Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam. Posiadam akwarium 25l oświetlenie: 2x świetlówka zintegrowana 11W Podłoże: ADA Aqua Soil Amazonia NEW 3l, plus JBL Manado 2l Filtracja: kaskada AquaClean 30 (ceramika, zeolit, gąbka) Rośliny: Alternanthera splendida, Aponogeton boivinianus, Anubias barteri nana, mech Taiwan moss, Hygrophila corymbosa. Fauna: 2x mieczyk, 3x Molinezja.   Ostatnimi czasy pojawiły się glony nitkowe, reszta roślin straciła dobrą kondycje. Nie mierze parametrów wody czy może to być przyczyną niedoboru makro i mikroelementów? Czy podawanie nawozów i dwutlenku węgla przy takiej obsadzie roślin przyniosłoby dobre efekty? Czy należałoby wcześniej bardziej obsadzić zbiornik? Czy przy filtrze kaskoadowym będą duże straty Co2?
-
Adik1988
●
- Ranga: Początkujący
Mam kostkę 20l (brutto) z oświetleniem 9W,miał to być kotnik-zbiornik przejściowy a wyszło co wyszło. Z dużego akwa zostało mi podłoża Mariana Wojtaszka i tak zrobiła się kostka roślinna dokupiłem dyfuzor 18mm i zacząłem sobie nawozić (CO2,makro mikro). Ziele pięknie rośnie od samego początku mimo, że światełko jest po prostu słabe. Twój problem polega na tym,że masz dosyć mocne oświetlenie i tu już jest wymagane Co2 (pełne nawożenie). Zamiast nawożenia, zrobiłeś coś wręcz odwrotnego zapakowałeś do filtra zeolit i myślisz,że to załatwi problem a tu okazuje się,że rośliny po prostu głodują i marnieją a dodatkowo pojawiły się glony. Wyjmij zeolit,wyłącz jedną lampę i zacznij iść w stronę którą obrałeś na początku.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
A gdybym przy tym oświetleniu rozpocząć dozowanie CO2, pozbyć się zeolitu i zacząć dozować makro i mikroelementy szansa na odratowanie tych roślin byłaby możliwa?
-
Adik1988
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adik1988 napisał(a):A gdybym przy tym oświetleniu rozpocząć dozowanie CO2, pozbyć się zeolitu i zacząć dozować makro i mikroelementy szansa na odratowanie tych roślin byłaby możliwa?
Jak zrobisz to rozsądnie nie na pałę to owszem,jednak dziur w liściach nie zaspawasz i po prostu trzeba będzie je usunąć(wyrosną nowe i zdrowe).
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
CO2 przy każdym oświetleniu na pewno pomaże nigdy nie zaszkodzi .
-

pagu
●
pagu napisał(a):CO2 przy każdym oświetleniu na pewno pomaże nigdy nie zaszkodzi .
I tu się mylisz.
-

tao
●
tao napisał(a):pagu napisał(a):CO2 przy każdym oświetleniu na pewno pomaże nigdy nie zaszkodzi .
I tu się mylisz.
może zbytnio to uprościłem , ale możesz rozwinąć temat .
-

pagu
●
pagu napisał(a):tao napisał(a):pagu napisał(a):CO2 przy każdym oświetleniu na pewno pomaże nigdy nie zaszkodzi .
I tu się mylisz.
może zbytnio to uprościłem W akwarium ustabilizowanym, umiarkowanie oświetlonym (nie więcej niż 0,5W/1 litr wody), możliwe jest uzyskanie dobrego wzrostu roślin bez dozowania dodatkowego CO2. Przy mocniejszym oświetleniu dozowanie CO2 staje się niezbędne. Jeżeli pomiar pH rano przed włączeniem oświetlenia i pomiar przed włączeniem wykażą duże różnice to jest to znak że rośliny wykorzystują cały dostępny CO2 w zbiorniku. Jeżeli twardość węglanowa spada w tym czasie,to wiadomo że jest za mało CO2 .Trzeba pamiętać, że niezależnie od tego czy jest dozowane CO2 czy nie – ilość światła, CO2 oraz ilość dostępnych składników pokarmowych muszą być w równowadze. Jeżeli zwiększymy ilość światła bez dopasowania pozostałych czynników istnieje możliwość wystąpienia biologicznego odwapnienia wody. Musimy tak dawkować CO2 żeby z wody nie zrobić kwasu 
-

pagu
●
Czyli warto zakupić test na ph? Jeśli tak to jakiej firmy test polecacie?
-
Adik1988
●
Używam czasem testu sera , mogę go polecić .
-

pagu
●
Warto kupić test ph, nie jest jakoś przesadnie drogi a na pewno pomoże w ustaleniu aktualnego stanu a po zastosowanie dozownika co2 odpowiedniego poziomu dozowania. Glony mogą wystepowac ze wzgledu na dość duże oswietlenie. Jak dobrze zrozumialem masz 2x11w na 25l - to wystarczajaco dużo by stosować co2. Czym nawozisz?
-
Czareknster
●
Zacząłem dozować CO2 z butli (24h/doba) i nawożę preparatami Karel Rataj Makron (rano), i Bioflor (wieczorem) plus Carbo. Po tygodniu rośliny wystrzeliły jak szalone zniknęły glony z korzenia i kamieni zmniejszyłem nieco oświetlenie do liniowej niezintegrowanej świetlówki 4 pinowej o mocy 18W (6500K) świecę przez 5 godzin. Jednak na roślinach pojawia się brązowy osad i glony tego typu:   Pisałem już w poście przeznaczonym do pomocy w rozpoznawaniu glonów jednak nie doczekałem się odpowiedzi. Proszę o podpowiedź odnośnie rodzaju glonów i możliwych przyczyn ich powstania.
-
Adik1988
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
|
|