W jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

W jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ?

Liczba wyświetleń: 1472·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kamil_waw Warszawa/Błonie
Witam w jakiej kolejności sadzić mchy na korzeniu ? Zakupiłem 6 rodzajów mchu i zastanawiam się jak nimi obsadzić korzeń aby jeden drugiemu nie zasłaniał światła.Mchy które kupiłem to :
Christmas Moss
Flat Moss
Stringy Moss
Flame Moss
Phoenix Moss
Subwassertang lub riccia jeszcze nie wiem który otrzymam albo jeden albo drugi.

Proszę o wasze rady.

kamil_waw
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa/Błonie

Inekane Bolesławiec
Sam zobaczysz, że te mchy różnią się nie tylko wyglądem gałązek ale przede wszystkim wielkością. Sztywny i duży creeping moss musi być na dnie, moim zdaniem również flame moss lepiej wygląda jako roślina planu drugiego to phoenix moss i jego delikatne jasnozielone gałązki musza być wysoko.

Inekane

Miasto: Bolesławiec

Qubson Podhale
Christmas dość solidnie się rozrasta, czym niżej go dasz tym lepiej żeby nie przysłonił reszty. Subwassertang podobnie. Creeping w okolicy środka. Potem może być Phoenix albo Stringy łatwo je formować mogą być nawet, niżej albo wyżej, tylko musisz pilnować żeby się nie przysłoniły, jedno niskie cięcie pomaga. Flame Moss za to ładnie wygląda wysoko, dałbym na sama górę. Pelia i riccia bez znaczenia gdzie, formujesz jak chcesz. Zależy jeszcze jaki korzeń masz.

Qubson

Miasto: Podhale

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

17-180722.jpeg

Mchy w aranżacji - użycie i przygotowanie do szczepienia

roslinyakwariowe.pl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3911
17-180722.jpeg Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
YouTube

Jak sadzic Hydrocotyle sp. JAPAN ?

Xiant w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 10799
Witam Kupilem porcje tej rosliny, sadzonki to klacza bez korzonkow. Jak to posadzic ? Na ile mozna podzielic taka sadzonke ? Pozdrawiam Xiant

Pomocy! Meszek na korzeniu.

majestro84 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8436
Witam akwarium zalałem kilka dni temu w poniedziałek, woda była szaro/biaława wydaje mi się że to od ADA Amazonia, wode podmieniłem we wtorek 40% bo woda była strasznie mętna, środę ok 20% i wczoraj j...

Ciemne plamy na korzeniu

etaks w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2461
Na wstępie witam wszystkich serdecznie! Od ok 2 miesięcy mam krewetkarium. Znajduje się w nim korzeń a właściwie konar własnoręcznie preparowany i wydawało się, że wszystko jest ok aż tu nagle ok tyd...

Zapach pleśni na korzeniu.

Evanthas w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2538
Witam. Temat pleśni na korzeniu jest mi doskonale znany, nie pytam o to co to jest, jak się to zwalcza etc. Interesuje mnie tylko jedno. Czy u któregokolwiek z was nalot ten zwany pleśnią/białym czymś...

microsorum czy mchy?

micuch11 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2727
Witam mam takie pytanie co będzie lepsze na korzeń do LT i łatwiejsze w uprawie ? Chciałbym coś szybko rosnącego .

Hemianthus - jak sadzić i pielęgnować

jkozik w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5192
Kilka dni temu posadziłem 10 koszyczków Hemianthus callitrichoides w akwarium po restarcie. Już następnego dnia roślina wyglądała kiepsko, zaczęła się rozpuszczać. Dzisiaj już tylko niektóre listki są...

Gdzie co sadzić? 112l

Haczyk94 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3139
Witajcie! Jutro robię restart akwarium, bo za dużo błędów popełniłem.. Będzie nowe oświetlenie, już jest bimbrownia, ziemia ogrodowa, bo mam sam bazalt, a to chyba źle? Ale do rzeczy, mam takie r...

HC emersyjnie na korzeniu

ducze w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1639
Witam, Zakwitł mi pomysł na emersyjne ryuboku. No i podstawowa sprawa to obsadzenie korzeni małym heńkiem. Hodował go ktoś właśnie na korzeniach ponad wodą? Podczas spryskiwania korzenie chłoną wil...

Biały śluz na korzeniu

Piotr998 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2934
Witam, Panowie i Panie ostatnio kupiłem filtr RO. Uruchomiłem go zgodnie z instrukcją i przystąpiłem to pierwszej podmiany wody z filtra RO. Po zalaniu wody z fitra RO jakaś 1/4 akwarium. Nagle poj...

Statystyki

Ten temat przegląda 378 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570947
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 378 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.