senny koszmar na jawie - awaria filtra na urlopie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

senny koszmar na jawie - awaria filtra na urlopie

Liczba wyświetleń: 2433·Odpowiedzi: 15
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Cześć waszmościom
Wróciłem z tygodniowego urlopu i w pierwszej chwili ze zdziwieniem stwierdziłem, że mimo że środek dnia, to mnóstwo świdrów obsiadło ścianki akwarium. Następnie ze zgrozą stwierdziłem, że zewnętrzny filtr e901 jbl-a - nie działa - tzn głowica nagrzana, wirnik się nie kręci, woda nie leci... no dramat - nie wiem kiedy i z jakich przyczyn się zatrzymał. W powietrzu charakterystyczny gnijący smrodek... ale oprócz martwych ślimaków "zajączków", o dziwo, żadnych innych trupów nie znaleziono. Wydaje mi się, że cud sprawił wentylatorek, który schładzał wodę (skutecznie) i mieszał trochę powierzchnią, natleniając ją, no i spora obsada roślinna. Akwarium to standardowe 112 na dwóch t5tkach - i pytanko - co dalej? Flitr z wkładami wypłukałem (smród mnie o mało nie zabił), podłączyłem dodatkowo wewnętrzny z napowietrzaniem i wkładem węglowym (aquaszut z koszykiem). Obsada to trzy dorosłe zbrojniki niebieskie, około 30 ich maluchów, których nie udało mi się odłowić i oddać w dobre ręce, pięć bocji karłowatych i 18 małych kąsaczowatych (jarzeńce, maranki ect). Na razie minął dzień - ryby nie padają - jakie dalsze działania polecacie, oprócz totalnego restartu, na który nie mam czasu i ochoty?

yarthecat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tomaszsu75 Wrocław
Witam!

Jeżeli masz testy,zrób podstawowe Ph,NO3,PO4.Obserwuj ryby,czy nie wykazują dziwnych zachowań typu choroba,zatrucie itp.Ale filtr chodzi jak trzeba.tak?Możesz też podmienić większość wody ale stopniowo,nie od razu,bo zależy kiedy ja ostatnio dokonałeś.A zapach z filtra,to tylko martwa flora bakteryjna.Wyczyść go w wodzie z aqua i zaszczep go bakteriami.Dobrze,że podłączyłeś wew.z węglem,powinien pomóc.
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

obione81 Głogów
Jeżeli masz testy to zrób tak jak ci mój przedmówca radził i jeżeli są w normie to rób podmianki. A co z filtrem ? czy widać jakieś mechaniczne uszkodzenie w kubełku ? mam JBL e 1501 i pewnego razu też się zatrzymał, na szczęście zauważyłem w porę. Co się okazało, pękła ceramiczna ośka wirnika. Po wymianie dalej śmiga.
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... ht=#328156

"LUDZIE TO NIE WIEDZĄ JAKIE SIŁY DRZEMIĄ W NATURZE"

"NAJPIERW POKAŻ MI SWÓJ ZBIORNIK A DOPIERO POTEM OCENIAJ MÓJ"

obione81
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Głogów

kowcio77 Dublin
Miałem Podobną sytuację kilka tyg temu. Opisywałem w innym wątku. W wyniku pożaru obok wynajmowanego prze zemnie mieszkania nie było prądu w całym budynku przez tydzień. Filtry stały oświetlenie nie działało. Musiałem zmienić apartament i się przeprowadzić w jeden dzień. filtry wyczyściłem i nalałem świeżej wody no i niestety po tym zabiegu straciłem 90% obsady. Nie robiłem całkowitego restartu. Akwa przewoziłem z podłożem i roślinami niestety musiałem je zalać kranowitem bo nie miałem jak przewieźć 200l wody. Ryby tez musiałem wpuścić bo nie mogły siedzieć w workach aż się woda odstoi. Akwa samo doszło do siebie po kilku dniach. W twoim wypadku proponowałbym tylko kilka małych podmian i ewentualne zaszczepienie filtrów. Restart raczej nie jest koniczny.

kowcio77
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Dublin

Cześć - testy muszę zakupić - od 6 lat ich nie stosowałem :) bo skoro rosło i miało się dobrze to po co zapeszać.
Z filtrem sprawa dziwna - nie wiem dlaczego się zatrzymał, mam podejrzenia -mianowicie z akwarium ubyło wody jakieś 10 litrów, ale czy tylko na skutek zwiększonego parowania? Upały były ogromne, w mieszkaniu temperatura dochodziła do 30 stopni ale wiatrak wiał, a jak zapewne wiecie najskuteczniej chłodzi parowanie cieczy. Podejrzenie mam, że filtr się rozszczelnił i lekko popuszczał - ale nie wiem czy jest możliwe by wody w filtrze ubyło do "odsłonięcia" głowicy i pracy na sucho co spowodowało zatrzymanie (wirnik się nie kręcił, prąd dochodził głowica była ciepło-gorąca-gorąca). Na panelach (filtr stał na podłodze) żadnych śladów po wodzie nie było, może po prostu jakieś gluty z filtra wirnik zassał i się zatrzymał?
Generalnie filtr po czyszczeniu pracuje jak nowy nic się nie grzeje, przepływ taki, że pralkę robi (węże też czyściłem) -żadnych uszkodzeń mechanicznych ośki i wirnika. Codziennie robię podmianki tak po pół wiadra, i nie wiem jak długo trzymać filtr wewnętrzny z węglem robiący za napowietrzacz - 3 dni, tydzień?
Woda to wrocławski kranowit - od 4 lat nie bawię się w ro, kranówa zawsze była stabilna, po zmianie podłoża na dwuwarstwowe (żyzny substrat i żwirek z góry) i przejście na zewnętrzny filtr wysypu glonów nigdy nie miałem.
No właśnie - martwię się co z podłożem ponieważ mogły zacząć się w nim procesy gnilne gdy ruchu wody nie było, czy się te procesy odwrócą po przywróceniu cyrkulacji? Nie ruszam, nie grzebię nie dotykam...Póki co świdry grzecznie wróciły pod jego powierzchnię i nawet w nocy za bardzo się nie pokazują. Woda cały czas lekko stęchlizną jeziorową daje ale coraz też bardziej jej do normalnych akwariowych zapachów (tak na niuch). Wydaje się, że uratowały mnie rośliny - po prostu zżerały no2 (czy nh3) zanim ich poziom zaszkodził rybom, a na szczęście siarkowodoru było jeszcze za mało. Ryby nie są ospałe - żerują normalnie, opaczność czuwa... :D

yarthecat

Sayan Września
Ph,NO3,PO4

Byłbym bardziej skłonny ku kupieniu testów na NO2, NH4, NO3.
jak długo trzymać filtr wewnętrzny z węglem robiący za napowietrzacz - 3 dni, tydzień?

Według mnie nie ma to większego sensu. Węgiel i tak nie da za dużo więc jest zbędny, a jeśli działa już JBL i robi pralkę w akwarium to nie jest potrzebne dodatkowe napowietrzanie więc i tak ten filtr nic nie daje. Inaczej sprawa by się miała jak by nie było JBL'a ale tak uważam, że można go wyciągnąć.

Na Twoim miejscu podmieniałbym 20% wody co 2 dzień przez 8 dni tzn. 4 podmianki oraz dodał do filtra jakiś biostarter. Nie ma co panikować bo to się zdarza i grunt to dużo roślin i podmianki. Strefy beztlenowe - wątpię. Jak świdry tam buszują nie powinno być z nimi problemu.
Co do samego filtra przesmaruj ośkę smarem silikonowym albo wazeliną. Będzie działał ciszej i będzie miał większy poślizg.

