Easy Life dobór dawek nawożenia- opinie i porady - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Easy Life dobór dawek nawożenia- opinie i porady

Liczba wyświetleń: 2337·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam wszystkich akwarystów :)
Szukam odpowednich dawek nawozów do mojego baniaka.Stąd prosze o sugestie i porady.Chce przejść całkowicie na Easy Live.Do tej pory nawożenie w moim akwa to był misz masz troche easy troche AA i roznie to bywało niestety :| Od 2 tyg jestem na etapie usuwania tego co przez głupote lałem bez opamiętania.Podmiany 2x w tyg po ok 30-40% co dało na dzień dzisiejszy niżej opisane parametry.Jutro ostatnia podmianka i wlasnie od jutra chciał bym zacząc nowe nawożenie.

Dane baniaka.
112L-80/40/35cm(baniak ma pół roku)
Oświetlenie 2x24W + 2x18W
Filtracja JBL e-900
Temp. 26 stopni
CO2 z butli
Woda do podmianek kran+Ro
parametry wody na dzień dzisiejszy
PH-6,8
KH-6
GH-10-11
NO3-15-20ppm
PO4-0,5

Plan jest taki jeśli chodzi o nawożenie
Nitro-2x5ml (tyg)
Fosfo-2x10ml(tyg)
Potas-5ml(dziennie)
Carbo-5ml(dziennie)
Profito-2x5ml(tyg)
Ferro-2x2ml(tyg)

Flora:eleocharis parvula,rotala rotuniflora,hygrophila polysperma,kryptokoryna nana,ludwigia arcuata,pare rodzajów mchow,pogostemon helferi.Ogólna kondycja roslin nie jest zła poza rotalą która po przycięciu jakies 3tyg temu zaczynala puszczac młode pędy które po pary dniach obumierały.Pogostemon calkowicie przestal rosnąć.Za to świetnie miały sie krasnorosty i zielenice.
Czekam na wasze opinie i sugestie :lol:

otosek
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nikt nic nie powie ???? :cry:

otosek
Ranga: Początkujący

No cóż, lej według instrukcji, by osiągnąć odpowiednie parametry wody, np. takie:
http://www.roslinyakwariowe.pl/prawidow ... -wody.html
Masz sprawę ułatwioną, bo wszystko lejesz na 100l wody w zbiorniku. Każda zmiana nawożenia to minimum kilka tygodni cierpliwości, by zauważyć efekty.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1789
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25132
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 37751
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...
20240515_214127.jpg

Dobór nawożenia

Marcin Szafraniec w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3680
Czołem wróciłem do akwarystyki po ładnych 15 latach przerwy. Coś tam sobie powoli przypominam, coś odświeżam ale mam prośbę o pomoc w doborze czy to linii nawozowej czy to konkretnego produktu do moje...
akwarium.jpg

Jaki mineralizator RO? Dobór nawożenia po mineralizacji.

MrKojiro w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14717
Cześć, Po kilku dziwnych przygodach z glonami i niepewną kranówką postanowiłem kupić filtr RO. W związku z tym mam masę pytań, ale najpierw opis akwarium: 27l - kostka 30cm Oświetlenie led 5630 12W...
ph.jpg

Elektroniczny miernik pH - opinie

Kacperkrzyz w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 12499
Tak mnie jakoś naszła myśl żeby może kupić takie ustrojstwo http://allegro.pl/miernik-tester-ph-wody-test-kwasomierz-wodny-tp1-i2333834670.html . Zapłacić 50zł i mieć na setki testów jest ekonomicznie...
20230214_214431a.jpg

Prośba o pomoc w ustaleniu nawożenia

Tycik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4896
Cześć wszystkim. Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku. Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto. Oświetlenie:...

Rezygnacja z nawożenia Makro

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2834
Leję do akwarium kranówkę. W kranówce mam NO3 – 20 mg/l ; PO4 – 1,5 mg/l. Oprócz tego podaję 1 ml dziennie nawozu NPK oraz 1 ml K. Zastanawiam się czy przy takich parametrach wody z kranu jest potrzeb...

Potas Easy life a twardość wody

git66 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1505
Witam. Pytanie czy jest możliwe że Nawóz potasowy Easy-life: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawozenie/potas-k/nawoz-easylife-kaliumpotassium-500ml-potas-p-5914.html podnosi twardości wody (KH i G...

Nawożenia solami

kuubaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1745
Witam co oznacza nawożenie solami CSM+B od nawożenia solami mikroelementami ?

Statystyki

Ten temat przegląda 3871 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3871 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.