Witam planuje restart swojego baniaka z AMAZONII NEW która już leży akwa ponad rok.Więcej z nią kłopotów niż dobrego mi z nią wyszło , cały czas jakiś problem jedynie na początku może dobrze szło ale potem to już mogiła ato NITKI potem zielenice i inne badziewia. Teraz już chce odnowić baniak z substratem i na to bazalt więc tu pytanie do was co byście polecili z substratów pod żwir dodam że będę nawoził solami do tego :
FILTRACJA : EHEIM 2026+2222 OŚWIETLENIE: 4x39 Planuje świetlówki 2xSYLVANIA LUXLINE albo PLUS które lepsze + 1 SYLVANIA AQUASTAR i GROLUX. BUTA CO2 - oczywiście że jest
Ogólnie w baniaku raczej same rośliny jeszcze się waham nad korzeniami albo kamykami. Bardzo proszę o pomoc bo subtratów jest do wyboru do koloru i nie wiem co wybrać sam myślałem o TROPICE ale nie wiem nic na jej temat.
Za wspomniane kłopoty nie obwiniaj Amazonii, A. nie jest powodem żadnej plagi glonów, gdyby tak było, to akwarystyka byłaby o wiele mniej skomplikowana, źródło Twoich problemów leży zupełnie gdzie indziej, ale nie tym... Otóż pod żwir polecam substrat Tropica. Pozdr Godween
Dołączam się do tematu,bo mam jedno pytanko: Czy jakbym taki zakupił,to muszę na wierzch wysypać jeszcze żwirek,czy sam ten substrat wystarczy?
Musi być przykrycie i to odpowiedniej grubości(3-4cm minimum). Szkoda kasy na substrat,lepiej kupić zwykłą ziemię do rozsad bez nawozów 5 litów za 2zł,ale wówczas rdze zastosować moskitierę.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
tomaszsu75 napisał(a):Czy jakbym taki zakupił,to muszę na wierzch wysypać jeszcze żwirek,czy sam ten substrat wystarczy?
W przeciwieństwie do znaczenia słowa angielskiego substrate, w j. polskim słowo substrat nie oznacza całości podłoża, ale jedynie warstwę pod właściwym podłożem. Najczęściej jest ona cienka ok. 1 cm np. Tropica, ADA PS, czy substrat innej firmy, czy w końcu ziemia dla bardziej doświadczonych, na to sypiemy właściwe podłoże, np. żwir, piasek, niekiedy granulat korespondujący z tym substratem, przykładowo Amazonia na ADA PS. W opisie substratu firma wyraźnie zaznacza co należy na niego sypać. W wypadku ziemi może to być żwir lub piasek, najlepiej oddzielony moskitierą, jak zaznaczył tao.
Tylko tak zapytałem,bo chciałem się upewnić! Mam w planach - dalekich,oczywiście - wystartować z prawdziwym LTem,bo tęsknię za starą aranżacją z Cryptocorynami,Echinodorusami.I właśnie pomyślałem sobie,czy aby pod te roślinki nie zastosować w/w "substratu" Tetry. Teraz wszystko jasne.
Ja też bym polecił, ponieważ kiedyś używałem, ale w cenie małego wiaderka TCS mamy wór ziemi ogrodowej i zapas nawozów na 3 lata Dlatego pod żwir polecam ziemię (nie wzbogacaną nawozami, czyli najtańszą z supermarketu), sole makro i dobre mikro w dobrej cenie - w moim przypadku Intermag. I jeszcze jedno - jeśli ktoś obawia się ziemi z powodu nieprzepartej ochoty do grzebania w baniaku, przesadzania zielska itp., to proponuję proste rozwiązanie - uszycie worków z agrowłókniny i wsypanie do nich ziemi. Worki mogą mieć dowolne kształty; mogą wypełniać całe dno lub być uszyte na miarę, jeśli planujecie w baniaku plażę, ścieżkę czy kamieniołom.
3promile napisał(a):proponuję proste rozwiązanie - uszycie worków z agrowłókniny i wsypanie do nich ziemi. Worki mogą mieć dowolne kształty; mogą wypełniać całe dno lub być uszyte na miarę, jeśli planujecie w baniaku plażę, ścieżkę czy kamieniołom.
Z tego co widziałem jest to dość gruby materiał. Delikatne korzonki roślinek dają radę się przez nią przebić A jeśli zaistnieje sytuacja kiedy trza przesadzić roślinkę to tylko ja trza wyciąć bo chyba ciężko będzie ją z tego worka wydrzeć jeśli jakimś cudem się przez niego przebije
Korzenie się przebiją. Przy przesadzaniu bierzemy nożyczki, wkładamy w żwir i tniemy korzenie jak najbliżej tej włókniny. Ja akurat stosowałem zwykle platikową moskitierę dociętą na wymiar, którą układałem na substrat podżwirowy. A wracając do tematu wyboru substratu, polecam Natural Substrtate Mariana Wojtaszka.
Anonim 45734 w Podłoże· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9563
Witam
W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
realfish888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2679
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
akwaAmator w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4183
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
korben28 w Technika CO2· Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 18271
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
craze121 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6123
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
andrzejkowac w Szkło i meble· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 945
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5089
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2554
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...
kayaba w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2129
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Łoś w Technika CO2· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3054
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Statystyki
Ten temat przegląda 528 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 528 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej