Rozbudowa pokrywy 2 x 18W
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam, Planuję rozbudować pokrywę do akwarium 80x35x40. Znalazłem w piwnicy starą obudowę sufitową i zastanawiam się czy mogę ją wykorzystać. Poniżej zamieszczam zdjęcia i liczę na Waszą pomoc.
-
konrad_es
●
Jak widać na załączonym obrazku szkoda zachodu, a w czym ci tu pomóc?????
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Witam, To jest obudowa t8 czy t12? Jeżeli t12 to będzie duży problem z dobraniem świetlówek.
-
ladynek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Chciałem się dowiedzieć czy można za pomocą tego rozbudować obudowę. Raczej T8 ale skoro szkoda zachodu to kupię elementy do rozbudowy w sklepie a sprzęt ze zdjęć oddam do Muzeum Techniki  Dziękuję 
-
konrad_es
●
Moim zdaniem szkoda zachodu lepiej zbudować lampę na elektronicznych statecznikach i na t5
-
adam4972
●
- Ranga: Początkujący
Dziękuję za informację. Mam jeszcze inne pytanie. Co się stanie jak podłączę dwie świetlówki do jednego statecznika? Jak obliczyć moc statecznika potrzebną do zasilenia świetlówki?
-
konrad_es
●
Witaj! Wejdz na stronę i zobaczysz różne stateczniki od pojedyńczych po poczwórne. 
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Co tam Tomasz wakacje w gimbazie? Pytam normalnie bo nie wiem czy moglbym podlaczyc dwie 18W swietlowki do statecznika 40W?
-
konrad_es
●
Sam naprawiałem lampę GLO,gdyż padły mi styki.Dlatego postanowiłem zakupić łapki i uszczelki bryzgoszczelne.Statecznik był dobry(mogę przesłać fotki z modernizacji-4szt,jeśli chciałbyś),do tego doszły kostki.Nie wiem w jakim stanie jest ten zamontowany.Ja na twoim miejscu zakupił w/w rzeczy i nowy statecznik ale na T5.Jeżeli obudowa jest w dobrym stanie,wystarczy wyszlifować i pomalować na nowo.Jeżeli fatalnie skorodowana,nie podjął bym się naprawy.Twoja decyzja,co zrobisz.Ja miałem łatwiejsze zadanie,choć kłopotów trochę było.
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Moim zdaniem szkoda zachodu z próbą ratowania znaleziska. Masz akwarium 80 cm, moja propozycja jest następująca: - świetlówki T8 x3, 25w o długości 75 cm, - 2 stateczniki elektroniczne do T8 (1x25, 2x25) - oprawki tego typu bo nic Ci nie dynda  Dlaczego T8 a nie T5, bo świetlówki T5 są 2 krotnie droższe a nie są 2 krotnie wydajniejsze to po pierwsze. A ponadto dysponując 3 świetlówkami będziesz mógł symulować pory dnia.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Dzięki wielkie! O to mi właśnie chodziło. Świetlowki już mam, teraz tylko statecznik i oprawki dokupię.
-
konrad_es
●
Świetlówkę T5 24W 6500K można już kupić za kilka zł. Bo nie jest sprzedawana jako akwarystyczna. