Zachowanie barwniaka czerwonobrzuchego - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zachowanie barwniaka czerwonobrzuchego

Liczba wyświetleń: 3549·Odpowiedzi: 8
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam,

zakupiłem do 112l akwarium samca i samicę barwniaka czerwonobrzuchego. W akwarium nie brakuje roślinek, jest korzeń, kilka kamyków i dwie łupiny z orzechów kokosowych. Temperatura w akwarium 26 stopni. Oświetlenie 2x18W (świetlówki T8 8500K i 10000K Sylviana GROLUX i AQUASTAR) Samica kiedy widzi samca ustawia się do niego bokiem, wygina się i zaczyna wibrować, samiec nabiera koloru trochę popływa obok niej i ni z tego ni z owego zaczyna ją atakować, samica zaczyna się kryć. Po tygodniu zauważyłem, że samica ma ponadgryzane płetwy, sytuacja bez zmian. Poczytałem i wywnioskowałem, że nie przypadła mu do gustu, dokupiłem drugą, większą i teraz gania dwie samice... czasem spotkają się w trójkę to wtedy samice wyginają się i wibrują przed samcem dopóki ten ich nie pogoni. Wszystkie stają się wówczas intensywnie ubarwione. Dlaczego samiec nie dobrał się z żadną z samic. Co robię nie tak??

erathil89

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław
Wg.książki Clausa Schaefera pt."Ryby i bezkręgowce akwariowe",ta ryba agresywnie się zachowuje podczas godów.I trzeba trzymać ją w parach lub jeżeli są młode sztuki,kilka osobników skąd wyłoni się para.Warunki jakie muszą mieć,to: gęsta roślinność i dużo kryjówek,grot.Poza okresem godowym,spokojna i niewymagająca.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Samiec i samiczka, które zakupiłem na początku, są młodsze. Samica którą dokupiłem jest znacznie większa i to za nią samiec gania częściej. Zatem poczekam, może się dobiorą w parę... ;)
Edit: Myślałem, że agresja podczas okresu godowego jest w stosunku do innych gatunków/osobników tej samej płci

erathil89

Ja mam jakoś od 4 tygodni parke szmaragdowych i jest to samo,samiec gania samice i wygląda to na agresje w wyniku czego ona się ukrywa przed nim a on tylko poluje kiedy ją dziabnąć :oops: on sobie buszuje po całym akwa a ona wiecznie na czuwaniu nie wygląda mi to na zakochaną pare a wręcz przeciwnie samiec tyran :roll:

Seledynka
Ranga: Początkujący

Jak długo Wasze barwniaki dobierały się w parę? Może powinienem zmienić samca skoro ten jest taki agresywny i dokupienie samiczki nic nie pomogło...?

erathil89

Natrafiłem w internecie na filmik z zalotami barwniaka, widać na nim, że samiec pogania samiczki, u mnie po wpuszczeniu drugiej samicy sytuacja była podobna jak na tym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=c98Q-kem_io

ale teraz gdy samiec je pogania one uciekają spłoszone do kryjówek, nie zalecają się już do niego tak bardzo jak miało to miejsce na początku.

erathil89

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skoro post już powstał to ja zapytam jeszcze o jedną kwestie,jak wspomniałam mam parke szmaragdowych kompletnie nie trafioną niepokoi mnie fakt że samica jest zaganiana i wygląda że długo tak nie pociągnie jest osowiała siedzi w jednym miejscu przestaje podpływać do jedzenia :? Co moge zrobić w takiej sytuacji czy wchodzi w gre jakaś kombinacja czyli druga samica choć wyczytałam wyżej że to nic nie daje więc może druga parka ? No nie wiem co robić szkoda mi samicy bo długo nie pociągnie i jeszcze jedno pytanko czy do szmaragdowych można dodać parke czerwonobrzuchych ?

Seledynka

Ja wiem tyle, miałęm identyczna sytuację, tylko że to samiec chciał podejśc do tarła a samica była niegotowa.
Przestraszyłęm sie i wyjąłem na tydzień samca, póżniej sytuacja się odwróciła to samica chciała tarło a samiec nie i samiec nie przestanie dziobać ganiać samicy, do pierwszego tarła.
Wsadx jej jakiegoś kokosa niech sie tam chowa i jak dojdzie do pierwszego tarła bedzie po sprawie.
Jeżeli z jedna dojdzie do tarła to nei wiem czy ta druga przeżyje, najlepiej ja oddaj.

