|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
czy kamienie z rzeki mozna dac do akwarium??
-
Przesmo84
●
Można, tylko jakie to kamienie. Dla pewności polej octem i jak się nie pienią to dawaj do akwa. Pozdrawiam
-
mariop3
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
z rzeki raba takie plaskie. czyli samym octem zlasc?
-
Przesmo84
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Samym octem jak się będzie pienić to znaczy że się nie nadają
-

Damian12
●
- Miasto: Milicz
A jeśli się pienią to podnoszą ph czy są szkodliwe bo uwalniają związki szkodliwe dla ryb ?
-
miroon1997
●
- Ranga: Poznaje temat
Witaj!
Podnoszą Ph. Jeżeli by się nie pieniły,możesz je odkazić lub umyć,zlać gorącą wodą z dodatkiem odkażacza(chloru itp)
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Witam. I jak tam sprawdziłeś te Twoje kamyczki:?:
-
mariop3
●
Przesmo84 napisał(a):czy kamienie z rzeki mozna dac do akwarium??
Uważałbym na ilości pozyskiwanych kamieni. Łatwo możesz być posądzony przez właściwy Urząd o prowadzenie nielegalnego wyrobiska.
-
DavyJones
●
Ja przytargałem jakieś kamienie z rzeki... ale chyba były zakażone jakimś paskudztwem bo w akwarium wszystko padło
-
Szpak
●
- Ranga: Początkujący
Witam To zależy jaka to rzeka,jeśli mała to na pewno ściek przemysłowy(bez obrazy)ale jeśli większa?A co się można spodziewać po polskich rzekach  ?Że jeszcze po oczyszczeniu nadają się do picia,to cud przez wielkie C.Choć są jeszcze gdzie niegdzie czyste ale raczej w dzikich odstepach i w górach.Zaryzykowałeś,poskąpiłeś grosza  ,jednak najlepiej i bezpieczniej zakupić w profesjonalnym sklepie.  .Współczuję Ci z w.s.
-

tomaszsu75
●
Jeszcze raz to napiszę. Ładne kamienie można znaleźć w sklepach ogrodniczych, bez narażania środowiska naturalnego na dewastację. Jeden kolega z tego forum pobierał kamienie ze strumienia, który wg niego nie leży na terenie Parku Narodowego, ale z nim tylko graniczy. Zdjęcie pobranych kamieni, które zamieścił wskazywało na urobek małej kopalni. Do innych wspaniałych pomysłów należy karmienie ryb larwami chruścika - to akurat na innym forum - które są pod ochroną. Albo karmienie dużych ryb kijankami. Wszystkie płazy w Polsce są objęte ochroną gatunkową! Mam nadzieję, że to tylko niewiedza troskliwych akwarystów, ale czy naprawdę w sklepach akwarystycznych oferta pokarmów jest niewystarczająca? Zawsze można kupić w sklepie mrożone krewetki i nakarmić dla urozmaicenia nimi ryby. Wracając do kamieni ze strumyka. Wyciągnięcie z niego jednego, dwóch kamieni chyba nie będzie problemem. Większa ilość już tak. Przecież ktoś jest jego właścicielem. Tak! Ten teren i te kamienie należą do Skarbu Państwa, lub Gminy. Nie muszę chyba po imieniu nazywać tego jak ktoś wywozi kamienie z rzeki przyczepką samochodową, bo sami wiecie jak to się nazywa. Na 100% potem zdecydowana większość tych kamieni nie weźmie udziału w aranżacji, "bo nie pasuje". Ja kupiłem za spore pieniądze korzenie w sklepie akwarystycznym, które teraz leżą pod szafką i tylko ich niewielka część jest w akwarium. Zresztą i tak ich nie widać, bo Anubias je zarósł. Odwiedźcie sklepy ogrodnicze. Tam naprawdę można znaleźć ładne kamienie.
-
DavyJones
●
Do sklepów ogrodniczych kamienie zapewne spadły z nieba więc nie były czyjąś własnością  Pozyskanie kilku kamieni przez nieświadomą początkującą akwarystkę urosło do ogólnokrajowego problemu,czy aby ktoś tu z nudów nie przesadza ?
-

