Zestaw RO - do podmiany wody - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zestaw RO - do podmiany wody

Liczba wyświetleń: 2245·Odpowiedzi: 9
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
skalar23 Ruda Śląska

09 wrz 2013, 16:44 Zestaw RO - do podmiany wody  (#1)  

Witam, zostałem obdarowany zestawem filtrującym metodą odwróconej osmozy, takim jak na tej stronie:

Obrazek

Wkład mechaniczny - FCPS20
- Wkład węglowy – FCCBL
- Wkład mechaniczny - FCPS5
- Wkład liniowy (z węglem z łupin orzecha kokosowego) – AICRO
- Mineralizator (liniowy wkład mineralizujący) – AIMRO
- Membranę osmotyczną - TFC-75 GPD Aquafilter
- Chromowaną podwójną wylewkę (kranik) do poboru wody – FXFCH4
- Przyłącze wodne 1/2" - FT06
- Zawór kulowy - SEWBV1414
- Wężyki instalacyjne - ok. 5 m.
- Taśmę teflonową - TAS0003
- Klucz - FXWR1-BL
- Obejmę odpływu - SC500B14

Czy ten zestaw z mineralizatorem mogę zastosować do podmian wody w akwarium i ewentualnie w niedalekim czasie do hodowli krewetek Crystal?
Ma on spore gabaryty, więc problem gdzie go zamontować, czy ten zestaw mogę "okroić". Co zostawić, a co nie montować?
Czy filtr RO musi być stale zalany wodą (podłączony do sieci), czy mogę go odłączyć i wynieść np. do piwnicy?
Proszę wszystkich znających temat o pomoc, z góry dziękuję.

skalar23
Ranga: Początkujący

Miasto: Ruda Śląska

09 wrz 2013, 20:24 Zestaw RO - do podmiany wody  (#2)  

Nie mam zaufania do mineralizatora z tego zestawu,nie wiem co i w jakich ilościach wprowadza.
Druga sprawa to automatyczny zawór odcinający potrafi czasem nie odcinać wody odpadowej gdy zbiornik jest pełny.
Można taki zestaw przerobić,rezygnując z mineralizatora wykorzystać wolny trójnik i wstawić go między filtry wstępne
a membranę.W ten sposób mam przefiltrowaną zgrubnie kranówkę, którą mieszam z wodą odmineralizowaną.
skalar23 napisał(a):Czy filtr RO musi być stale zalany wodą (podłączony do sieci), czy mogę go odłączyć i wynieść np. do piwnicy?

Możesz odłączyć,ważne jest aby membrana została mokra,możesz pozamykać zaworki i warunek spełniony.

slawek64
Ranga: Poznaje temat

mprusek Kraków

09 wrz 2013, 20:45 Zestaw RO - do podmiany wody  (#3)  

Mineralizator raczej się nie nadaje do celów akwarystycznych. Do hodowli krewetek crystal red na pewno się nie nadaje.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 wrz 2013, 21:23 Zestaw RO - do podmiany wody  (#4)  

mprusek napisał(a):Mineralizator raczej się nie nadaje do celów akwarystycznych. Do hodowli krewetek crystal red na pewno się nie nadaje.

Tak zgadzam się nie nadaje się absolutnie miałem kiedyś podobny pomysł ale pewien miły Pan w sklepie akwarystycznym wybił mi ten pomysł z głowy ; )

Drkstesrs

rafau Gdańsk

09 wrz 2013, 21:53 Zestaw RO - do podmiany wody  (#5)  

Membranę osmotyczną - TFC-75 GPD Aquafilter <--- dopłać do min. 100 GPD. Znajdę wkład do mineralizowania, podam Ci nazwę, który powinien spełnić oczekiwania względem krewetek. Kiedyś dostałem ów wkład od człowieka, który hodował crystale mineralizując wspomnianym wkładem, u Niego działało :)

rafau
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdańsk

Wspieram stronę kontem Premium

rafau Gdańsk

09 wrz 2013, 21:58 Zestaw RO - do podmiany wody  (#6)  

mprusek napisał(a):Mineralizator raczej się nie nadaje do celów akwarystycznych. Do hodowli krewetek crystal red na pewno się nie nadaje.

zaskoczyłeś mnie, jaki jest powód ?

rafau
Ranga: Znający temat

Miasto: Gdańsk

Wspieram stronę kontem Premium

11 wrz 2013, 08:26 Zestaw RO - do podmiany wody  (#7)  

najlepiej mieszać wodę RO z kranówką czy nie?
Nie chce aby za mocno poleciały mi parametry.
GH ok 10, KH ok8

s i w y

11 wrz 2013, 12:09 Zestaw RO - do podmiany wody  (#8)  

s i w y napisał(a):najlepiej mieszać wodę RO z kranówką czy nie?

Jeśli kranówka jest stabilna i wiesz co zawiera to mieszanie jest tańszą opcją.
s i w y napisał(a):Nie chce aby za mocno poleciały mi parametry.
GH ok 10, KH ok8

Dobrze jak byś zszedł do 4 st. KH
To jest dział techniczny,o parametrach wody i nawożeniu poczytaj tu http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/pielegnacja-akwarium/nawozenie-akwarium.html

slawek64
Ranga: Poznaje temat

mprusek Kraków

11 wrz 2013, 13:30 Zestaw RO - do podmiany wody  (#9)  

rafau napisał(a):

zaskoczyłeś mnie, jaki jest powód ?

Mineralizatory takie jako część filtra ro są zaprojektowane w celu wytwarzania wody pitnej dla ludzi. Człowiek nie ma dużego zapotrzebowania na składniki nieorganiczne a duże na składniki organiczne. Taka woda z mineralizatora zazwyczaj ma gh bliskie ok 0 i kh dość wysokie. Pewnie mineralizator mineralizatorowi nie równy i znajdzie się jakiś bardziej odpowiedni ale z doświadczenia wiem że nawet na specjalnie zaprojektowanych mineralizatorach w proszkach dla crystali osiągnięcie parametrów idealnych dla tych krewetek jest dość trudne (ok 10gh 3-4kh).
No i nie jestem przekonany co do stabilności parametrów z takiego mineralizatora, wydaje mi się że wartości gh/kh mogą wychodzić dość różne w zależności od ciśnienia w rurach ale to tylko taki mój domysł ;)

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

NajPasquale1371

12 wrz 2013, 12:11 Zestaw RO - do podmiany wody  (#10)  

No tak przez mineralizator parametry mogą polecieć na łeb na szyję a jeśli nawet tak nie będzie idealnie też dla krewetek nie będzie.

NajPasquale1371

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4444
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1611
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT
YouTube

Dlaczego podmiana wody jest ważna.(Film)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1279
Hej Niestety po niemiecku, ale bardzo fajnie wyjaśnione. ?si=GrEbIMWNeOFZ0fp5
YouTube

(Film) Cyrkulacja wody w akwarium (J. niemiecki)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1214
Cześć Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
YouTube

Wylot kielichowy a przepływ wody

bartosz34 w Filtracja · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 19969
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
1694531619162.jpg

Biotop czarne wody wkład do filtra

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5436
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy jeśli użyję w biotopie czarnych wód, wkład QUALDROP HexPure a chodzi o związki azotu,chce kontrolować poziomy NH4, NO2 i NO3, czy nie wyklaruje wody mi z garbn...
IMG-1461 (Medium).jpg

RODI - cofanie wody

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2612
Dzień dobry Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5055
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ile zeolitu na 112 litrów wody w akwarium?

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3775
Witam Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...

Przepływ wody w filtrze

guzi75 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1504
Witam czy ma ktoś używa filtrów Ikola Classic. Interesują mnie jeden z dwóch 250 lub 350 bardziej 350, tylko chodzi, o realny przepływ wody wiem, nieraz były tematy poruszane itd. ale chodzi o te dwa ...

Statystyki

Ten temat przegląda 173 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570963
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 173 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.