data zalania: 5.08.2013 objętość i wymiary: 144l (80x40x45h) OptiWhite, 8mm woda: RO/kranowit: 50:50 oświetlenie: 3x35W (Juwel Day-Light, Sylvania Aquastar,Juwel Color)- aktualnie świecą tylko Juwelowskie po 4h; docelowo Aquastar będzie włączona na 3h (11:00-14:00), reszta od 9:00-21:00 nawożenie: Brighty K, ADA Step I- na tą chwilę idzie tylko potas i to na czas dojrzewania z soli K2SO4, coby brighty k nie marnować za dużo w związku z dużymi podmianami na początku działania systemu podłoże: Amazonia NEW, substrat ADA + podsypki parametry wody: zacznę badać dopiero za jakieś 2 tygodnie, po paru (5-6) podmianach po 30l temperatura: 27 stopni filtracja: EHEIM Professionel 3 (2075) z oryginalnymi wkładami CO2: jeszcze nie podłączone ale będzie (muszę nabić butlę)
Akwarium założone jako przesiadka z 63l. Docelowo będzie zamieszkane przez dobraną parę skalarów, parę pielgniczek Ramireza, ławicę neonów Inessa, platki, parę molinezji, kilka zbrojników niebieskich i Otocinclusów. Oprócz tego może z 5-10 krewetek Amano.
Na tą chwilę dodano K2SO4, bakterie Microbe-Lift Aquarium Balancer oraz węgiel w płynie Azoo
Początek niezły,gratulacje z powodu wyboru ADA ale mam małe wątpliwości co do obsady ryb,nie za dużo jak ta tę wielkośc baniaka?Postaw na dwa,góra trzy gatunki ale nie skalary.I to jeszcze jakiego gatunku,bo jeżeli te największe,będą miały za ciasno.Skalary muszą mieć większy baniak,pow.200l i 50-60cm h,pływać stadem m/w.8-10szt,wtedy majestatycznie wyglądają,a to ryba stadna,jak każda inna.Jeszcze nie wprowadzaj ryb,bo zbiornik świeży,brak dobrej flory bakteryjnej.Tak to jest z Amazonią,dlatego jej nie kupowałem,ze względu na podmianki ale bądź cierpiwy. Podaj jakie roślony zasadziłeś,oby nie żabienice (echinodorusy)!
Hmm...trochę się napaliłam na skalarki myślałam, że na parę starczy, specjalnie dla nich wzięłam akwarium na 45h (50 cm wysokości w stosunku do 80 długości już mi się nie podoba). Chciałabym mieć jakąś reprezentatywną rybę...ramirezki, platki, neonki to pływały w 63l, z którego była przesiadka. Teraz chciałabym coś więcej...
Ryby na razie kiblują w 30l ale podmieniam im szklankę wody dziennie i mają dobry filtr+ starą wodę więc trochę jeszcze mogą posiedzieć, planowałam zarybiać stopniowo za jakieś 2 tygodnie
Rośliny: - cryptocoryne nevillii - blyxa japonica - cryptocoryne spiralis - valisneria gigantea - limnophila aromatica - lotos red - mictosorium pteropus - hydrocotyle japan - anubias minima - microsorium windelov - echinodorus amazonicus- co z nią nie tak? - hygrophila polysperma - hemianthus micranthemoides - rotala indica - limnofila sessillifolia - alternanthera reineckii - cryptocoryne wendtii
[quote="akarka"]nawożenie[/b]: Brighty K, ADA Step I- na tą chwilę idzie tylko potas i to na czas dojrzewania z soli K2SO4, coby brighty k nie marnować za dużo w związku z dużymi podmianami na początku /quote]
To się nazywa przedsiębiorczość
Pytanko - dlaczego na początek świecisz tak krótko?
Akwarium już po zalaniu wygląda świetnie Podejrzewam, że jak zarośnie będzie mega ładnie
A dzięki za miłe słowo Właśnie czytam o oświetleniu ile świecić na początku...nie chcę przegiąć pałki na samym początku i mieć wysyp glonów ;/. Co tydzień planuje dokładać godzinę...
Mała aktualizacja-TYDZIEŃ OD ZALANIA - 0- zalanie - 1- nic - 2- nic - 3- ; MONTAŻ CO2 (24h/dobę); dodano małego heńka oraz mech (kamolce mają funkcje balastowe, jak mech się przyczepi gdzie jego miejsce, zostaną usunięte) podmiana 25l RO + 30l kranowit; hydro mineral planta gainer (4ml); bakterie aquarium balancer (1ml); easy carbo (1ml); szczypta K2SO4 - 4- easy carbo (4ml) - 5- podmiana 25l RO + 25l kranowit; hydro mineral planta gainer (4ml); bakterie aquarium balancer (1ml); easy carbo (2ml); szczypta K2SO4; ADA step I (5ml); ADA green brighty special lights (3ml) - 6- ADA step I (5ml); ADA brighty K (5ml); ADA green brighty special lights (3ml) Jutro kolejna podmiana i tak do końca drugiego tygodnia, potem podmiany coraz rzadsze, aż do jednej podmiany w tygodniu...
Akwarium bierze się do życia. Oprócz Valisnerii, która ewidentnie zmarniała (prawdopodobnie efekt podawania easy carbo, aczkolwiek w starym akwa również podawałam i nie miała problemów ze wzrostem). Jak nie zacznie puszczać świeżych liści, zostanie wymieniona na jakąś inną roślinę. Lotosik, ku mej uciesze, puścił nowego listka . Na wszystkich roślinach widać ładne przyrosty, powoli zaczynają bąblować...
Dzięks, "Docelowo będzie zamieszkane przez dobraną parę skalarów, parę pielgniczek Ramireza, ławicę neonów Inessa, platki, parę molinezji, kilka zbrojników niebieskich i Otocinclusów. Oprócz tego może z 5-10 krewetek Amano"
Wczoraj wpuściłam 3 otoski, żeby coś pływało i zrzucało pyłek z roślin ...a Valisneria dalej się rozpływa
Aktualizacja- 16 dzień od zalania Obsada: -5 młodych skalarów (docelowo- dobrana para) -para pięlęgniczek Ramireza - para zmienniaków plamistych - ławica neonów Inessa (koło 25-30 sztuk) - 8 krewetek Amano - kilka piskorów i otosów
Dodałam filtr Fluval U2- filtracja mechaniczna (wata). Woda nie jest w pełni klarowna, ale mam nadzieję, że to kwestia tygodnia-dwóch.Walczę nieco z amoniakiem i NO2- odpowiednio 0,1 i 0,05- nie są to wartości krytyczne, ale lepiej przyspieszyć dojrzewanie ze względu na ryby- do fluvala poszedł purigen a do wody leję bakterie z nite-out. Reszta parametrów oprócz niewykrywalnego fosforu w normie. Zmieniłam również tło na czarne oraz przesadziłam lotosa na tył- na przód w to miejsce wsadziłam cryptocoryne nevilli. Valisneria (oprócz jednej sztuki) została wykarczowana z powodu rozpływania się liści. Mały heniek też nie ruszył jakoś z kopyta (kiepsko się ukorzenia). Reszta roślin ma się dobrze i jest po kilku przycinkach; zasadniczo przy każdej podmianie wody (50 l co 2 dni) usuwam stare liście i zagęszczam trzeci plan. Z roślin dołożyłam limnobium, liczę, że szybko się rozrośnie bo zauważyłam, że bardzo podoba się skalarom. Wszystko idzie ku lepszemu
Skalary piękne ryby ale czy nie za dużo pozostałych w tym aqua?Wystarczyły by one i denne+krewetki.Amoniak i no2 możesz obniżyć robiąc częstsze podmianki i aplikować codziennie bakterie.Dobrze,że masz w filtrze purigen,to dobry absorbent na nowe zbiorniki,pozwala obniżać zawartość azotanów i nie tylko.Puść Hydrocotylkę bardziej na dziko aby zasłoniła trochę rurki.Aranż lekki i ciekawy zarazem.Pozdr.