krzych4120
●
*Początkującego akwarystę*sorki 
-

krzych4120
●
Jest dużo racji w Twoim poście Davy.Sam szukałem z ojcem ładnych kamulców na skalniak i dlatego wybraliśmy się wraz z kuzynem autem+przyczepka do firmy,która wydobywała żwir z jeziora Mietków.Robiła to zg.z przepisami i ze wszystkimi zezwoleniami.Zakupilismy tonę dość ładnych,większych,średnich kamieni.  Ps.Nikt tu nie przesadza,chodzi tylko o przepisy prawne i tylko tyle.Przecież mówą o tym w TV(o zakazie wybierania z potoków górskich).Widzisz,sam się przekonałeś,że coś w nich było,bo Ci "wszystko padło".Więc coś w tym jest  A poza tym firmy wydobywające kamienie,żwie mają pozwolenia od ministerstwa ochrony środowiska itp.
-

tomaszsu75
●
krzych4120 napisał(a):Do sklepów ogrodniczych kamienie zapewne spadły z nieba więc nie były czyjąś własnością  Pozyskanie kilku kamieni przez nieświadomą początkującą akwarystkę urosło do ogólnokrajowego problemu,czy aby ktoś tu z nudów nie przesadza ?
Tak, spadły z nieba. Zostały zrzucone przez firmę, która ma zgodę na taką działalność, prowadzi ja legalnie i nie w pobliżu Parku Narodowego O ilościach pozyskiwanego kamienia też napisałem. Co nie jest problemem a co może być. Wszystko jest wyżej napisane.
Ostatnio edytowano 07 sie 2013, 11:48 przez DavyJones, łącznie edytowano 1 raz
-
DavyJones
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomaszsu75 chyba pomyliłeś mnie z kimś a do tego to co piszesz nijak się ma do tego tematu 
-

krzych4120
●
Jeżeli są dla Ciebie za "drogie",to już lepiej kupić np.w sklepie ogrodniczym.Sam mam taki nie daleko,po drodze do sklepu zool. i mają,choć nie tak bogaty wybór,ale zawsze coś  .
-

tomaszsu75
●
[quote="tomaszsu75"]Jest dużo racji w Twoim poście Davy.Sam szukałem z ojcem ładnych kamulców na skalniak i dlatego wybraliśmy się wraz z kuzynem autem+przyczepka do firmy,która wydobywała żwir z jeziora Mietków.Robiła to zg.z przepisami i ze wszystkimi zezwoleniami.Zakupilismy tonę dość ładnych,większych,średnich kamieni.  Zapewne po powrocie do domu całą tonę kamieni polewaliście octem. 
-

krzych4120
●
Nie!Pojechaliśmy bezpośrednio na działkę i zrzuciliśmy bez badania Ph itp.To nie do aqua były przeznaczone.
-

tomaszsu75
●
tomaszsu75 napisał(a):Nie!Pojechaliśmy bezpośrednio na działkę i zrzuciliśmy bez badania Ph itp.To nie do aqua były przeznaczone.
Wyjaśnij mi proszę jak bada się pH kamieni bo jestem zielony w tym temacie 
-

krzych4120
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2011-lipiec/news-black-stone.jpg
Na rynku pojawiła się nowa odmiana kamieni dekoracyjnych o nazwie Black Stone o ciekawej czarnej barwie z char...
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/images/ADA/aquadesign/riccia-stones.jpg
Promocją trwa do końca marca, liczba produktów w promocji ograniczona... zobacz więcej .
https://sklep.roslinyakwar...
Pytanie jak wyżej. Czy to ma sens? ;P
witam
chcial bym sie dowiedziec czy kamienie black angel zmieniaja parametry wody, planuje zalozyc akwarium 300 litrow i konkretne iwagumi ponad100 kg kamienia, czy taka ilosc moze mocno zmienic par...
Poszukuje składu kamieni i głazów w okolicach Gliwic.
Najlepiej aby były podobne do manten stone :D
Czy ktoś wie gdzie takowy skład czy też sklep może się znajdować :lol:
Witam! Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy można umieścić podłoże z rzeki do akwarium. Jest to dosyć mała rzeczka, a jej głębokość prawdopodobnie nie przekracza 1,5 metra. Zauważyłem, że żyją w niej...
|
|