Ile akwarium może stać bez wody ???
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć. Mam pytanie, macie jakiekolwiek doświadczenie lub wiedzę na pewny temat ? Rozchodzi mi się oto czy szkło które już wcześniej było zalane i normalnie funkcjonowało, może stać bez wody np. ok. roku ? Będę kupował akwarium o poj. 375l, używane w dość atrakcyjnej cenie, byłem zobaczyć i akwarium jest w niezłym stanie, żadnych większych rys, szczelność sprawdzona . Bym zalewał akwarium dopiero za rok, wnet wyjeżdżam za granice i po roku wracam i wtedy bym zalał akwarium, człowiek chce oszczędzać bo przy takim szkle jest spora różnica cenowa a jednak mam obawy.
-
Torix
●
Powiem ci tak miałem naście lat temu akwarium 60x23x30. Powiedzmy 15lat temu po zlikwidowaniu stało puste ze 2 lata. Potem zostało zalane i pływały tam ryby, które złowił mąż kuzynki na stawie. Miał małego syna i dla uciechy wpuszczał tam co złowił. Następnie nie wiem ile tak było zalane powiedzmy kolejne 2 lata. Potem stało puste, aż ostatnio kuzynka znów miała tam chomika. Chomik odszedł do krainy wiecznych ciemności niedawno i miałem znów zakładac jej tam akwarium z rybami( sprawdzona szczelność) nic nie leje ale kupiła znów chomika  Historia prawdziwa a akwarium znów leży suche w piwnicy u kuzynki. Także więcej to akwarium stało puste niż była w nim woda.
-

87Brad87
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Ruda Śląska
Mysle ze nie ma to znaczenie czy zalane czy puste. W sklepach tez akwaria stoja nie zalane i jest ok. Po za tym ja tez kupilem uzywany baniak ktory stal w piwnicy a teraz od 3 lat stoi juz u mnie zalany i wszycho jest ok.
-

czosnek20053
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Strzelce Opolskie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
87Brad87 - toż to jak telenowela! Co do pytania - nic się nie stanie, ludzie zalewają zbiorniki po kilku latach. Inna sprawa to kwestia psychiki - nie każdy mając do zalania taki baniak dałby radę przeczekać rok:D Pozdrawiam
-

korba6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Prosze się nie smiać  w każdej chwili mogę iść i zrobić fotki. Nawet jak zaczynałem ja od nowa 4 lata temu to miałem to akwarium  prawie pół roku czekałem aż na arrlegro pojawi się taka pokrywa 60x23 i się pokazała 
-

87Brad87
●
- Miasto: Ruda Śląska
Wielkie dzięki za pomoc. W planach i tak miałem większe akwarium, wyjeżdżam wnet za granicę i wracam dopiero po roku i wtedy będę zalewał akwarium. Przeglądałem z nudów tablice i trafiło się akwarium z pokrywą " po pieniądzach " nie daleko mojej miejscowości, zobaczyłem i wszystko było ok. Niby akwarium ma nie całe 3 lata ( podobno ) lecz miało trzech właścicielu podobno.
-
Torix
●
Dokładnie silikon to nie kit więc się nie rozeschnie i nie wykruszy.
-

twronka
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraśnik LKR
Dla świętego spokoju, jeśli ktoś się uprze, można silikon posmarować wazeliną.
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Możesz też zapakować w oryginalny karton(spód,góra) i postawić w chłodnym,od północy pokoju.Ale dziszejsze silikony są na tyle wytrzymałe i nie trzeba robić żadnych prac zabezpieczających. 
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Ja w sumie też miałem takie używane i nie używane akwarium było używane potem stało spory kawałek czasu potem znowu do użytku i jakoś nie widzę żeby straciło na jakości czy szczelności ; ) Ale to też pewnie zależy jak akwarium zostało wykonane czym uszczelnione itd. wiele czynników ; )
-

Gorbik
●
- Ranga: Początkujący
To jeszcze potwierdzę z własnego podwórka a właściwie z podwórka mego brata  . Zbiornik 450 l używany jak pamiętam ze 2-3 lata, potem stał pusty przez kilka lat w pomieszczeniu o dość zmiennej temperaturze (łącznie z ujemną). Obecnie od około 2 miesięcy znowu zalany. Stoi i ma się dobrze więc myślę, że nie ma się czym martwić. Pozdrawiam 
-

akwarek
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: pomorskie
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|