Mix KH2PO4 z linią Easy Life - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mix KH2PO4 z linią Easy Life

Liczba wyświetleń: 1428·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
adfire Poznań

13 paź 2013, 20:05 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#1)  

Witajcie

Jako, że kończy mi się Easy Life Fosfo, a mam na stanie KH2PO4, chcę podrobić oryginał, bo wiemy, że można.
Tylko pytanie, jak to się będzie miało do nawożenia pozostałymi makro i mikro z linii Easy Life. Nie chodzi mi o samo działanie roztworu , mam test, będę mierzył. Ale myślę, czy nie będzie jakiś skutków po zmieszaniu, nie wiem jakich, dlatego pytam :) ?
Dodatkowe pytanie - KH2PO4 leży w szafce ok. dwóch lat, sucho, ciemno. Ale czy nie zwietrzał czasem ?

Z góry dzięki za odp.
M

adfire
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

ArturI Cegłów

13 paź 2013, 21:51 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#2)  

nie wiem jak to bedzie z tym podrabianiem nawozu, ale sole nie mogą Ci zwietrzeć, ewentualnie zbrylić pod wpływem wilgoci ;P

ArturI
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Cegłów

13 paź 2013, 22:39 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#3)  

witam,
od roku robie podrobki z soli i przez pewien czas jechalem rownoczesnie na oryginalach i podrobkach, zastepujac sukcesywnie oryginaly podrobkami i nic zlego sie nie wydarzylo
sugerowalbym jednak w ramach bezpieczenstwa dac nieco mniejsze dawki podrobek i robic testy i ewentualnie zwiekszac dawki
pozdrawiam

pankratov
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 paź 2013, 06:41 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#4)  

Obecnie stosuję dokładnie takie samo rozwiązanie czyli fosfor z soli a reszta z EL. U mnie problemem nie był brak butelki z fosfo ale duże ilości podawane do akwarium i kwestie finansowe. Podaję 3 pmm na tydzień z KH2PO4 na 160 litrów. U mnie efekt jest dobry. Polecam to rozwiązanie. Sole będą dobre. U mnie też leżą ponad rok już.

kristofer
Ranga: Zainteresowany tematem

14 paź 2013, 07:23 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#5)  

adfire napisał(a):Witajcie

Jako, że kończy mi się Easy Life Fosfo, a mam na stanie KH2PO4, chcę podrobić oryginał, bo wiemy, że można.
Tylko pytanie, jak to się będzie miało do nawożenia pozostałymi makro i mikro z linii Easy Life. Nie chodzi mi o samo działanie roztworu , mam test, będę mierzył. Ale myślę, czy nie będzie jakiś skutków po zmieszaniu, nie wiem jakich, dlatego pytam :) ?
Dodatkowe pytanie - KH2PO4 leży w szafce ok. dwóch lat, sucho, ciemno. Ale czy nie zwietrzał czasem ?

Z góry dzięki za odp.
M

Nie będzie skutków ubocznych, nic złego się nie stanie, byle by dobrze wymieszać sól wg kalkulatora. Linia EL to nic innego jak właśnie rozrobione sole, tylko robi to firma. :)

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

AdamA Warszawa

14 paź 2013, 12:19 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#6)  

EL Fosfo jest poprostu bardzo rozcieńczony i w potrzebie podaży na tydzień 2-3ppm okazuje się, że trzeba wlać 60-70ml nawozu np. w 160l.
W mniejszych dawkach lub zbiornikach jeszcze ujdzie.

Proponuję zrobić większe stężenie tak by 1ml=0,2ppm

AdamA
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Warszawa

adfire Poznań

14 paź 2013, 18:13 Mix KH2PO4 z linią Easy Life  (#7)  

Piękne dzięki za info. Właśnie mam ten sam przypadek - leję tego fosforu na hektolitry, dlatego skończyło się pierwsze, a myśląc o kosztach zakupu oryginału nie jestem zadowolony. Tym bardziej w świetle faktu, że są to rozpuszczone sole przez producenta ;)
Wasze odpowiedzi mówią wszystko, jeszcze raz dzięki.

adfire
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Poznań

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1883
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1526
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Nawozy Easy Life

Sławek75 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1671
Witam.Mam takie pytanie,czy nawóz Easy Life fosfo po terminie 6 miesięcy można jeszcze używać w akwarium?Czy raczej do kosza.

Linia nawozów Growise

Cinek_m w Nawożenie · Odpowiedzi: 40 · Wyświetlenia: 20398
Witam Mam pytanie odnośnie nawozów Growise. Czy ktoś używa może ich i jaką ma ewentualnie opinie o nich.

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2441
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Easy Life Profito

Dark w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5690
Cześć mam pytanie używam w akwarium nawozu Profito z racji tego, że w butelce było ga już zbyt mało, żeby dozownik nawozu dał sobie z nim radę ostatnio podawałem go ręcznie. Dziś kupiłem nową butelkę ...

KNO3, KH2PO4, K2SO4- jaki producent/sklep w UK lub PL

bartosz34 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2260
Witam, używam u siebie makro, które nabywałem od osoby która chwilowo zamknęła swój "domowy sklepik" i poszukuję sprawdzonego producenta lub sprzedawcy (UK lub Polska) który ma w swojej ofer...

Easy-life nowy producent nawozów w sklepie SRWiA

Krzysztof w Nawożenie · Odpowiedzi: 92 · Wyświetlenia: 67155
Miło nam poinformować, że do oferty sklepu dołączyć kolejny producent - holenderska firma Eeasy-life znana z dobrej jakości nawozów Nawozy tej firmy wypełnią lukę między profesjonalnymi nawozami ADA ...

Linia nawozów Rataj - prośba o opinie

sergiusz1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2521
Witam, wiem że gdzieś tam na forum był poruszany temat tej lini nawozów, ale chciałbym trochę odświeżyć temacik. Chodzi mi po głowie przesiadka z soli na jakąś linię nawozów i tak właśnie spotkałem na...

Nowa linia Ada

Maronl w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1582
Witam was mam pytanie do użytkowników nowej linii nawozów Ada. Obecnie poza potasem daje też Ada bright mineral i w instrukcji jest napisane że po 2 miesiącach zacząć dawać Ada bright iron. I teraz ma...

Statystyki

Ten temat przegląda 568 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570952
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 568 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.