Zachowanie barwniaka czerwonobrzuchego
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam,
zakupiłem do 112l akwarium samca i samicę barwniaka czerwonobrzuchego. W akwarium nie brakuje roślinek, jest korzeń, kilka kamyków i dwie łupiny z orzechów kokosowych. Temperatura w akwarium 26 stopni. Oświetlenie 2x18W (świetlówki T8 8500K i 10000K Sylviana GROLUX i AQUASTAR) Samica kiedy widzi samca ustawia się do niego bokiem, wygina się i zaczyna wibrować, samiec nabiera koloru trochę popływa obok niej i ni z tego ni z owego zaczyna ją atakować, samica zaczyna się kryć. Po tygodniu zauważyłem, że samica ma ponadgryzane płetwy, sytuacja bez zmian. Poczytałem i wywnioskowałem, że nie przypadła mu do gustu, dokupiłem drugą, większą i teraz gania dwie samice... czasem spotkają się w trójkę to wtedy samice wyginają się i wibrują przed samcem dopóki ten ich nie pogoni. Wszystkie stają się wówczas intensywnie ubarwione. Dlaczego samiec nie dobrał się z żadną z samic. Co robię nie tak??
-
erathil89
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wg.książki Clausa Schaefera pt."Ryby i bezkręgowce akwariowe",ta ryba agresywnie się zachowuje podczas godów.I trzeba trzymać ją w parach lub jeżeli są młode sztuki,kilka osobników skąd wyłoni się para.Warunki jakie muszą mieć,to: gęsta roślinność i dużo kryjówek,grot.Poza okresem godowym,spokojna i niewymagająca.
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Samiec i samiczka, które zakupiłem na początku, są młodsze. Samica którą dokupiłem jest znacznie większa i to za nią samiec gania częściej. Zatem poczekam, może się dobiorą w parę...  Edit: Myślałem, że agresja podczas okresu godowego jest w stosunku do innych gatunków/osobników tej samej płci
-
erathil89
●
Ja mam jakoś od 4 tygodni parke szmaragdowych i jest to samo,samiec gania samice i wygląda to na agresje w wyniku czego ona się ukrywa przed nim a on tylko poluje kiedy ją dziabnąć  on sobie buszuje po całym akwa a ona wiecznie na czuwaniu nie wygląda mi to na zakochaną pare a wręcz przeciwnie samiec tyran 
-
Seledynka
●
- Ranga: Początkujący
Jak długo Wasze barwniaki dobierały się w parę? Może powinienem zmienić samca skoro ten jest taki agresywny i dokupienie samiczki nic nie pomogło...?
-
erathil89
●
Natrafiłem w internecie na filmik z zalotami barwniaka, widać na nim, że samiec pogania samiczki, u mnie po wpuszczeniu drugiej samicy sytuacja była podobna jak na tym filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=c98Q-kem_ioale teraz gdy samiec je pogania one uciekają spłoszone do kryjówek, nie zalecają się już do niego tak bardzo jak miało to miejsce na początku.
-
erathil89
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skoro post już powstał to ja zapytam jeszcze o jedną kwestie,jak wspomniałam mam parke szmaragdowych kompletnie nie trafioną niepokoi mnie fakt że samica jest zaganiana i wygląda że długo tak nie pociągnie jest osowiała siedzi w jednym miejscu przestaje podpływać do jedzenia  Co moge zrobić w takiej sytuacji czy wchodzi w gre jakaś kombinacja czyli druga samica choć wyczytałam wyżej że to nic nie daje więc może druga parka ? No nie wiem co robić szkoda mi samicy bo długo nie pociągnie i jeszcze jedno pytanko czy do szmaragdowych można dodać parke czerwonobrzuchych ?
-
Seledynka
●
Ja wiem tyle, miałęm identyczna sytuację, tylko że to samiec chciał podejśc do tarła a samica była niegotowa. Przestraszyłęm sie i wyjąłem na tydzień samca, póżniej sytuacja się odwróciła to samica chciała tarło a samiec nie i samiec nie przestanie dziobać ganiać samicy, do pierwszego tarła. Wsadx jej jakiegoś kokosa niech sie tam chowa i jak dojdzie do pierwszego tarła bedzie po sprawie. Jeżeli z jedna dojdzie do tarła to nei wiem czy ta druga przeżyje, najlepiej ja oddaj.
-
Adamowik
●
- Ranga: Stały bywalec
Barwniak był odizolowany 3 dni i nic się nie zmieniło po wpuszczeniu go nadal atakuje samice jak tylko ona wejdzie mu w droge,teraz samica ma dziwne zachowania nie siedzi już tak często ukryta w roślinach a z przodu zbiornika w rogu przy powierzchni,potrafi tak cały dzień bez zmiany miejsca no i do tego znacznie brzuch jej się powiększył wygląda jak napuchnięta na potomstwo raczej bym nie liczyła bo raczej samiec jej nie toleruje od początku no i ona jakaś taka przybita zaczyna to wyglądać na zaganianie ,chorobe... mam sporo kryjówek ,kokosów jednak ona nie jest kompletnie zainteresowana nie wybrała sobie żadnego miejsca teraz tylko róg akwarium przy przedniej szybie
-
Seledynka
●
Powiązane tematy
Witam mam problem ze samica skalara mam ja już dośc długo z 7/8 lat.
Mianowicie od kilku dni jest taki jakoś osowiały pływa przy dnie przeważnie w 1 miejscu w rogu akwarium jak inne ryby przypływają k...
Witam moje Tetry dziwnie zaczęły się zachowywać czy to objawy tarła ?
Witam mam pytanie odnosnie Bocji wspaniałej od jakis 2 tyg ma dziwne strasznie zachowanie jak na filmie i nie wiem dokladnie czy to jej normalne zachowanie czy jakas choroba byl bym wdzieczny za pomoc...
Witam
Wczoraj pojawił się problem z kiryskiem, dzisiaj kolejny z otoskiem i nie wiem co robić. Czy to choroba? Zatrucie? Do tej pory (3 miesiące) wszystko było ok.
Otosek : jakąś chwilę temu zauważ...
Witam
Moje ryby (skalar i molinezja)
Pływają głową do góry (skalar od dzisiaj ,a molinezja od dłuższego czasu około miesiąca) i są osłabione ,opadają na dno.
Obsada to:
10-15 neonek
6 molinezji
2 sk...
Podczas gdy wszystkie pozostałe Neony pływają w pozycji poziomej lekko skierowane pyszczkami w stronę podłoża (w czasie gdy chowają się w roślinach), jeden, największy z nich, pływa pyszczkiem skierow...
Witam,
mój kirysek sterby dziwnie się zachowuje, pływa przy lewej szybie w górę i w dół, i tak cały dzień.
Jest to normalne zachowanie, czy może mu czegoś brakuje? Może potrzebuje większej grupki tego...
Witam od dwóch dni moja parka pielęgnic Ramireza stroszy się do siebie i próbuje walczyć ze sobą 100% że jest to samiec z samicą, wcześniej zgodnie pływały razem o co chodzi? Czy to jakieś gody?...
Witam
Od pewnego czasu mój bojownik jest mało ruchliwy (głównie leży na dnie)
Nic nie je i przytula się do grzałki.
Akwarium 10l (nie kula)
W środku jest tylko bojownik
Temp. W akwa to 27 C
Z góry ...
Witajcie,
Mam akwarium od ponad 3 lat.
Od 3 dni zauważyłem dziwne zachowanie ryb w akwarium, tak jakby troche były podduszone(foto w załączniku), pływają przy tafli wody - co ciekawe objaw ten występ...
|
|