Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, Mam problem z oświetleniem, ponieważ jest go w moim akwarium zdecydowanie za mało. Mam akwarium 112l i w tym 2x18w świetlówki dostarczone z domyślną pokrywą do akwarium. Jakoś szczególnie nie widzę miejsca aby dołożyć tutaj jakąś świetlówkę ale może ktoś z Was będzie mieć jakiś pomysł? Dodatkowo obkleiłem pokrywę folią aluminiową, mając nadzieję, że to coś pomoże. Podrzucam zdjęcia akwarium i pokrywy Pozdrawiam.
-
plshadov
●
- Ranga: Początkujący
Dlaczego uważasz, że masz za mało oświetlenia?
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
No ogólne założenie o ile się nie mylę, to powinno być 0,5W/l a u mnie wychodzi mniej więcej 0,32W/l Odbija się to na roślinkach co od razu widać, a zdjęcie akwarium, jest tak jak teraz patrze trochę przekolorowane, w rzeczywistości jest ciemniej i woda jest trochę bardziej brązowa, ale to może wydaję się przez liście bo dopadły mnie okrzemki. Pozdrawiam
-
plshadov
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pominę wystrój  , będziesz musiał troszkę popracować nad tym Światło to nie wszystko, podłoże, nawożenie... To jest Twoje pierwsze akwarium?
-

msnolan
●
-
Faktycznie co do wystroju to nie jest najlepiej, ale rośliny dopiero rosną i miałem zamiar poucinać i posadzić nowe, i dodatkowo jeszcze będę dokupował inne roślinki. Akwarium co prawda miałem jakieś 10 lat temu ale to było 20l,w sumie można potraktować to akwarium jako pierwsze. Z dzisiejszą moją wiedzą, (której na pewno przez te półtora miesiąca funkcjonowania akwarium nie jest zbyt dużo, ale na pewno więcej niż jak dokonywałem zakupu akwarium) zakupiłbym tylko akwarium bez pokrywy, + jeszcze był w zestawie filtr, którego i tak teraz nie używam. Podłoże to ziemia i na to czarny grys. Co do nawożenia to zakupiłem na allegro nawozy i mam nadzieję, że jutro dojdą i zacznie się na poważnie moja przygoda z akwarystyką (mam nadzieję). Co do aranżacji to faktycznie będę coś próbował, ale jak lekko ustabilizuje mi się sytuacja z roślinkami.
-
plshadov
●
Fajny pomysł z tym dołożeniem świetlówek t5, ale teraz się zastanawiam czy nie byłoby lepsze zrobienie pokrywy jak w tym temacie: http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/sprzet-do-akwarium/zrob-to-sam/diy-pokrywa-ze-spienionego-pvc-49413.htmlWyglądem też taka pokrywa jest fajniejsza a co ważniejsze nie trzeba jej zdejmować, przy każdym "zaglądaniu" do akwarium. Nie wiem jeszcze jak to będzie wyglądać cenowo w porównaniu do tego zestawu z Twojego linka, ale zestaw + 2 świetlówki t5 (110zł + 2x35 zł) to nie wiem czy nie wyjdzie lepiej cenowo zrobienie nowej pokrywy? Jakie jest Twoje zdanie? Pozdrawiam
-
plshadov
●
Nie jestem zwolennikiem pokryw, a w dziale DIY nie jestem za mocny. U ciebie jest szyba profilowana, więc pewnie troszkę więcej będzie zachodu. Gdybym to ja zakładał takie akwarium to postawiłbym na coś w tym rodzaju: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 13758.htmlMasz rację, lepiej osobno skompletować sobie sprzęty do akwarium, teraz to już trochę za późno. Ale na przyszłość będziesz już wiedział Co wybierzesz to zależy tylko od Ciebie 
-

msnolan
●
-
Zapomniałem, że mam akwarium profilowane... więc DIY odpada  Chyba zdecyduję się na ten zestaw z dodatkowymi T5, dobre rozwiązanie. Co myślisz o zestawie świetlówek SYLVANIA GROLUX 8500K + SYLVANIA AQUASTAR 10000K Pozdrawiam
-
plshadov
●
Sorry,ale przy takim oświetleniu raczej nie masz co liczyć,że będą rosły łodygowce,typu Rotala czy Heniek Cuba,bo mają większe zapotrzebowanie na światło. Postaw raczej na rośliny cieniolubne: Echinodorusy,Cryptocoryny, Anubiasy. One zaś nie mają aż tak wygórowanych potrzeb a są wystarczająco ładne i nie należą do roślin trudnych w pielęgnacji i utrzymaniu.Masz CO2?. To dobrze,jest potrzebny.Zastanów się nad zmianą szaty roślinnej a Twój zbiornik napewno na tym zyska.  Możesz też zmienić oświetlenie i wtedy będziesz mógł posadzić lepsze roślinki.Co do zestawu świetlówek,te są ok! 
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm.
W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Hej
Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu
Cześć, chciałbym zbudować swoją pierwszą lampę do akwarium na początek 27l 30x30x30. Miałoby to być na diodach power led i czy ma ktoś może taki gotowy schemat? Ilość diod połączeń jest tyle że ja im ...
Witam wszystkich forumowiczów.
Posiadam małe akwarium 20x20x20 z bojownikiem i paroma roślinkami, ale w niedługim czasie będę chciał zmienić na kostkę 30x30x30 iszukam odpowiedniego oświetlania, ale j...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Witam posiadam akwarium 150x60x60 rosline mam pytanie co do lampy Chihiros LED-System Universal WRGB 1500mm
Czy wystarczy mi na takie akwarium z srednio wymagających roslin
Mam akwarium o wymiarach 100x30x30
Zamierzam w nim trzymać gupiki i średnio wymagające rośliny
Chciałbym budżetowo zrobić oświetlenie do akwarium stąd moje pytanie:
Jakie jest najlepsza taśma ledowa...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witajcie - mam dylemat i może Wy mi pomożecie w doborze wsymiany oświetlenia do kostki poniżej.
Obecnie mam Aquaela Leddy Slim 16W Sunny + Plant ale musze kombinowac aby było nad aklwarium bo jest za...
|
|