Zbyt niskie ph na starcie
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, Startuję nowy baniak i lekko przesadziłem z opcją "full co2 na początek", co skutkuje ph na poziomie ok. 6 (nie mam zbyt świeżych testów, ale dwa niezależne pokazują mniej więcej to samo). Woda ma ok. 2 tygodni, zjechałem już z dozowaniem do poziomu kilku bąbelków na sekundę, cykl azotowy ładnie przebiega i powoli można zacząć myśleć o rybkach. Tylko co zrobić z ph ?? Jak je podnieść do poziomu ok. 7, biorąc pod uwagę konieczność podawania co2 i niekoniecznie zmiany kh (mam 7, tak wiem, co2 wychodzi baaardzo dużo  ) ?? Większa podmiana ? No nie wiem. Mniej co2 ? To chyba słaby skutek. Z góry thx
-
adfire
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 31012
Zwiększ ruch tafli lub podłącz na kilka godzin napowietrzacz.
-
●
Niskie Ph jest wrecz wskazane przy starcie zbiornika glony bardzo nie lubia tak niskiego Ph. Jak chcesz zwiekszyc to przestan podawac na kilka godzin albo napowietrzaj wode co2 bardzo szybko sie ulotni z wody.
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
pH 6 nie musi być niekorzystne dla ryb, zależy od ich doboru  Podaj jakie gatunki planujesz wpuścić. Może się okazać, że żadne zmiany nie są konieczne. Masz jakieś korzenie w akwarium, torf w filtrze lub podłoże które stabilizuje pH? Cokolwiek, co może na nie pływać?
-

Inekane
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bolesławiec
Piszesz o kilku bąbelkach na sek. może zwyczajnie zmniejsz ich ilość ...
-

pagu
●
Przy stracie akwarium niskie ph jest dla nas korzystne, gdyż nie wystąpi wysyp glonów, zanim wpuścisz ryby ph zdąży się ustabilizować, po przez ruch wody, czy napowietrzacz.
-
Havox
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pagu napisał(a):Piszesz o kilku bąbelkach na sek. może zwyczajnie zmniejsz ich ilość ...
Na dłuższą metę, to najlepsze rozwiązanie.
-
●
Sam wyczujesz ile i jak długo gazować żeby osiągnąć najlepszy efekt .
-

pagu
●
Powiązane tematy
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
Witam,
Posiadam akwarium 72l które ma ponad 5 tyg. Obsada to 4 gupiki i jeden glonojad. Wpuszczone po zakończeniu cyklu azotowego. Karmione minimalnie.
Testy kropelkowe:
Kh 3
Gh 12
No2 0
No3 10
Akw...
Witam,
Mam problem w swoim akwarium, prawdopodobnie związany z zbyt dużą ilością wapnia (112 mg/l), która jest obecna w mojej kranówce. Powoduje to w efekcie blokady innych pierwiastków, zwłaszcza mag...
Witam. Mieszkam w niemczech od jakiegoś czasu, wystartowalem sobie tutaj akwarium.
Akwarium Kostka 40x40x40 - 60l
Akwarium ma dopiero 48h od startu
Przez najbliższe dwa mies nie bedzie tu zadnych zwi...
Zapraszam do pooglądania.
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
Witam w weekend staruje z zbiornikiem i zastanawiam się jak świecić ile i iloma świetlówkami . Akwarium 100x50x50 . Oświetlenie 4x39W . Na początku myślałem zaczać świecić po 5/6 h ale nie wiem iloma ...
Witam. Dwa tygodnie temu założyłam akwarium na podłożu aktywnym platinum soil normal i zalałam je wodą RO z mineralizatorem growise KH =3-4 GH= 6-7. Oświetlenie to 2× aquael retrofit sunny i 1× plant....
Witam
Proszę o pomoc w walce z glonami nitkowatymi i zielenicami.
Szczegóły zbiornika
1. Wymiary akwarium: 80 x 35 x 45 (120 l)
2. Moc i rodzaj oświetlenia: 2 x 1650 LED retrofit sunny, 1x 1150 re...
Witam
Z racji tragicznej wody kranowej zainwestowałem w RO, pisalem o tym w tym wątku
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/filtracja/opinie-o-filtrach-ro-78660.html
Podmianami RO udało mi...
|
|