Witam,
Jakiś czas temu - ok 8mieś zainspirowany tym artykułem redakcji:
https://roslinyakwariowe.pl/j25/arty ... onsai.htmlKupiło dokładnie to co tam jest napisane, włożyłem trochę mniej z tego co pamietam - tyle, żeby było na 1cm.
Założyłem sobie 1cm warstwę na dnie akwa. Na tym jest 8cm Amazonia New. Było dobrze przez jakieś 5 mieś, wszystko rosło a potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, szczególnie Heniek ciągle czerniał, Limnophilia ses. traciła łodygę 1cm od ziemi i się urywała,
Rotala czerniała, Ludwiga repens jakoś się trzymała ale rosła, jedyne co rośnie to
Heteranthera z. I
Potamogeton malainus. Od dłuższego czasu główkuję co jest nei tak. Mam Co2 z butli włączane 2h przed zapaleniem światła, 9h światła 220W / 300L,
filtracja E2228, nawożenie solami bez fosforu NKMg So4 + PGC Ferro (dodaję plik - kalkulator jest zrobiony chyba wedle formuły N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , 4:1 / N:P:K 10:1:20) tuż przed zapaleniem światła. Wydawało mi się, że doszedłem do poziomu, na którym nigdy nie będę potrzebował testów akwarystycznych. Jednak po paru podmianach, nawożąc jak w kalkulatorze a nawet schodząc poniżej problemy nie mijały.
Kupiłem test PO4 Sera, zmierzyłem i wyszedł ciemno granatowy. Wczoraj wymieniłem praktycznie całą wodę (woda kranowa).
Dziś rano pierwsze wskazanie testu - powyżej skali - ciemny granat, drugie 0,5mg/l.
Z pozostałych wzkaźników:
ph 7
N03 po podmnianie 0mg/l a po 2 tyg. 15mg/l
innych testów nei mam ale załączyłem kalkulator..
Jak fosfor jest już duży, na szybach pojawiają się ślisgie zielone glony, taka, nie schodzą pod husteczką, tylko się ślisgają, żyletką to skrobię i po zeskrobaniu to jest taka maź raczej niż skorupa, w większości się rozpuszcza.
Fosfor na pewno mam i nie wiem skąd się bierze. Czy to ten przepis z artykułu - może któryś ze składników z opóźnieniem wypuszcza fosfor, może to Amazonia sama w sobie?
Teraz mam takie opcje:
1) zrestartować akwarium - wyjąć całą Amazonię i może nawet wywalić, bo wchłonęła za dużo PO4
2) kupić preparat do wiązania po4 i lać
3) wymieniać raz na tydzień 90% wody
4) zmienić jakoś kalkulator nawożenia - może przy Amazonii mój kalkulator się nie nadaje? Stosowałem go przy AquaSubstrate II+
4) a może ktoś coś poradzi?
Poniżej mój kalkulator, podaję zakładkę makro a mikro tyle co jest w Ferro+. Więcej nic nie leję.