Prosze o pomoc w sprawie glonow siedza przewaznie na anubiasach. Parametry wody: NO3 25 PO4 powyzej 1,8 Fe 0,1 CO2 z butli Co trzeba zmienic aby pozbyc sie tego ustrojstwa.
Krasnorosty lubią rosnąc w miejscach gdzie jest większy przepływ wody. Trzeba to zmienić, psikanie EC pomoże zwalczyć, można też podnieść dawkę EC trzykrotnie jak podaje producent.
Czy EC trzeba podawać codziennie na liście które są już porośnięte. Miałem również porośnięte korzenie ale po jednej aplikacji wszystko zeszło. Liście polewam 2 razy w tygodniu i ciągle jest więcej krasnorostów. Czy jakieś zmiany w parametrach wody są konieczne aby pozbyć się glona? Czytałem jeszcze, że anubiasy są narażone na krasnale gdy znajduje się w dużym świetle.
Wszystkie tego typu rośliny są wrażliwsze na ataki glonów z racji,że powoli rosną.Możesz poodrywać podczas podmianki,zassysając wężykiem ich fragmenty i dodatkowe bezpośrednie polanie powinno pomóc.Carbo podajemy codziennie w zależności od ilości roślin:mało,średnio 1/50 a więcej 1/25.Są to gatunki raczej cieniolubne.Parametry masz dobre,choć NO3 troszkę za duże i jego poziom nie powinien przekraczać 20ppm/l a PO4-0,5ppm/l(mg/l)
Jasne i nie ma znaczenia kiedy,choć z racji tego,że musi upłynąć trochę czasu aby zaczął działać,możesz podawać go godzinę przed zapaleniem się światła.
Mąteusz179 w Glony· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 4603
IMG_2488.jpeg IMG_2489.jpeg
Mam akwarium 72L (60x30x40)
Pampa sinkor wrb 60cm na 30% 7h dziennie
Podłoże jałowe piasek i żwir
Grzałka na 23 stopnie
Filtr tera ex 700plus na 90% mocy
Co2 z butli i...
Piotr Baszucki w Glony· Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1464273
identyfikacja-glonow.jpg
Wątek do identyfikacji glonów.
Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Jacek Pawłowski w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4765
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Aquaglon w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5627
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
hyniks w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8193
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Puszek__823 w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1862
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1877
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Statystyki
Ten temat przegląda 429 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 429 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej