Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Na początek witam wszystkich. To mój pierwszy post jak i pierwsze akwarium. Pytanie1: jakie to 2 roślinki po lewej i prawej stronie akwarium Pytanie 2: ta po prawej robi się żółta, jeden listek już usechł - co zrobić, żeby nie padła? a i jeszcze dziś wróciłem z podroży 2dniowej i przy ziemi na łodydze zrobiły się chyba glony, coś jak biała mgiełka. Wodę na razie podmieniam około 10L co 3 dni. Wiem, że pusto w tym akwarium, ale tak mi na początek doradziła pani w sklepie, akwarium ma około 2 tyg. Poza bojownikiem na razie nic nie ma. Dane: 1. wymiary 50x30x30cm 45l 2. 1 standardowa świetlówka w obudowie 14W świeci 9h dziennie od 11 do 20ej 3. Podłoże Aqua Art Shrimp 4. brak co2 5. filtr wew. Aqua Szut Pat Mini 400l/h, chodzi 24h, napowietrzanie tylko ruchem tafli wody 6. temp w akwarium ok 28 st przy włączonej świetlówce, i 26 przy wyłaczonej ( na tyle ustawiona grzałka).
-
ppaawlik
●
- Ranga: Początkujący
Roślinki na początku zawsze coś odchorują, po jakiś 2-3 tygodniach powinny wypuścić korzenie i powoli zacząć się rozwijać. Wody nie musisz wymieniać co kilka dni, raz na tydzień przy tym podłożu wystarczy. Obniż temperaturę o 2 stopnie. Podałeś bakterie nitryfikujące lub starą wodę z innego akwa, jak nie to dodaj. Korzenie nie powinny wystawać jak po prwej, masz jeszcze podłoże to podsyp.
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Dzięki za cenne uwagi. Temp obniżona, bakterie podalem na początku, wlałem tez przy zakładaniu około 12 l wody z innego akwarium. Korzenie zasypalem dziś rano.
Mam tylko jeszcze pyt o te... Chyba glony, jak biała wata, mgiełka, właśnie na łodydze przy tym wystającym korzeniu, coś z tym robić?
Pozdrawiam
-
ppaawlik
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Samo przejdzie, lub jak będziesz robił podmiankę wody to ściągnij wężykiem. Tym się nie przejmuj. PS: po lewej anubias po prawej żabienica. Nie miałem tych gatunków więc dokładnie jaki rodzaj to już pogooglaj lub ktoś ci podpowie.
-

matu
●
Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Co do roślin, przeszukałem całe bazy, dużo tych żabienic i anubiasów  niestety takich jak moje nie znalazłem, także gdyby komuś się nasunęły jakieś nazwy będę wdzięczny. Pozdrawiam
-
ppaawlik
●
Co do roślin, przeszukałem całe bazy, dużo tych żabienic i anubiasów  niestety takich jak moje nie znalazłem,
ANUBIAS MINIMA 'BONSAIE' ?
-

matu
●
Dziękuję wszystkim za pomoc:)
-
ppaawlik
●
Anubias minima bonsaie to raczej nie jest (nieco za duży - mam u siebie i jest zdecydowanie mniejszy ) Stawiam na anubiasa petite 
-

Yabby
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Jaka pani radzila ci żeby nie sądzić roślin więcej? Wsadzaj byle co żeby np. Moczarke lub sessiflore one pochlaniaja azotany z wody 
Interesuję się akwarystyką roślinną.
-

czarnulka71
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Białystok
-
Powiązane tematy
hygro-ma.jpg
POCHODZENIE: Azja południowo – wschodnia
OPIS: Roślina pływająca po powierzchni wody z aksamitno-błekitnymi listkami lancetowatego kształtu.Ogonki liściowe pogrubione tworzące pływak...
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
Dzień doberek,
Jestem w trakcie zakładania nowego akwa 112l (70x40x40) OTWARTEGO.
Cały czas myślę nad obsadą do niego, na pewno chciałbym parkę barwniaków szmaragdowych i zastanawiam się co do nich ...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
W zestawie do filtra SunSun HW-602B na wyposażeniu jest przezroczysta rurka zasysająca, więc wiadomo jak będzie wyglądać za kilka miesięcy. Dodatkowo w akwarium Aquael Optibent 70 sięga około 3/4 od p...
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie?
Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
|