Problem w akwarium - fosfor ponad normę po podmianie - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem w akwarium - fosfor ponad normę po podmianie

Liczba wyświetleń: 1522·Odpowiedzi: 5
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
haiaw Baniakowo
Witam,
Jakiś czas temu - ok 8mieś zainspirowany tym artykułem redakcji:
https://roslinyakwariowe.pl/j25/arty ... onsai.html
Kupiło dokładnie to co tam jest napisane, włożyłem trochę mniej z tego co pamietam - tyle, żeby było na 1cm.

Założyłem sobie 1cm warstwę na dnie akwa. Na tym jest 8cm Amazonia New. Było dobrze przez jakieś 5 mieś, wszystko rosło a potem zaczęły się dziać dziwne rzeczy, szczególnie Heniek ciągle czerniał, Limnophilia ses. traciła łodygę 1cm od ziemi i się urywała, Rotala czerniała, Ludwiga repens jakoś się trzymała ale rosła, jedyne co rośnie to Heteranthera z. I Potamogeton malainus. Od dłuższego czasu główkuję co jest nei tak. Mam Co2 z butli włączane 2h przed zapaleniem światła, 9h światła 220W / 300L, filtracja E2228, nawożenie solami bez fosforu NKMg So4 + PGC Ferro (dodaję plik - kalkulator jest zrobiony chyba wedle formuły N:P – 10:1 / Ca:Mg – 4:1 , 3:1 / K:Mg – 2:1 , 4:1 / N:P:K 10:1:20) tuż przed zapaleniem światła. Wydawało mi się, że doszedłem do poziomu, na którym nigdy nie będę potrzebował testów akwarystycznych. Jednak po paru podmianach, nawożąc jak w kalkulatorze a nawet schodząc poniżej problemy nie mijały.

Kupiłem test PO4 Sera, zmierzyłem i wyszedł ciemno granatowy. Wczoraj wymieniłem praktycznie całą wodę (woda kranowa).
Dziś rano pierwsze wskazanie testu - powyżej skali - ciemny granat, drugie 0,5mg/l.
Z pozostałych wzkaźników:
ph 7
N03 po podmnianie 0mg/l a po 2 tyg. 15mg/l
innych testów nei mam ale załączyłem kalkulator..
Jak fosfor jest już duży, na szybach pojawiają się ślisgie zielone glony, taka, nie schodzą pod husteczką, tylko się ślisgają, żyletką to skrobię i po zeskrobaniu to jest taka maź raczej niż skorupa, w większości się rozpuszcza.

Fosfor na pewno mam i nie wiem skąd się bierze. Czy to ten przepis z artykułu - może któryś ze składników z opóźnieniem wypuszcza fosfor, może to Amazonia sama w sobie?

Teraz mam takie opcje:
1) zrestartować akwarium - wyjąć całą Amazonię i może nawet wywalić, bo wchłonęła za dużo PO4
2) kupić preparat do wiązania po4 i lać
3) wymieniać raz na tydzień 90% wody
4) zmienić jakoś kalkulator nawożenia - może przy Amazonii mój kalkulator się nie nadaje? Stosowałem go przy AquaSubstrate II+
4) a może ktoś coś poradzi?

Poniżej mój kalkulator, podaję zakładkę makro a mikro tyle co jest w Ferro+. Więcej nic nie leję.

haiaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Baniakowo

matu Gdańsk
Amazonia pochłania fosfor bo go nie ma.
Jesli chodzi o podłoże pod nią, to 8cm Amazonii nic nie przepuści, więc to nie jest to co myślisz.

Dziś rano pierwsze wskazanie testu - powyżej skali - ciemny granat, drugie 0,5mg/l.

jest to dość zagadkowe stwiedzenie.
- zmierz PO4 w kranie
- po jakim czasie zrobiłeś drugi pomiar ?

Daj bakterie nitryfikacyjne i przestań robić 90% podmiany, 50% max co 2-3 dni.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

haiaw Baniakowo
Test PO4 robiłem 5min po sobie., Test z kranu robiłem też, 0,1 mg/l, czyli wskazanie minimalne.
W filtrze mam włókninę Sera i kulki, które dostajesz wraz z nowym filtrem Eheim Substrat Pro.
Bakterii nie mam żeby coś dać ale glonów na roślinach specjalnie nie ma, były na szybach, Oprócz czarniejących od spodu Rotal i Dużego Heńka żadnych poważniejszych glonów, tyle, że rośliny stoją w miejscu od 3 miesięcy (oprócz Heteranthery i Potamogetona) i są dziwne objawy "czegoś", np urywająca się Limnophilia s.
Trochę zareagowały na Ferro+, podawałem wcześniej roztwór z chelatu FE 13% i myślałem, że problemy wynikają z braku mikro. Ferro+ ma niezbędną dawkę mikro i jest bilansowane zawartością żelaza, teoretycznie powinna wystarczyć.

Na razie mam plan mierzyć codziennie PO4.
Ostatnio edytowano 06 paź 2013, 11:51 przez haiaw, łącznie edytowano 1 raz

haiaw

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
czosnek20053 Strzelce Opolskie
Glutowate sliskie glony to prawdopodobnie sinice. Stawiam na zly stosunek N do P i obstawiam ze masz za malo Azotu. Winy nie zwalaj na Amazonie ja jade od 2 lat na Amazonii i EI i nigdy nie mialem problemów. Podejrzewam tez ze cos twój test pokazuje to co chce.Jak moze w dwoch pomiarach pokazac tak rozne stezenia?? Sprawdz Azot i jeszcze raz Fosfor bo to mi smierdzi.

czosnek20053
Ranga: Znający temat

Miasto: Strzelce Opolskie

haiaw Baniakowo
Sprawdzę jutro rano, nie będę robił 3 testów pod rząd. Każdy test przecież czasem się myli, to wysokie wskazanie mogłoby to potwierdzać. Bardziej prawdopodobny jest ten drugi wynik 0,5mg/l. W kranie mierzyłem też kilka razy, dziś jeden raz i zawsze 0,1 mg/l więc skąd ta różnica?

Nie zwalam winy na Amazonię, raczej tą mieszankę, która jest pod nią.

Sinice miałem dawno temu, śmierdzą i są na roślinach, są ciemnozielone a jak są na szybach, to łatwo je zdjąć, też się rozpuszczają. Mój glon jest jest na szybach, zupełnie nie wygląda jak sinica, nie śmierdzi cyjanobakteriami, jest tak ślizgi, że husteczką nie schodzi, tylko żyletką, jesli zielony, nie są to kropki jak zielenice, tylko normalnie pył.
Ostatnio edytowano 06 paź 2013, 12:17 przez haiaw, łącznie edytowano 2 razy

haiaw

haiaw Baniakowo
do usunieca, dwa razy sie wyslalo

haiaw

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198433
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1887
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20195
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1246
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 659
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1843
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 353
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 846
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1724
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 819 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 819 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.