Sayan
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Września

matu Gdańsk
Odpuść sobie testy.
Robiąc ciągłe podmianki okaże się, że zanim testy dojdą do ciebie to woda będzie już OK.
Kup dobre bakterie do filtrów i tyle, powodzenia!

matu

Miasto: Gdańsk

tomaszsu75 Wrocław
To dobrze,że się silnik nie spalił.Jeszcze parę dni i lepiej nie myśleć co by było.Miałeś szczęście.
112l. MT
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
30l. krewetkarium
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Dobrze, że nie starałeś się odpalić kubełka przed wyczyszczeniem,to by była bomba .
Nie doczytałem, czy zrobiłeś większą podmiankę wody,bo pół wiaderka nawet codziennie,dużo nie daje.
Tylko większa podmianka zbije potencjalny nadmiar związków azotowych.

slawek64

Sayan Września
Dobrze, że nie starałeś się odpalić kubełka przed wyczyszczeniem,to by była bomba .

Nie wydaje mi się, co by się mogło stać? Rozwiń to bo dla mnie to totalna bzdura.

Sayan

Miasto: Września

To proste - cały gnijący syf z zatrzymanego kubła poszedłby do akwarium - to jakby wrzucić zdechłego, śmierdzącego dorsza do 112 litrów - trupy murowane, taki głupi to nie byłem

yarthecat

msnolan Pisz
yarthecat napisał(a):cały gnijący syf z zatrzymanego kubła poszedłby do akwarium taki głupi to nie byłem

To prawda, niestety ja swego czasu popełniłem ten błąd.
080L ATP Slope Piotr Mierzejewski
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72612.html
Nawozy do podłoża - tania alternatywa
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59403.html

msnolan

Miasto: Pisz

tomaszsu75 Wrocław
Panowie,najlepiej zobaczyć film z p.Grzegorzem M.(jest dostępny tutaj)jak powinno się prawidłowo postępować z filtrem po czyszczeniu(może każdy go widział,ale można jeszcze raz,ja teraz tak postępię za parę tygodni,jak sam się wezmę do czyszczenia swoich dwóch kubełków :mrgreen: ).
112l. MT
72l. LT
30l. krewetkarium
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75

Sayan napisał(a):

Nie wydaje mi się, co by się mogło stać? Rozwiń to bo dla mnie to totalna bzdura.

Już chyba nie muszę tego rozwijać ,to logiczne j/w :)

yarthecat napisał(a): jakie dalsze działania polecacie, oprócz totalnego restartu, na który nie mam czasu i ochoty?

Zrobiłeś większą podmianę wody ? tak z 50 %

slawek64

Pierwszego dnia ubytek wody był spory bo filtr, parowanie i dwa wiadra do zlewu - więc pewnie w sumie wyszło z 30-40% na raz. Teraz odmiany robię codziennie - ale ograniczam się do wiadra czyli jakieś 15l. Dzisiaj zaszczepię bakteriami (dotarły) nitraact i nitripro i myślę, że zbiornik da radę - jak będzie wysyp glonów to dam znać.

yarthecat

MrLabify Kraków
dużego pecha miałeś z tym filtrem, szczęśliwie bez większych strat... Baniak powinien się ustabilizować bez większych ingerencji. Ilość wody która odparowała jest duża, ale skoro nie ma śladów na panelach to wszystko poszło do atmosfery :)

MrLabify
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2285
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1065
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2552
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1210
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3047
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1642
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Krewetkarium bez filtra?

Lejla w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2490
Witam, mam akwa 25l które tylko stoi i się kurzy , więc zatem moje pytanie czy dało by radę zrobić z tego krewetkarium tylko bez filtra. Czy obsadzenie gęsto zbiornika da radę go napowietrzyć? Widział...

Mineralizator wody RO w formie filtra

Anonim 58758 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4650
Witam, zastanawiam się czy do filtra wody RO można dołożyć mineralizator tj. https://www.woda.com.pl/p1968,hs-l-min-dolomitowy-mineralizator-wody-gwinty-1-4-cala.html ??? Ktoś tego próbował? Na wyjś...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1271
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3577
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 364 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 364 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.