Aqua Art Planta Gainer Caps - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aqua Art Planta Gainer Caps

Liczba wyświetleń: 2744·Odpowiedzi: 6
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Usunięto użytkownika 24960

31 lip 2013, 11:27 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#1)  

Witam, noszę się z zamiarem założenia krewetkarium 25 l na podłożu aktywnym BWS Shrimp Soil. Planuję trzymać w zbiorniku krewetki CR, w związku z czym muszę uważać na jakość wody. Ponieważ nie lubię babrać się z mchami i czekać przez wiele miesięcy, aż meszek zakryje siatkę i zacznie jako tako wyglądać zacząłem szukać innego rozwiązania. Krewetkarium nie będzie stało w piwnicy i choć będzie zbiornikiem hodowlanym w związku z faktem, że będzie na widoku chciałbym, aby chociaż trochę mniej raziło po oczach. Oświetlony będzie jeden z rogów zbiornika świetlówką 11 W 6500K. W tymże rogu muszę mieć jakieś rośliny, służące za kryjówkę i pochłaniacz N. Z uprawą roślin wyższych wiąże się konieczność suplementacji, dlatego nie chcąc truć krewetek nawożeniem słupa wody zwróciłem się w stronę kapsułek. Zainteresowały mnie AA Planta Gainer Caps, ponieważ łatwo je aplikować w przeciwieństwie do nawozowych kulek glinianych. Zastanawiam się jakie rośliny mogłyby żyć w warunkach umiarkowanego oświetlenia i nawożenia wyłącznie pod korzenie. Bardzo lubię Sagitarię, ale obawiam się, że będzie tęsknić do potasu z wody, ale chętnie wysłucham opinii. Inny układ, to Cryptocoryne petchii jako gatunek dominujący. Najlepiej, jeżeli obie wymienione przeze mnie rośliny mogłyby żyć razem w warunkach, jakie zamierzam stworzyć. Czy taki plan może zadziałać?

31 lip 2013, 15:57 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#2)  

Odpowiem nie po twojej myśli :)
Przemyśl jeszcze ten mech.
Nie żałuję moim krewetką jedzonka,a wszystkie inne rośliny mają sporo dziurek.

slawek64
Ranga: Poznaje temat

31 lip 2013, 16:09 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#3)  

Sławku rozwiń swoją myśl. Stosujesz nawożenie do korzeni, a i tak masz dziury w liściach?

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 lip 2013, 16:27 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#4)  

Dziurki robią mi w roślinach cristalki.
Jeśli masz ich sporo, to dziurek też.
Mech ma bardzo małe wymagania i potrafi szybko zarosnąć cały zbiornik.

slawek64

31 lip 2013, 16:53 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#5)  

Szybko? Około siedem miesięcy czasami trzeba czekać na zarośnięcie zbiornika 25 l, a jak się ma jakiegoś Cameroon moss jak ja to już w ogóle jedna gałązka na tydzień :D

31 lip 2013, 17:33 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#6)  

Może mi czas szybciej leci :D
Bo wkurza mnie jak mam znowu christmas przycinać i szukać w nim małych krewetek.
Niczym nie nawożę,może to zasługa starej (4 letnia) Amazonii

slawek64

matu Gdańsk

31 lip 2013, 21:14 Aqua Art Planta Gainer Caps  (#7)  

Może się mylę ale potas/K2SO4 chyba można podawać przy CR ?

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7789
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6224
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
YouTube

Czym nawożą w Green Aqua? Tajemnica rozwiązana

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 12446
Zapraszam do obejrzenia :)
YouTube

Automatyzacja nawożenia (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1897
Zapraszam do obejrzenia fajnie zmontowanego filmu. Dla osób nie posługujących się językiem angielskim jest opcja włączenia automatycznego tłumaczenia napisów.

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3322
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Aqua Art Hydro Mineral

slawekmokwa1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1818
Witam Czy ktoś zna skład Aqua Art HYDRO MINERAL lminerały do RO osmozy?

Które nawozy wybrać? (Green Aqua, Aqua Forest, Seachem)

salava8 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5043
Cześć, do dyspozycji mam następujące linie nawozowe: Green Aqua, Aqua Forest, Seachem. Mam dylemat. Może ktoś z Was ma doświadczenie z tymi nawozami? Godne polecenia czy raczej odradzacie? :) Dane ak...

GREEN AQUA

darek8585 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1982
Witam,mam pytanie czy na polskim rynku można gdzieś kupić nawozy Węgierskiej firmy GREEN AQUA.

Aqua Rebell Mikro - sprzeczne informacje o potasie ??

DarekSlim w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1966
Witam. mam pytanie. Kupilem Aqua Rebell Eisenvolldunger (Mikro Basic), na stronie producenta napisane jest że 10 ml/100l wody podniesie steżenie K - 0,06 mg/l, a Mg - 0,40 mg/l, a na polskich stronach...

Planta Gainer PRO Hydro Mineral - regulacja twardości

apper w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6207
Mam akwarium z dużą ilością roślin i rybami, które preferują wodę średniej twardości. Akwa 375L. Niestety w kranie mam wodę bardzo twardą. Chciałbym przejść na 100% RO i sam doprowadzić ją do pożądany...

Statystyki

Ten temat przegląda 322 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571013
 •  Liczba wątków: 48810
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 322 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.