Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
witam ,od dłuższego czasu jestem czytelnikiem i obserwatorem forum ,nie miałem odwagi pokazania mojego akwarium aż dotąd oto on ; objętość- 180l. wymiary -100x45x40 oświetlenie -t5 4x39w nawożenie -na razie brak co2 -butla 2/s podłoże -żwirek woda -kranówka ph-7 tww 3,two5 temperatura-24-26 filtracja-eheim2224 i 2211 roślinki -alternatera ,,kabomba(czerwona ikarolinska) mikrozorium, limnofilia(pachnąca i aquatika ) nadwódka, pełzacz, lotos , pogostemon ,mały heniek, ponikło, blyxa,valisneria, pelia,balbitis, ludwigia,żabienica tunelus i aflame, hottonia,wywłucznik,glosia rybki-skalary, molinezie,otoski,mieczyki,gupiki,drobniczka,razborki,tęczanki 
-
dadu
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Było by ok tylko te skalary... (z charakterystycznie 'przygarbionymi' płetwami od małej wysokości akwarium). Tło nie na mój gust ale kto co lubi. Ogólnie przez duże rośliny i ryby akwarium sprawia wrażenie mniejszego niż jest. Jak na początek nie jest źle ale wybrał bym jednak obsadę roślinną i zwierzęcą 'drobniejszą' - powiększy optycznie zbiornik.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Usunięto użytkownika 29753
Roślinki bardzo ładnie wyglądają, aż jestem zdziwiony, że takich intensywnych kolorów nabrały w zwykłym żwirku. Mnie wcześniej pogestemon hellferi w żwirku w ogóle się nie przyjmował. Akwarium bardzo przyjemne dla oka, mnie się podoba. Tylko zmieniłbym niektóre gatunki na bardziej "ciekawsze" ale to już chyba kwestia gustu. Skalary są ok  pozdrowionka
-
Usunięto użytkownika 29753
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Hej, też mam skalary- są na razie młodziutkie (3-4cm), planuję zostawić parę jeśli owa się dobierze...
Akwa mam 5 cm wyższe, ale jak zacznę zauważać, że z płetwami dzieje się im tak jak u Ciebie do idą do wydania...
-

akarka
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
dzięki za opinie ,co do tych skalarów z tymi płetwami to akurat są na wymianę na inne ,obiecałem znajomemu (wpadły mu w oko)akurat jest to para i parę dni do tyłu złożyły mi ikrę  było to ich pierwsze tarło ,co do tła to jest to zwykły wypalony i pomalowany styropian ,ot taki pomysł zimowy na podtrzymanie ciepła w akwarium ,i tak zostało do teraz
-
dadu
●
Jeśli rośliny które masz w zbiorniku rosną Ci tak na żwirku,bez nawożenia to masz rękę do tego od Boga.Albo ściemiasz. Ja bym zakładał firmę.Jaką wodę podajesz do podmian? Chyba kranowitem nie uzyskałeś takich parametrów? Masz w kranie jakąś źródlaną? Ja osobiście nie spotkałem się z tak ładnie wybarwioną alternantherą na żwirku bez nawożenia.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
to prawda wodę mam taką w kranie ,ph zbiłem przez co2 ,nawozy będę dawał, bo sam nawóz z rybek to za mało może coś było w tej kranówie  ale to raczej dobór świetlówek zrobił wrażenie i swoje .akwarium restartowałem niedawno a roślinki zaczęły dopiero brać się za siebie ,poprzednio źle dobrałem nawozy do podłoża i pogniły korzenie większości roślin , bolbitis całkowicie mi zgnił nie wiem czemu ,co do alternantery to mam ją w innym akwarium wygląda tam tak  w tym akwarium nie daje żadnych nawozów ,są tam tylko krewetki
-
dadu
●
Bardzo ładne rośliny. Oświetlenie też niczego sobie. Bardzo ładne akwarium.
-
Eligro
●
dzięki za miłe słowo ,dziś dodałem do podłoża kulki glinowe z jbl ,moim skromnym słowem chyba najlepsze ze znanych mi na rynku ,
-
dadu
●
dziś trochę pogrzebałem ,coś niecoś się zmieniło 
-
dadu
●
Powiązane tematy
Siema.
W końcu po kilku latach zabawy z nano akwariami nadszedł czas na coś większego. Niestety planowane 300l nie miałem jak zmieścić, dlatego stanęło na 180l.
Akwarium: OptiWhite 90x45x45 10mm
Pod...
Pewnie was ciekawi kiedy było pierwsze :) http://podforak.rzeszow.pl/viewtopic.php?f=113&t=34635&start=105
Start 31.10.2021
Akwarium : Juwel Vision 180, w sumie to mi się nie podoba, ale po...
13-061221.jpeg
Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 180l z aranżacją autorstwa Viktora Lantosa, Antoniego Dimitrova i Eduarda Gercog'a wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants.
Czytaj ...
Wymiary akwarium + objętość :100 dl x 40 sz x 51 wys – 180 litrów
Oświetlenie: 2 x45W T5. 13-14 h na dobe
Nawożenie: Nutriotion Capsules(tropica) – kapsułki włożone w podloże przy starcie akwarium we...
W końcu mam troszkę wolnego czasu więc przedstawię nową aranżację akwarium które do tej pory funkcjonowało jako: https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-slowly-as...
Po długiej przerwie chciałbym pokazać jeden z moich zbiorniczków zrobiony na modłę LT - czyli kolejny bezobsługowy zbiornik.
Do tej pory nie faworyzowałem zbiorników Juwel Vision ale ten wpadł mi w rę...
Można powiedzieć, że to akwarium ma być elementem wystroju salonu, więc nie jest typowym biotopem tylko bardziej dekoracyjnym rośliniakiem zmierzającym w kierunku biotopu półwyspu Malajskiego.
Zbior...
Prezentuję akwarium, które zaczęło powstawać ponad pół roku temu, bez specjalnego pomysłu i aranżacji, chyba bardziej, aby szkiełko nie stało puste. Korzenie moczyły się kilka tygodni, był straszny sy...
Akwarium 100x40x45 180l front opti
Oświetlenie 1x 32w aquael leddy slim plant, 1x 36w aquael leddy slim plant, 20w power led, 10w moduły samsung
Nawożenie w tej chwili tylko potas, Docelowo linia Tr...
IMG_20190324_194203.jpg
Akwariu Juwel Vision 180 led wymiary dł.92cm, wys.55cm. szer.41cm.
Oświetlenie ledowe 2*19 wat, świece 8 godzin.
Podłoże żwirel akwarystyczny 2-5 mm.
CO2 wpłynie codziennie 5 ...
|