Mineralizator wody do filtrów odwróconej osmozy - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mineralizator wody do filtrów odwróconej osmozy

Liczba wyświetleń: 470·Odpowiedzi: 1
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
rafau Gdańsk
Czołem.

Zastanawiam się nad mineralizowaniem wody RO wkładem liniowym, jako, że z chemią wody jeszcze się nie przeprosiłem, chciałbym aby ktoś zorientowany przeanalizował skład i odpowiedział na pytanie, czy nadaje się to do akwarium roślinnego ?

skład:

Ilość kationów w wodzie po przejściu przez wkład:
Ca: 34 mg/l
Mg: 12 mg/l
Na: 22 mg/l
K: 8.5 mg/l

Ilość anionów w wodzie po przejściu przez wkład:
CO: 10 mg/l
SO: 0,3 mg/l
Cl: 0.8 mg/l
F: 0.05 mg/l

po zbadaniu testem na KH i GH parametry nie odbiegają od RO.

rafau
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdańsk

Wspieram stronę kontem Premium

matu Gdańsk
Tu na forum czytałem, że taki wkład działa dość 'nie regularnie'. Po miesiącu użytkowania ilości pierwiastków w wodzie mogą się znacznie różnić od tych podanych przez producenta i trzeba takie wkłady dość często wymieniać. Dla tego lepiej jest używać mineralizatorów sypkich. Może jeszcze się ktoś wypowie w tym temacie bo praktycznej wiedzy w tym zakresie nie mam.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Filtry odwróconej osmozy

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat113-osmoza-aedd722a824fec60d6170e6ce8a1122f.jpg Polski producent nawozów dla roślin wprowadził na rynek nowe filtry osmotyczne (RO) o wydajn...

Ile lumenów na litr wody w akwarium?

Evanthas w Oświetlenie · Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 105900
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile w akwarium roślinnym powinno być lumenów na jeden litr. Zakupiłem lampkę diversa led intenso 10,1w i jestem trochę przerażony bo wychodzi mi 26 lumenów na litr....

Wysokość belki na taflą wody?

JaroGL w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1950
Witam Niedługo stawiam nowy zbiornik i będę tam miał świetlówki T5 4x80W. Na jakiej wysokości umieścić oświetlenie? Zbiornik ma być otwarty. Planowałem ok. 10 - 15 cm, ale widziałem, że niektórzy mont...

Dobre oświetlenie? Jaka wysokośc od tafli wody?

Sieniak w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2126
Cześć. Mam oświetlenie powerledowe : 4x6500k 4x8500k 3x Full Spectrum Bede tego używał w kostce 30l (29x29x35) Niestety nie mam pojęcia na jakiej wysokości te ledy powiesić żeby były najlepsze dla r...

lm/l wody a podawanie CO2 i LED

M_S w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2155
Witam. Dopiero zaczynam przygodę z akwarystyką tak na poważnie i mam kilka pytań. Chciałabym zacząć od jakiegoś "prostego" akwarium w obsłudze, najlepiej LT (wiem, że forum specjalizuje się ...

Wysokość belki oświetleniowej nad lustrem wody

djbovorta w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2232
Witam serdecznie. Mam zbiornik o wymiarach 60/45/45 pojemność 121L nad która świece 6 świetlówek T5 24W czy ktoś mi może powiedzieć na jakiej wysokości powinny sie one znajdować ? W danym momencie jes...

Aquael ALUDEKOR a węże od filtrów?

ArturI w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 673
Witam , czy ktoś posiada pokrywę Aquael Aludekor i moze mi powiedzieć czy mogę być spokojny o przeprowadzenie węży od filtrów zewnętrznych przez te otwory w pokrywie? Najlepiej gdyby ktoś mi podał wym...

Wysokość nad lustrem wody (T5)

Wojtulson w Oświetlenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 4621
Witajcie, Nie mogę się zdecydować na jakiej wysokość powiesić lampę nad akwarium. Mam lampę ze świetlówkami T5 4x24W i chcę nią oświetlić zbiornik 84L. Wychodzi mi 1,15W na litr i dlatego pomyślał...

WATT vs LUMEN , o co chodzi z tą bzrudą Watt / Litr wody

dualowiec1111 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5460
Witam Ostatnio przeglądam forum i patrze że internauci dla ustalenia mocy oświetlenia używają wskaźnika MOC (W) / POJEMNOŚĆ zbiornika (L) Pytanie : 1.Czy MOC w wskaźniku ,tyczy się jednego ty...

Oświetlenie,a powierzchnia wody

lukiki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1435
Witam. Chce zamontować dodatkowe oświetlenie w postaci T5 54W 115cm. Problem mam taki,że w pokrywie z dotychczasowym oświetleniem 3x30W T8 ,rura T5 nie mieści się. Jedyne rązwiązanie to takie by no...

Statystyki

Ten temat przegląda 204 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 204 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.