Właśnie tak planuję, podmianki w bieżącym wydaniu wydają mi się wystarczające...zobaczymy jak purigen będzie sobie radził. Jeśli NH4 i NO2 nie podskoczy wyżej niż jest, zostawię to w spokoju aż wszystko się ustabilizuje. Co do skalarów Widziałam w RA dorosłe i nie są one jakieś ogromne (w odróżnieniu od Manacapuru, których nie ośmieliłabym się tutaj wsadzić), więc myślę, że para będzie się tutaj dobrze czuć...jeśli będą konflikty prędzej wylecą platki czy pielęgniczki niż one
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
weder napisał(a):Moje skalry wytłukły wszystkie krewetki do 0. Miałeś kiedyś Amono ze skalarami?
Nie, to moje pierwsze krewetki, ale Amano, które kupiłam są obecnie takiej samej długości jak skalary więc się o nie nie martwię zbytnio Red Cherry i pokrewne to rozumiem, ale Amano Ci wytukły? Zaś one wielkie są...
Bardzo fajnie,że są małe odmiany tych pięknych ryb.Mojej mamie się bardzo podobają,chciała by je mieć ale to temat na później.To pilnuj,testami ich poziomy i reaguj szybko,bo wyższe te parametry są szkodliwe dla ryb,a jeżeli żyją i mają się dobrze,to ok.
tomaszsu75 napisał(a):Bardzo fajnie,że są małe odmiany tych pięknych ryb.Mojej mamie się bardzo podobają,chciała by je mieć ale to temat na później.To pilnuj,testami ich poziomy i reaguj szybko,bo wyższe te parametry są szkodliwe dla ryb,a jeżeli żyją i mają się dobrze,to ok.
Myślę, że będzie dobrze. Apetyt dopisuje, ale karmię gadziny ostrożnie. Co do rurki to nie chcę jej właśnie przytłoczyć hydrocotylą bo tam anubiasik jest. Właśnie dzisiaj ją wyeksmitowałam, bo zaczęła mi wchodzić na część heńkową...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1676
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Piotr Baszucki w Akwaria· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2114
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
Robcio12 w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4122
182 l na podłożu jałowym.
Akwarium ze szkła opti wbite o wymiarach 90/45/45
Akwarium założone ponad rok temu.
Podłoże jałowe żwirek ceramiczny.
Oświetlenie chichirios wrgb2 slim 69w
Gh5.5
Kh2.5
...
Piotr Baszucki w Akwaria· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 15042
nano - 1.jpeg
Zbiornik stworzony wspólnie z moim 3.5 letnim synkiem (serwisowany przez niego z moją pomocą).
Ciekawostka:
podstawą aranżacji jest gotowa dekoracja: AquaDella, która została obsadz...
marcinde w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5792
cześć wszystkim.
przedstawiam moją nową kostkę: 35x35x40.
nie jest to moje pierwsze akwarium, kilka lat temu prowadziłem kostkę 30 litrów, przy drugim podejściu do niej to nawet chyba z sukcesem, nie ...
kajnia w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4789
Cześć wszystkim, chciałem Wam zaprezentować moje pierwsze akwarium, jest to kostka 20x20x20 i chciałem prosić o porady w kwestii aranżacji. Niestety cały czas nie wygląda to tak jak bym chciał, ale mo...
dominiksz w Akwaria· Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 17945
Dobry wieczór.
Chciałbym przedstawić nasze drugie akwarium biblioteczne
Jesteśmy po przeprowadzce do nowej siedziby i poprzednie akwarium z tego wątku
https://roslinyakwariowe.pl/nowosci/ciekawostki/...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 327 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej