Jaki SUBSTRAT pod żwir: POLEĆCIE - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jaki SUBSTRAT pod żwir: POLEĆCIE

Liczba wyświetleń: 12008·Odpowiedzi: 10
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam planuje restart swojego baniaka z AMAZONII NEW która już leży akwa ponad rok.Więcej z nią kłopotów niż dobrego mi z nią wyszło , cały czas jakiś problem jedynie na początku może dobrze szło ale potem to już mogiła ato NITKI potem zielenice i inne badziewia. Teraz już chce odnowić baniak z substratem i na to bazalt więc tu pytanie do was co byście polecili z substratów pod żwir dodam że będę nawoził solami do tego :

FILTRACJA : EHEIM 2026+2222
OŚWIETLENIE: 4x39 Planuje świetlówki 2xSYLVANIA LUXLINE albo PLUS które lepsze + 1 SYLVANIA AQUASTAR i GROLUX.
BUTA CO2 - oczywiście że jest

Ogólnie w baniaku raczej same rośliny jeszcze się waham nad korzeniami albo kamykami.
Bardzo proszę o pomoc bo subtratów jest do wyboru do koloru i nie wiem co wybrać sam myślałem o TROPICE ale nie wiem nic na jej temat.

AquaFit23
Ranga: Poznaje temat

Za wspomniane kłopoty nie obwiniaj Amazonii, A. nie jest powodem żadnej plagi glonów, gdyby tak było, to akwarystyka byłaby o wiele mniej skomplikowana, źródło Twoich problemów leży zupełnie gdzie indziej, ale nie tym...
Otóż pod żwir polecam substrat Tropica. :)
Pozdr Godween :D

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

michal322 Wrocław
Polecam Tetra Complete Substrate :wink:

Pozdrawiam Michał Grzeszczak.

michal322
Ranga: Znający temat

Miasto: Wrocław

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław
michal322

Dołączam się do tematu,bo mam jedno pytanko:
Czy jakbym taki zakupił,to muszę na wierzch wysypać jeszcze żwirek,czy sam ten substrat wystarczy?
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Wspieram stronę kontem Premium

tao
tomaszsu75 napisał(a):michal322

Dołączam się do tematu,bo mam jedno pytanko:
Czy jakbym taki zakupił,to muszę na wierzch wysypać jeszcze żwirek,czy sam ten substrat wystarczy?

Musi być przykrycie i to odpowiedniej grubości(3-4cm minimum).
Szkoda kasy na substrat,lepiej kupić zwykłą ziemię do rozsad bez nawozów 5 litów za 2zł,ale wówczas rdze zastosować moskitierę.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

tao
Ranga: Znający temat

tomaszsu75 napisał(a):Czy jakbym taki zakupił,to muszę na wierzch wysypać jeszcze żwirek,czy sam ten substrat wystarczy?

W przeciwieństwie do znaczenia słowa angielskiego substrate, w j. polskim słowo substrat nie oznacza całości podłoża, ale jedynie warstwę pod właściwym podłożem. Najczęściej jest ona cienka ok. 1 cm np. Tropica, ADA PS, czy substrat innej firmy, czy w końcu ziemia dla bardziej doświadczonych, na to sypiemy właściwe podłoże, np. żwir, piasek, niekiedy granulat korespondujący z tym substratem, przykładowo Amazonia na ADA PS. W opisie substratu firma wyraźnie zaznacza co należy na niego sypać. W wypadku ziemi może to być żwir lub piasek, najlepiej oddzielony moskitierą, jak zaznaczył tao.

Godween

tomaszsu75 Wrocław
Dzięki Goodwen i Tao!

Tylko tak zapytałem,bo chciałem się upewnić! Mam w planach - dalekich,oczywiście :mrgreen: - wystartować z prawdziwym LTem,bo tęsknię za starą aranżacją z Cryptocorynami,Echinodorusami.I właśnie pomyślałem sobie,czy aby pod te roślinki nie zastosować w/w "substratu" Tetry. Teraz wszystko jasne. :D
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Wspieram stronę kontem Premium

michal322 napisał(a):Polecam Tetra Complete Substrate :wink:

Pozdrawiam Michał Grzeszczak.

Ja też bym polecił, ponieważ kiedyś używałem, ale w cenie małego wiaderka TCS mamy wór ziemi ogrodowej i zapas nawozów na 3 lata ;) Dlatego pod żwir polecam ziemię (nie wzbogacaną nawozami, czyli najtańszą z supermarketu), sole makro i dobre mikro w dobrej cenie - w moim przypadku Intermag. I jeszcze jedno - jeśli ktoś obawia się ziemi z powodu nieprzepartej ochoty do grzebania w baniaku, przesadzania zielska itp., to proponuję proste rozwiązanie - uszycie worków z agrowłókniny i wsypanie do nich ziemi. Worki mogą mieć dowolne kształty; mogą wypełniać całe dno lub być uszyte na miarę, jeśli planujecie w baniaku plażę, ścieżkę czy kamieniołom.

3promile
Ranga: Aktywny użytkownik

shiver25 Wieliczka
3promile napisał(a):proponuję proste rozwiązanie - uszycie worków z agrowłókniny i wsypanie do nich ziemi. Worki mogą mieć dowolne kształty; mogą wypełniać całe dno lub być uszyte na miarę, jeśli planujecie w baniaku plażę, ścieżkę czy kamieniołom.

Z tego co widziałem jest to dość gruby materiał. Delikatne korzonki roślinek dają radę się przez nią przebić :?:
A jeśli zaistnieje sytuacja kiedy trza przesadzić roślinkę to tylko ja trza wyciąć bo chyba ciężko będzie ją z tego worka wydrzeć jeśli jakimś cudem się przez niego przebije :wink:

shiver25
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Wieliczka

Anonim 26544
dolaczam się również do pytania shiver25

Anonim 26544

Konto17413
Korzenie się przebiją. Przy przesadzaniu bierzemy nożyczki, wkładamy w żwir i tniemy korzenie jak najbliżej tej włókniny.
Ja akurat stosowałem zwykle platikową moskitierę dociętą na wymiar, którą układałem na substrat podżwirowy. A wracając do tematu wyboru substratu, polecam Natural Substrtate Mariana Wojtaszka.

Konto17413

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Substrat na długi okres czasu

Anonim 45734 w Podłoże · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 9563
Witam W tej chwili mam akwarium 375l, bo ja wiem może mam je jakieś 5 miesięcy. Akwarium jest na bazie ziemi ogrodowej (na początku były problemy z glonami ale to moja wina bo zacząłem świecić maksyma...
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2679
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
YouTube

Dozownik nawozów jaki ?

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4183
Witam Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
IMG_1914.jpeg

Jaki dobry dyfuzor przepływowy?

korben28 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 18271
Witam, do tej pory używałem reaktora z filtra narurowego, ale chciał bym spróbować dyfuzora przepływowego, może ktoś używa, albo mogli byście coś polecić ? Dyfuzor na wąż 16/22.
Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6123
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 945
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5089
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Jaki termometr do silnych pielęgnic

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2554
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium z pielęgnicami. Do mierzenia temperatury w wodzie używałem dwa termometry sery. Jeden szklany precyzyjny sery(taki żólty cienki) i drugi naklejany jako pasek na ze...

Led pod pokrywę

kayaba w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2129
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...

Jaki wężyk i kolanko do co2 z Sodastream??

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3054
Witam Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...

Statystyki

Ten temat przegląda 528 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 528 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.