|
|
Korzenie oparte o wzmocnienie - zagrożenie
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Cześć, Chciałem się trochę uspokoić i dlatego pytam tu o to... Otóż założyłem akwarium typu amazonia i poopierałem korzenie o wzmocnienie między innymi, które częściowo spoczywają na dnie a częściowo są oparte na wzmocnieniu akwarium. Korzenie są masywne, akwarium 360 litrów. Jak myślicie, nie ma zagrożenia, że korzeń swym ciężarem osłabi wzmocnienie? Z góry dzięki za odpowiedzi.
-

Chmielu
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świdnica, Wrocław
Szkoda że nie zapodałeś zdjęcia,ale sprubój włożyć pomiędzu szybę wzmocnienie a korzeń kurzęcie jajko jak nie trzaśnie to na 100 procent nic się nie stanie!!!
-
redkoto
●
- Ranga: Początkujący
Usunięto użytkownika 31012
Pokaż zdjęcie tego niepokojącego punktu wraz z korzeniem. Jajko, hehe, a jak pęknie i się wleje do akwarium? Pewnie masz inny sposób rodem z Macgywera by je wyłowić. 
-
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wzmocnienia są po to by wzmacniać szkło a nie żeby opierać na nich korzenie.
-
●
Śpij spokojnie .  Nic nie grozi twojemu zbiornikowi .Czy coś dzieje się gdy opierasz korzeń o szybę akwarium ?
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
Korzeń w głębi był oparty o wzmocnienie boczne  Zbiornik 120x50x50. Nic złego się nie wydarzyło. Pozdrawiam
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
Zdjęcie tego akwarium rozwiało by moje wątpliwości bo, jak sam piszesz korzenie są masywne.
-
●
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, prawie wszystkie  Z akwarium ani wzmocnieniem, czy też szybą nic się nie dzieje od miesiąca, ale wolałem się upewnić, bo korzenie są masywne. Jajko na pewno by pękło, bo korzeń dość opiera się o wzmocnienie. Pozdrawiam!
-

Chmielu
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Świdnica, Wrocław
Nie chcę Cię niepokoić ale, z racji że trochę interesuję się fizyką, naprężenia na twarde i kruche materiały do których również zalicza się szkło na krótką metę mogą nie wyrządzić szkody, ( tylko zależy z jaką siłą działają) jednak drewno napiera i struktura szkła się rozrzedza z upływem czasu. Długotrwałe naprężenia mogą (ale niekoniecznie) spowodować pęknięcie w tym wypadku ale, na pewno nie puszczenie silikonu. Piszę czysto teoretycznie, w praktyce różnie to może wyglądać, nawet nie wiem jakich wymiarów masz te wzmocnienia a to bardzo ważne. Jak sądzisz?
Jajko pęknie pomiędzy korzeniem a wzmocnieniem jak pisałeś, więc dochodzę do wniosku że korzeń dość napiera. Trudno w tej sytuacji dokładnie określić, pęknie czy nie. Jednak z uwagi na większy litraż, wolałbym być zapobiegliwy i inaczej bym to rozwiązał. Chyba bym na klęczkach płakał jakbym musiał wszystko zbierać z podłogi. Zrobisz jak uważasz, ja tylko wyraziłem swoje zdanie.
-
●
Ja na twoim miejscu bym coś podłożył pod te wzmocnienie. W sumie nie wiem jeszcze co, ale coś co by rozłożyło nacisk punktowy korzenia na większą płaszczyznę wzmocnienia 
-

zeciak87
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rogowo (kuj-pom)
Powiązane tematy
Jakby to powiedział klasyk - powodzenia dla wytrwałych.
Ale jeśli ktoś dysponuje wolnym czasem, narzędziami, umiejętnościami i chęcią to czemu nie :)
Zapraszam do obejrzenia.
Zapraszam do obejrzenia - najfajniej ujęte polskojęzyczne omówienie materiałów dekoracyjnych bazujące na dostępności materiałów na polskim rynku.
Kolejny "protip" Jurijsa, które tak bardzo lubicie :)
Tym razem wskazówki jak dodać korzeniom bardziej naturalny i "dziki" wygląd.
Prosty trick z podłożem Tropica :)
Obejrzyj kleje
Dostępne pojemności podłoża Tropica
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg
Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, konieczność dojaz...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg
Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są kor...
preparowanie2.jpg
Zapraszam do zapoznania się z moim opisem procesu preparowania korzeni i gałęzi w celu wydobycia faktur, usłojenia oraz zwiększenia trwałości i dezynfekcji przed umieszczeniem mate...
Jakie korzenie z lasu się nadadzą do akwarium?
Ma ktoś może rozpiskę lub jakiś przewodnik gdzie znaleźć można rodzaje materiałów do hardscape pochodzących z Ameryki Środkowej?
Ponieważ zbiornik z buckami pomału się zapełnia roślinami przyszedł czas na restart kolejnego 84.
Wymiary:60x35x40.
Oświetlenie: na razie 3x24W t5
Co2 w planach.
Z roślin: microsoria, bucephalandry, m...
|
|