pomiar testami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pomiar testami

Liczba wyświetleń: 588·Odpowiedzi: 3
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Tribal Hunter

18 wrz 2013, 23:11 pomiar testami  (#1)  

chciałbym sie dowiedzieć kiedy wykonywac pomiary testami w akwarium dokladnie chodzi o po4??? czy mam to robic przed czy po podmianie wody a moze jeszcze inaczej??? i jeszcze takie pytanie czy to zalecane stezenie po4 na poziomie od ok 1 do 2mg/l to stezenie jakie ma byc po calym tyg mierzone przed podmiana czy takie stezenie ma sie utrzymywac kazdego dnia??? nie rozumiem tego wogole jak postepowac prosze o pomoc

Tribal Hunter

19 wrz 2013, 00:39 pomiar testami  (#2)  

Witam

Chyba chodzi Ci o 0,1 do 0,2mg/l ;)

Ja na przykład mierz godzinę po podmianie wody i chyba najlepiej by było jak by to stężenie utrzymywało się na poziomie 0,1 cały czas. Wiadomo ze braki trzeba uzupełniać bo rośliny się tym żywią .

ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę :)

lupino22
Ranga: Początkujący

19 wrz 2013, 05:03 pomiar testami  (#3)  

Jeśli fosfor miałby być na poziomie 0,1mg/l to azot musiałby być na 1mg/l - czyli w zasadzie niewykrywalny. Prosta droga do problemów z glonami. Przy poziomie PO4 1-2mg/l NO3 powinno być 10-20mg/l i wtedy powinno być OK.

Robienie testu przed podmianą daje oczywiście jakąś informację, ale lepiej robić testy po podmianie. Wtedy wiesz co aktualnie masz w baniaku i odpowiednio nawozisz.

DavyJones

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tribal Hunter

19 wrz 2013, 22:50 pomiar testami  (#4)  

dziekuje za pomoc:) u mnie raczej nie mozliwe jest NO3 na poziomie 1mg/l bo mam rowniez rybki w akwarium:) NO3 u mnie trzymam na poziomie 20mg/l

Tribal Hunter

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Pomiar poziomu CO2 i jego dystrybucja w zbiorniku.

spider72 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 106 · Wyświetlenia: 94455
Pomiar poziomu CO2 i jego dystrybucja w zbiornikach z dużą ilością światła (przy metodzie EI.) Dozowanie CO2 jest najbardziej drobiazgowym i ulotnym elementem związanym ze zbiornikiem roślinnym. W z...
YouTube

Pomiar ph

Moraś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 3825
Mam pytanie do osób mających więcej doświadczenia z elektrodami hydromet . Zestaw z filmu posiadam od niedawna ale zastanawiam się czy takie wahania ph są normalne czy nie . Dodam że sonda jest popraw...
DSC_1001.JPG

Co z tymi testami?

misiek198620 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1715
Witam chciałbym poradzić się was jak wygląda prawidłowy wynik testu na NO3. Dozuje azot z lini EL Nitro , wynik testu cały czas wskazuje zero. Zrobiłem test porównawczy z woda z stawu , wynik równy ze...

Pomiar PH - pytanie o tester pH

Anonim 53985 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 15901
Czy ktoś używa urządzania do pomiaru PH wody akwariowej Proszę o opinie.

Pomiar ze słupa czy podłoża?

pjanus w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5003
Cześć, chciałbym podpytać o kwestie pomiaru z podłoża i ze słupa wody. Dotychczasowo pomiaru dokonywałem z podłoża i parametry były w miarę stabilne jak poniżej. Dzisiaj zrobiłem sobie pomiary i porów...

Pomiar fosforu z podłoża

Bernhard Roth w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2941
Cześć Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby? Prośba o porady....

Patenty na pomiar PO4

Clark_84 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3042
Witam Zastanawiam się jakie są Wasze patenty na pomiar po4 w przypadku podłoża aktywnego? W słupie wody zawsze wychodzi 0, a znowu jak pobiorę wodę strzykawką z igłą z podłoża to woda nie jest klaro...

Pomiar C02, pomoc w ustaleniu odpowiedniej dawki

DamianS w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4001
Witam, Niedawno zakupiłem zestaw Co2 z butla, ustawiłem go na 1 bąbel na 2/3 sekundy. Dzisiaj zmierzyłem KH i PH i wyszło mi używając kalkulatora ze mam go chyba mocno za mało, czy dobrze to zmierzy...

Pomiar żelaza

mar1977 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2882
Witam Mam pytanko, w którym momencie mierzymy poziom żelaza w zbiorniku zaraz po podaniu czy w dowolnej chwili.I czy 0,5 ppm jest bezpiecznym poziomem żelaza. Dziękuje za pomoc. Mar.

Problem z testami ZOOLEK ...

Tonykx w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1235
Witam! Chciałem zapytać o testy mianowicie robie pomiary w akwarium i od paru dni codziennie mam 5ppm. Jako że fosfor mam koło 2ppm chciałem podnieść azot i wlałem jednorazowo dawke pięciodniowa robie...

Statystyki

Ten temat przegląda 1261 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1261 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.