadzać a Tobie łatwiej będzie utrzymywać estetyczny wygląd. Kabomby proponuję Ci przesadzić w sam środek zbiornika tak aby od zewnątrz była przestrzeń. Zobaczysz że efekt wizualny będzie lepszy. A takie narzędzie do sadzenia roślin to po prostu pinceta. Im dłuższa tym lepsza w twoim przypadku.
Jak się jej używa do sadzenia na pewno znajdziesz tutaj. Poszukaj pod hasłem "sadzenie roślin" itp.
-
Smolarium
●
- Miasto: Częstochowa, Katowice
Całkowicie bym Ci odradzała hodowanie cabomby w kuli, ona potrzebuje przestrzeni. Proponuję mchy ( umocowane np. do korzenia) które nie potrzebują dużo światła, a efekt będzie o wiele lepszy 
Interesuję się akwarystyką roślinną.
-

czarnulka71
●
- Miasto: Białystok
-
Dzięki.  Smolarium, mi nie chodziło o narzędzie do zakorzeniania, tylko taki plastikowy element, który trzyma roślinę w podłożu i nie pozwala jej tak łatwo wypłynąć. Też tak myślałem, żeby posadzić mchy w tej kuli, ale wydawało mi się, że kabomby będą łatwiejsze na początek, więc póki je mam spróbuję je ukorzenić, zobaczę co z tego wyjdzie.
-
Piotr Koleśnik
●
Szczerze, ciężko będzie, ale jeśli tak Ci się podoba jak jest to w porządku. Życzę powodzenia  Obyś postawił niedługo jakieś akwarium będzie ci łatwiej z sadzeniem i utrzymaniem. Jeśli chodzi o podłoże to kolega dobrze Ci poradził. Zmień podłoże w całości, powciskaj w nie kulki i dla wykończenia wrzuć żwirek który Ci pasuje. Roślinom będzie łatwiej.
-

czarnulka71
●
-
Zmień podłoże na drobniejsze, daj kulki gliniano-torfowe pod korzenie - i nie będą wypływać.
-
Konto17413
●
Jeszcze jedno - podłoże o mniejszej granulacji jakie będzie najlepsze - piasek czy drobniejszy żwir ?
-
Piotr Koleśnik
●
Drobniejszy żwir będzie ok 
-

czarnulka71
●
-
I jak już coś zmieniałeś w kuli?
-

czarnulka71
●
-
Zrobię to jutro. A dzisiaj jadę po akwarium z OptiWhite ~ 60x30x36 
-
Piotr Koleśnik
●
Gratuluję  jakie oświetlenie będziesz stosować?
-

czarnulka71
●
-
Pewnie lampy HQI  Ale na razie robię wersję light z samych kamieni, korzeni itp. bez roślin dopóki nie zakupię sprzętu za jakiś czas.
-
Piotr Koleśnik
●
Masz już czym się pochwalić? Akwarium zrobione  ?
-

czarnulka71
●
-
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 31 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2010/pazdziernik-akwarium/szklane-rurki-dyskusja.jpg
Nasi Czytelnicy zainteresowani instalacją szklanych rurek na wlocie i wylocie filtra zewn...
Już niedługo (mam taką nadzieję) nowy baniak 200 l. Jestem na etapie gromadzenia gratów do niego.
Chcę na bocznej szybie akwarium dać szklaną doniczkę https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akc...
Witam chce przedstawić kolejny mój projekt zrobiony w kuli około 2L. Wszystko będzie rosło bez wody. IMG_0215.JPG
Podłoże ADA Amazoni
Kamienie dragon ston
Planowane rosliny eleocharis sp mini...
vdonica2.jpg
Szklana donica do uprawy roślin wodnych ma co najmniej kilka zastosowań: w krewetkariach, w których chcemy zastosować cieńką warstwę podłoża i jednocześnie uprawiać większe roślny...
...
Mam rotele wallichi i cacombe karolińska. to zupełnie inna rodzina roslin a wyglądem sa prawie identyczne. Gdyby nie oznaczenie nie wiedziałbym która jest która. Macie jakis sprawdzony sposób na odróż...
czy ktoś mógłby mi doradzić jakich świetlówek t5 39 w ,użyć, i jakich do uprawy kabomby czerwonej w akwarium 180 l.pomijając nawożenie i twardość wody bo to mam ok, ale ze światłem kombinuję i nic :cr...
Witam na wstępie przepraszam jesli taki temat sie powtórzył
Proszę was o poradę mam akwarium kule o pojemności około 50l średnica kuli jakieś 56cm w najszerszym miejscu wlot jakieś 24cm średnicy. H...
Witam ,mam zamiar kupić szklane rurki do filtra ,które będą lepsze do mojej kostki 35 35 35 ,filterek tetra ex 600 ?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-akcesoria/szklane-rurki-filtro...
Witam
Ostatnio zakupiłem sobie szklane rurki do filtra. Rurka zasysająca zakończona jest po prostu otworem. Obawiam się, że może stworzyć ona niezły system uśmiercania mniejszych stworzeń. pomyślałem...
Witam,
mam problem zmoimi kabombami...sa długie na koncach maja brązowy kolor zachowuja sie tak jakby miały za mało swiatła a u mnie jest 4x39W w t5.odstep miedzy jedna a druga korona lisci to jakies...
|
|