niedobory [foto] prośba o wskazówki
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie, moje rośliny w baniaku wszystkie rosną. Nie jest jednak optymalnie - mam problemy zwlaszcza z glassostigma i pogostemonem [foto]. Rośliny nie są dobrze wybarwione, glasostigma łątwo traci liście i ma jasne brzegi, pogostemon też daje dużo do życzenia a dziś spaliło mu 2 stożki... Nawożę solami - dużo kombinowałem, wreszcie mam jednak upragniony etap bez żadnych uciążliwych glonów. DLATEGO PROSZĘ WAS O POMOC I WSKAZÓWKI - boję się robić coś pochopnie żeby nie wrociły mi nitki czy krasnorosty... Zbiornik 167L, CO2 z butli opór, światło 0,6W/L, brak podłoży aktywnych Kran: twardość CaCO3 239mg/l żelazo- 0,28 mg/L mangan - 57 mikrogram/L azotyny mniej niż 0,04mg/l azotany 1,88mg/l siarczany 27,7 mg/l magnez - 11,9mg/L wapń 76,6mg/L Nawożę solami codziennie, W SUMIE TYGODNIOWO DAJĘ: NO3 - 9 ppm K - 8 ppm Mg - 1-2 ppm PO4 - 1,5 ppm Profito - 15 ml Ferro + 3-6ml Takie nawożenie daje mi poziom: NO3 około 5-10ppm, a fosfor rzędu 0,5-1 ppm. Chyba powinienem dawać więcej potasu? Ale dając więcej potasu palilo mi stożki pogostemona i henia dużego - jednocześnie dawałem jednak więcej magnezu... Podbić potas? A może żelazo? Ale daje je z ferro symbolicznie no i jest w profito... Dzięki za wskazówki!!!
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Witaj! Mysle ze za mało podajesz wszystkiego podaje ci link do kalulatora bardzo prosty w obsłudze. http://calc.petalphile.com/pl/Znawca tematu nie jestem jeszcze bo tez przymierzam się do nawożenia solami ale ten kalkulator na moje akwarium 180l podaje duże dawki w porównaniu z toba a ty masz 167l.Wiec bliski litraz.Pozdrawiam
-
marcin5555
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: polska
Tak, wszystko zminimalizowalem. Wcześniej lałem wszystkiego grubo i bylo kiepsko - nitki, krasne, i palace stożki... Zminimalizowalem ale widzę że czegoś brakuje... Od czego zacząc podbijać? Azot i fosfor są ok i niech tak zostaną. Potas, magnez, żelazo i mikro zostają. Magnezu mam 13 w kranie a podmiany 50% raz w tygodniu, jesli jakies braki magnezu to pod koniec tygodnia mogą występować... Potas? Czy lalem dużo czy malo glasostigma tak samo wygladala. Niektorym starcza tylko nawożenie KNO3... żelazo? Niby ok? mikro? - to chyba nie te objawy...
-

ArturI
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jaka posiadasz filtracje jaki filtr? Jeśli nawozisz solami to przeczytales ten artykul https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 27682.htmlNajwazniesze jest rozpuszczalnosc co2 podajesz przez reaktor ? ifiltracja tez jest wazna ja mam jeden filtr na razie i zastanawiam się nad drugim bo przy reaktorze spada sila filtra. Podawlas już więcej i nic to nie dalo to mysle ze co2 i filtracja to podstawa. pozdrawiam
-
marcin5555
●
Zapodaj jakieś kapsuły do podłoża , wtedy słup wody możesz delikatniej , a roślinki pobiorą papu szybciej i efektywniej .
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
Nie wygląda to najlepiej. Wygląda na niedobory azotu.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Dziękuję za artykuł - jakoś mi umknął do tej pory... Braki azotu? Test zooleka, może oszukiwać... - azotu tez podawalem wiecej jak teraz i glasostigma nie wygladala lepiej... hmmm Kapsułkami moge rozwalić całe nawożenie? Tj. dając je w podłoże uwalnia się dużo do slupa wody? Filtracja powinna być ok - trochę mało estetyczna bo midikani 800 + dwa wewnętrzne, ale swoją robotę robią... CO2 z 2 dyfuzorów ceramicznych , dwa rogi akwa w strumieniu z filtrów rozpryskiwane po akwa... Jesli jednak faktycznie coś z filtracją lub CO2 to jak to logicznie przełożyć na taki wygląd roślin?
-

