kH w wodzie o pH<6.0 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

kH w wodzie o pH<6.0

Liczba wyświetleń: 429·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

01 sie 2013, 10:18 kH w wodzie o pH<6.0  (#1)  

Witam
W instrukcji załączonej do testów zooleka napisano, że w wodzie, której pH jest mniejsze niż 6 bezcelowym jest badanie kH. Ale czy to oznacza, że w takiej wodzie kH=0?
Pozdrawiam

pi3cho82
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

01 sie 2013, 19:49 kH w wodzie o pH<6.0  (#2)  

kH to twardość węglanowa, tak zwana przemijająca,
tworzą ją najczęściej kwaśne wodorowęglany wapnia.(zwykle wapnia jest najwięcej w kranie)
Powstają w wyniku oddziaływania CO2 na węglan wapnia (wapień).
Tak powstały wodorowęglan wapnia pod wpływem kwasu (pH <6)ulega rozkładowi i tak w kółko.
Warunkiem tezy o którą zapytałeś jest ustabilizowana reakcja.

slawek64
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_0547.JPG

112l - Na biłgorajskiej wodzie - szopcio2008

szopcio2008 w Akwaria · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 83193
Zbiornik 112l wymiary 80x35x40 założony tydzień temu Oświetlenie 2xretro fit sunny 16w+plant 10w Nawożenie na razie brak CO2 butla 2kg dozowane przez spiek Podłoże żwirek kwarcowy 2-3mm czarny (podło...
IMG_0252.jpg

Kurz/pył w wodzie, nic nie pomaga.

DamianKr w Filtracja · Odpowiedzi: 84 · Wyświetlenia: 26707
Walczę z kurzem/pyłem w wodzie już od kilku dni. Nie wiem co to jest, czy coś wypyliło od lawy czy to jakaś pozostałość po pierwotniakach a może śluzowce zaczynają się rozpadać. Woda jako tako jest c...
received_4650180868380943.jpeg

Stężenie PO4 w podmienianej wodzie przy podłożu aktywnym

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4380
Witam. Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...

Nawożenie akwarium na wodzie RO

coolfon1988 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7791
Dzień dobry, Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...

Wysokie ph na wodzie z osmozy

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6351
Mam dość wysokie ph w akwarium w którym do podmiany używam osmozy z mineralizatorem Qualdrop GH+. Wynosi ono 7.6. Podloze aktywne ale juz dosyć lecie, ma kilka lat. Z rok temu dostałem ok 2 cm świeżeg...

Akwarium na wodzie RO - mineralizator

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7922
Ostatnio rozmawiałem z akwarystą, który ma zbiorniki głównie na ro ale również na kranówce. Glony pojawiają się u niego jedynie w akwariach na kranówce. Mimo, że akwaria na wodzie RO są prowadzone bez...

Płukanie wkładów filtra w wodzie kranowej

piotr.toborek w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1938
Na stronie JBL (https://www.jbl.de/pl/tematy-akwarium-wasciwy-material-filtracyjny/section/41/waciwy-materia-filtracyjny?country=pl) natknąłem się na artykuł na temat wkładów filtracyjnych. Piszą o na...

Nawożenie mikro przy wodzie RO+kran

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3087
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...

Klejenie roślin w wodzie

arek03 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4102
Witam czy jest możliwość klejenia mchu w wodzie . Jaki klej możecie polecić mi chciałem przymocować mech na skałach lecz akwarium już zalane jest. Wysłane z Redmi Note 8 Pro przy użyciu aplikacji m...

Kwarantanna w wodzie RO ?

j666 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9352
Zastanawiam się, czy miałaby sens kwarantanna roślin w wodzie RO kilkakrotnie podmienianej przez parę dni celem pozbycia sie ewentualnego "życia" przywleczonego niechcący z roślinami ( np. ś...

Statystyki

Ten temat przegląda 339 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 339 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.