|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam,przechodze z akwa112l na 450l gdzie będzie troche roślinek i ogólna obsada .Zastanawiam się nad żwirkiem kwarcowym 1-2 mm i tu mam pytania. Do tej pory miałam substrat czarny i na to żwirek 2-4mm teraz zastanawiam się czy moge użyć samego żwirka i dodawać jakieś tabletki nawożące czy one będą wystarczające dla funkcjonowania roślin? No i czy żwirek o granulacji 1-2 mm będzie dobry czy są jakieś wady jego przy zastosowaniu w akwa? Może być zbyt drobny i powodować jakieś problemy?
-
Seledynka
●
- Ranga: Początkujący
Dla roślin lepszy będzie żwirek 2-4mm. Jeśli 1-2 mm bardziej ci się podoba to możesz go podsypać tylko na przód akwarium. Seledynka napisał(a): czy moge użyć samego żwirka i dodawać jakieś tabletki nawożące czy one będą wystarczające dla funkcjonowania roślin?
To zależy o jakich roślinach mówimy bo roślina roślinie nie równa  Pod jakieś żabienice możesz jakąś tabletkę podłożyć, nie zaszkodzi ale nie jest to system nawożenia a raczej dodatek.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Wg mnie dobrze dać coś pod żwir Sam mam roślinne akwa i trochę żałuję że nie dałem nic pod żwir mówię o pożywce dla roślin
-
nikejz
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Seledynka, moja niedawna aranżacja, podłoże to żwirek rożnych gradacji, ale generalnie 1-3 mm + pałeczki nawozowe dla roślin doniczkowych. Pozdrawiam
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
No i jak tu napisać że bez podłoża czy substratu nie można  piękny zbiornik no ja właśnie mam w planie żwirek a pod niego dodać initial Sticks ( pałeczki nawozowe pod żwir) patrząc na zdjęcie myśle że jednak nadzieja na roślinki jest na takim podłożu,wczoraj właśnie zakupiłam żwirek 1-2 mm mam nadzieje że nie będzie tragedii z ukorzenianiem roślin
-
Seledynka
●
Pewnie, że można Akwarium z mojego podpisu też jest na tym samym podłożu. Pozdrawiam
-

msnolan
●
-
Żwirek jak najbardziej byle nie taki drobny jak pisałeś, polecam granulację 2-5 mm. Pod niego albo pałeczki nawozowe lub taniej i na dłużej ziemia ogrodowa bez nawozów.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Żwirek jak najbardziej byle nie taki drobny jak pisałeś kaboom, zamieściłem zdjęcie swojego zbiornika na żwirku 1-3 mm... Które prowadziło/prowadzi się bezproblemowo przez dłuższy czas. Ja codziennie widzę dowód, że da się na granulacji 1-3 mm prowadzić akwarium. Napisz więc dlaczego Twoim zdaniem "taki drobny" żwirek się nie nadaje.
-

msnolan
●
-
msnolan napisał(a): Napisz więc dlaczego Twoim zdaniem "taki drobny" żwirek się nie nadaje.
Nie napisałem że się nie nadaje ale jak sam wiesz im mniejsza ziarnistość podłoża tym mniejsza cyrkulacja wody i składników pokarmowych, u Ciebie ważną rolę 'spulchniacza' pełniły świderki których miałes sporo, nie każdy chce mieć je w akwarium a pewnie miałeś okazję zaobserwować zbijanie się drobnoziarnistego podłoża w twardą prawie "ilastą" strukturę. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego problemu więc moim zdaniem trochę większa granulacja potrafi wybaczyć ewentualne niedostatki doświadczenia jak i ewentualny brak czasu na pielęgnację zbiornika bo "nakłuwanie" pałeczkami nawozowymi także wzrusza podłoże a Ty robiłeś to regularnie i dość gęsto. Problem dotyczy głównie roślin o słabym systemie korzeniowym bo zwartki sobie dadzą radę i w piasku 
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Czy ktoś się spotkał, aby czarny żwirek kwarcowo-ceramiczny farbował inny, jaśniejszy żwirek, który mam w akwarium?
Zakładałem akwarium prawie rok temu, dałem owego żwirku i wszystko było ok, po jakic...
Witam wszystkich.
Chciałbym po zlikwidowanym akwarium malawi założyć zbiornik ogólny.
Będzie do akwarium Aquael Glossy 260 l.Na dno chcę dać ziemi ogrodowej i na to czarny żwirek kwarcowy.
Robię to p...
Wczoraj w sklepie akwarystycznym sprzedawca, który według mnie faktycznie ma dużą wiedzę z akwarystyki, powiedział mi, że dla roślin trawnikowych Seachem Flourite Dark może być zbyt ciężkim podłożem. ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam mam pytanie czy dobry to jest pomysł żeby na dno najpierw nasypać zwirek przykryć go siatka elewacyjna plastikowa a następnie na to nasypać piasek kwarcowy?
Wysłane z SM-A515F przy użyciu apli...
Witam.
Mam taki problem, z mojej niewiedzy na temat takiego żwirku i szukam potwierdzenia.
Potrzebowałem zasypać czymś siatkę pod piaskiem kwarcowym. Cyrkulacja wody w akwarium rozdmuchiwała piasek p...
Witam. Orientujecie się czy zwirek ze zdjęcia to to samo co zwirek marki EBI??
Chodzi o czarny zwirek 1-3mm
Witam. W nie długim czasie zapewne będzie restart zbiornika. Akwarium 200l 100x40x50 oświetlenie Led 72w filtr jbl e1501
Zostaję mi wybór podłoża. Zastanawiam się czy dać substrat jbl aquabasis 10l i...
Chciałbym podsypać nowe akwarium podłożem aktywnym (CAL lub ADA) a na to położyć 2 cm warstwę żwirku drobnego (3mm). Tylko pytanie czy podłoże aktywne utrzyma żwir? Czy nie będzie tak, że z czasem żwi...
Witam. Czy ten żwir jest faktycznie żwirem kwarcowym ?
Czy może ktoś używał tego żwirka lub ma na tyle wiedzy, żeby z fotografii rozstrzygnąć czy wpływa na parametry wody? Pare lat temu kupiłem żwir ...
|
|