Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Jakie znacie niskie Cryptocoryny?? Może są takie które się płożą po podłożu. Mam w akwarium kilka Cryptocoryn i wsyztkie mają długie łodygi, mało tego niby są to różne gatunki (brązowe i zielone) to i tak wyglądają tak samo i rosną tak samo w góre.
-
PampersBoy
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cryptocoryne parva to jedna z najniższych odmian. Ma tylko wadę - relatywnie wolno rośnie.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
To prawda. Mam ją u siebie i faktycznie przyrosty są minimalne. Mi głownie chodzi o takie w kolorze brązowym które rosną bardzo nisko. Jest bardzo często używana ale teraz nie mogę znaleźć żadnego zdjęcia.
-
PampersBoy
●
Dobry patent ze zwartkami jest taki że ścinami liście przy samym dnie co powoduje że nowe liście będą mniejsze i na krótszym ogonku liściowym, i subiektywnie te liście są ładniejsze jak by troszkę bardziej pofalowane. Co do pravy to naprawdę strasznie wolno rośnie i ma tendencje do pokrywania się glonami coś na wzór anubiasów.
Pozdrawiam.
-

steehead
●
Trochę wetnę się w temat. A co sądzicie o Nevilli? Mam ją od kilku dni i chciałbym zapytać czy ona w miarę szybko rośnie?
Pzdr. Mateusz
-
mateuszr
●
- Ranga: Początkujący
Ja mam w swoim akwarium odwrotnie wszystkie rosną można powiedzieć po dnie ogonek 2cm i liść leży praktycznie na granulacie sam się zastanawiam dlaczego tak się dzieje.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
Piotr Baszucki napisał(a):Cryptocoryne parva to jedna z najniższych odmian.
Ma tylko wadę - relatywnie wolno rośnie.
To fakt ale tylko do pewnego momentu, ekspansję robi w podłożu poprzez rozłogi. U mnie po około roku pojawiła się w 7-8 miejscach dość daleko od matecznych roślinek. I bardzo fajnie rośnie w zacienionych miejscach i wtedy nie pokrywa się glonami. Bardzo ciekawa na trawnik ale wymaga czasu żeby coś fajnego z niej zrobić.
-
kaboom
●
W poprzednim akwarium posadziłem C.Nevilli na pierwszym planie bo wg opisu nadawała się na pierwszy/drugi plan. To był błąd. Bardzo szybko jak na Crypto się rozrosła i zajęła przednią szybę wyrastając na ponad 30 cm wysokości. Więc z przodu miałem zieloną ścianę. Gdyby się dało to obróciłbym akwarium o 180 stopni. Od ponad roku rośnie w nowym zbiorniku na drugim planie i to już wygląda lepiej. Ładnie się prezentuje C.Wendta "Brown". Jak ma miejsce to się kładzie, a jak nie ma to liście są bardziej w pionie i nie rośnie taka długa.
P.S. Mam jeszcze jedną zwartkę ale niestety przy koszykach nie było podanej nazwy a ja potrzebowałem "coś zielonego na już". Nic mnie tak nie irytuje w sklepach zoo/akwa jak brak nazwy gatunkowej sprzedawanych roślin.
-
DavyJones
●
A jak je podcinać?? ciąć długie liście krótkie zostawić, czy z ciąć wsyztkie??
-
PampersBoy
●
Rozetowych się nie podcina. Chociaż niektórzy to robią. Zgroza. Widziałem w Kakadu jak "afarysta" ciął do połowy nurzańca. No i jak to potem wygląda? Jak reforma OFE. Jeśli już coś musi zostać odcięte od Crypto to cały liść razem z łodygą.
-
DavyJones
●
Zwartak to nie nurzeniec można ciąć. Tniemy tak że odcinamy całe listki ale trzeba uważać by nie uszkodzić "tego środka rośliny" nie wiem jak to się nazywa chyba rozeta  Można ściąć całość pod warunkiem że wiemy że roślina jest w dobrej kondycji i ma dobrze rozwinięty system korzeniowy. Jak nie jesteśmy pewni zostawiamy najmłodszy liść. Kolejne wyrastające powinny być mniejsze i takie bardziej "mięsiste" Podobny paten o ile pamiętam stosował chester w akwarium sklepowym. Po tym poście sam tak podciąłem i wszystko się zgadzało z tym co napisał.
Pozdrawiam.
-

steehead
●
U mnie taka np. Wendtii spez. ma zaledwie jakieś 3cm.
toKasi Akwario
-
artuś
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bełchatów
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
Tzn. jaką? Link nie działa.
-

duch amazonski
●
- Miasto: Lublin
-
Ja mam taką płożącą.... ale za Chiny nie pamiętam nazwy.. Looknij na środek fotki (rośnie nia jasnym żwirku) - może kiedyś gdzieś znajdziesz podobną to możesz śmiało zakupić 
-

Slavecky
●
- Miasto: Warszawa
Powiązane tematy
Witam myślę o zrobienie trawnika z cryptocoryny w akwarium Low Tech i jaki gatunek by się nadawał. Na pewno parva odpada ,bo rośnie bardzo wolno. Akwarium 112l oświetlenie 2x24 w T5 , podłoże wiadomo ...
Tak jak w temacie chodzi mi o gnicie cryptocoryn.
Ciekawi mnie czy te zjawisko występuje tylko raz, czy może się powtarzać i czym jest to spowodowane?
Pozdro M.B
|
|