Adamowik
Ranga: Stały bywalec

Barwniak był odizolowany 3 dni i nic się nie zmieniło po wpuszczeniu go nadal atakuje samice jak tylko ona wejdzie mu w droge,teraz samica ma dziwne zachowania nie siedzi już tak często ukryta w roślinach a z przodu zbiornika w rogu przy powierzchni,potrafi tak cały dzień bez zmiany miejsca no i do tego znacznie brzuch jej się powiększył wygląda jak napuchnięta na potomstwo raczej bym nie liczyła bo raczej samiec jej nie toleruje od początku no i ona jakaś taka przybita zaczyna to wyglądać na zaganianie ,chorobe... :?
mam sporo kryjówek ,kokosów jednak ona nie jest kompletnie zainteresowana nie wybrała sobie żadnego miejsca teraz tylko róg akwarium przy przedniej szybie

Seledynka

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20210527_164146.jpg

Skalar niepokojące zachowanie

WolfuxD w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4573
Witam mam problem ze samica skalara mam ja już dośc długo z 7/8 lat. Mianowicie od kilku dni jest taki jakoś osowiały pływa przy dnie przeważnie w 1 miejscu w rogu akwarium jak inne ryby przypływają k...
YouTube

Dziwne zachowanie Tetry.

szopcio2008 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2774
Witam moje Tetry dziwnie zaczęły się zachowywać czy to objawy tarła ?
YouTube

Dziwne zachowanie Bocji

WolfuxD w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2593
Witam mam pytanie odnosnie Bocji wspaniałej od jakis 2 tyg ma dziwne strasznie zachowanie jak na filmie i nie wiem dokladnie czy to jej normalne zachowanie czy jakas choroba byl bym wdzieczny za pomoc...

Otosek wzdęty przy tafli i niepokojące zachowanie kiryska

przemo777 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4732
Witam Wczoraj pojawił się problem z kiryskiem, dzisiaj kolejny z otoskiem i nie wiem co robić. Czy to choroba? Zatrucie? Do tej pory (3 miesiące) wszystko było ok. Otosek : jakąś chwilę temu zauważ...

Dziwne zachowanie ryb

aigor24 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1961
Witam Moje ryby (skalar i molinezja) Pływają głową do góry (skalar od dzisiaj ,a molinezja od dłuższego czasu około miesiąca) i są osłabione ,opadają na dno. Obsada to: 10-15 neonek 6 molinezji 2 sk...

Dziwne zachowanie jednego z Neonów

Wraithlor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2089
Podczas gdy wszystkie pozostałe Neony pływają w pozycji poziomej lekko skierowane pyszczkami w stronę podłoża (w czasie gdy chowają się w roślinach), jeden, największy z nich, pływa pyszczkiem skierow...

Dziwne zachowanie kiryska sterby.

MisterVento3 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 12213
Witam, mój kirysek sterby dziwnie się zachowuje, pływa przy lewej szybie w górę i w dół, i tak cały dzień. Jest to normalne zachowanie, czy może mu czegoś brakuje? Może potrzebuje większej grupki tego...

Pielęgnice Ramireza dziwne zachowanie

szopcio2008 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4659
Witam od dwóch dni moja parka pielęgnic Ramireza stroszy się do siebie i próbuje walczyć ze sobą 100% że jest to samiec z samicą, wcześniej zgodnie pływały razem o co chodzi? Czy to jakieś gody?...

Bojownik przejawia dziwne zachowanie

HLEBEK292 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6247
Witam Od pewnego czasu mój bojownik jest mało ruchliwy (głównie leży na dnie) Nic nie je i przytula się do grzałki. Akwarium 10l (nie kula) W środku jest tylko bojownik Temp. W akwa to 27 C Z góry ...

Dziwne zachowanie ryb po nocy

kyo w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4383
Witajcie, Mam akwarium od ponad 3 lat. Od 3 dni zauważyłem dziwne zachowanie ryb w akwarium, tak jakby troche były podduszone(foto w załączniku), pływają przy tafli wody - co ciekawe objaw ten występ...

Statystyki

Ten temat przegląda 288 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 288 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.