Stało się ! Restart. Proszę o pomoc. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Stało się ! Restart. Proszę o pomoc.

Liczba wyświetleń: 584·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Jako że moja psychika nie wytrzymała walki z wypławkami i plagą innych dziwnych stworzeń których nawet nie potrafiłem zidentyfikować , zakładam wszystko od nowa. Do dyspozycji mam:

Akwarium -50x30x30 45L
Oświetlenie -3x11w
Filtr -Eheim 2213
Grzałka -Aquael 50W

Butla Co2 + spiek
Podłoże 2x Aquasubstra II

Florę planuję (WSZYSTKO IN-VITRO BU USTRZEC SIĘ NIECHCIANYCH GOŚCI): Didiplis diandra , Staurogyne repens , może Nymphaea Tiger chyba że będzie za duży. Do tego jakiś trawnik aczkolwiek już nie z hemianthusa CUBA , myślałem nad E.parvula tylko ile in-vitro musiał bym kupić aby jakoś przyzwoicie obsadzić dno? Może jeszcze jakieś sugestie co do roślinności? Jako hs użyję ponownie mantenów ale nie wszystkich któe były użyte w poprzedniej ''aranżacji'' i tym razem mam zamiar zrobić wszystko na spokojnie a nie wszystko jednego dnia.... jak ja to lubię.

Proszę o porady dotyczące również startu jak i prowadzenia akwarium przez pierwsze tygodnie.
Jako że AS2+ jest wzbogacone to podmiany muszą być sporę prawda , codziennie 50% przez pierwsze 2 tygodnie a potem ok 20% tygodniowo ? Czas świecenia zacząć od 5 h dziennie + Co2 24/7 w ilości 2b/s ? Od początku dawkować Carbo wg zaleceń producenta ? Co z potasem ? przy codziennej podmianie , czy raz w tygodniu ?

Bardzo proszę o pomoc , ponieważ tym razem chciał bym by było to ostatni restart tego akwarium :(

MichauD
Ranga: Zainteresowany tematem

matu Gdańsk
Przeczytaj:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 43934.html

I zapomnij o świeceniu 5h na dobę... od razu 8h 0,3-0,4W/l.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

matu napisał(a):Przeczytaj:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 43934.html

I zapomnij o świeceniu 5h na dobę... od razu 8h 0,3-0,4W/l.

A tutaj bym się zastanowił , zaczynając od świecenia krótszego niż docelowo dajemy roślinkom czas na powolne przystosowanie się do nowych warunków , wiele zbiorników zaczyna w ten sposób z powodzeniem ., szczególnie jeśli chodzi o roślinki invitro .

pagu
Ranga: Znający temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_2488.jpeg

Proszę o pomoc sinica krasnorosty

Mąteusz179 w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4474
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg Mam akwarium 72L (60x30x40) Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie Podłoże jałowe piasek i żwir Grzałka na 23 stopnie Filtr tera ex 700plus na 90% mocy Co2 z butli i...
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg

Hygrophila lancea Chai - czy komuś się przyjęła?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3663
hygrophila-lancea-chai-in-vitro-aqua-art-i-46914-5-2000-665da2af40a83.jpg Klienci zgłaszają nam problem z przyjmowaniem się Hygrophila lancea Chai z Aqua-Artu. Nam również nie udało się jej utrzymać,...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1455618
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 748235
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
nalot na roślinach.jpg

Pojawiajacy się nalot na roślinach

Deore w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2038
Witam wszystkich. Mam problem z pojawiającymi się wykwitami glonów na liściach roślin. Akwarium stoi przy oknie ,ale jest zasłonięte z tyłu ,nie mam możliwości przeniesienia akwarium w inne miejsce. A...
20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210086
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20118
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1811
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2412
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2315
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Statystyki

Ten temat przegląda 447 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570948
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 447 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.