ArturI
●
Czy reszta twoich roślin jest super ? tez przerabiałem dyfuzor w swoim akwarium i zawitaly glony przez dyfuzor przy takiej pojemności ciężko jest rozpuscic dobrze co2 dlatego teraz zrobiłem restart(2tygodnie) i mam teraz reaktor sera 500 rozprowadza dobrze co2 choć wirnik lubi się przyciąć i jest trochę glosny . Tom'a Barr'a twierdzi ze parametry nawazenia na tydzień musza być takie Azotany (NO3) 20ppm na tydzień Potas (K) 30ppm na tydzień* Fosforany (PO4) 3ppm na tydzień Magnez (Mg) 10ppm na tydzień Żelazo (Fe) 0.5ppm na tydzień pozdrawiam
-
marcin5555
●
Ja proponuję odstawić Mg z soli, zmniejszyć Profito i zwiększyć Ferro +. KH i pH w normie? No i może do podłoża byśmy coś dodali - koledzy już wcześniej sugerowali. Żelaza w kranie masz 280 mikrogramów?
-

Tomekx
●
- Miasto: Gdynia
-
marcin5555 napisał(a):. Tom'a Barr'a twierdzi ze parametry nawazenia na tydzień musza być takie Azotany (NO3) 20ppm na tydzień Potas (K) 30ppm na tydzień* Fosforany (PO4) 3ppm na tydzień Magnez (Mg) 10ppm na tydzień Żelazo (Fe) 0.5ppm na tydzień pozdrawiam
Ja natomiast uważam, że ty tego nie rozumiesz. Moim zdanie przyczyny szukałbym w ArturI napisał(a): brak podłoży aktywnych cyrkulacja? CO2 z butli opór? A może żelazo? Ferro + 3-6ml
Na twoim miejscu zacząłbym od końca wykluczając po kolei. A mógłbyś wytłumaczyć po co to? Tomekx napisał(a):zmniejszyć Profito i zwiększyć Ferro
Ja proponowałbym zrobić wręcz odwrotnie (zaprzestać lania ferro a zwiększyć profito). Sugerujesz by rośliny jadły samo żelazo? Ciekawa jak ty byś wyglądał,gdyby ciebie karmili tylko samym chlebem.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
Kapsułkami nawożenia nie rozwalisz ... wręcz przeciwnie dobre i odpowiednio podane pomogą w starcie roślin a nie grzebiąc w podłożu nie uwolnisz nawozów do słupa wody . Pozdrawiam
-

pagu
●
Rośliny wykazują ewidentne, podręcznikowe braki węgla.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
-

Kadazan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Toruń / Bydgoszcz
-
Powiązane tematy
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
Dzień dobry
Akwarium jest na substracie aktywnym. Filtracja jest za pomocą filtra gąbkowego delfin. Akwarium ma 35 litrów brutto. Oświetlenie 10w plant. Woda jest przygotowywana z ro pół na pół z kra...
Witam, mineralizuje wodę samym Qualdropem gh+ plant czyli samo mg/ca i wydaje mi się, że w moim zbiorniku występują objawy niedoboru SIARKI, bo przecież nie podaje jej ani z kno3 ani z kh2po4, w moim ...
Witam wszytskich po dłuższej przerwie! Jest światełko w tunelu ze z powrotem wrócę do ulubionego hobby :D
Piszę od razu z problemem :?
Próbuję wyciągnąć jeden zbiornik na prostą i szło bardzo dobrze ...
Witam.
Zaczęły mi się pojawiać mikro dziury
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest nie tak ?
Parametry mam książkowe .
Choc nie wiem czy to nie przez mikro
Proponuje założyć bazę zdjęć roślin które mają nie dobory , makro lub mikro elementów.
1) Akwarysta umieszcza zdjęcie swojej rośliny
2) Akwarysta w formularzu zaznacza jakie nie dobory widzi u siebie ...
Dzień dobry
Czy jest w ogólne możliwe aby na starych liściach występowały niedobory mikro na przykład żelaza?
Czy w przypadku niedoboru mikro roślina przestaje raczej rosnąć i niedobory wystąpią jed...
Joł!
Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają.
I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......
Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich bardzo serdecznie :) Może zacznę od opisu zbiornika:
- 112l, 1,5 roku od założenia,
- kubeł HW302 wypchany kulkami Maxspect i odrobiną cera...
|
|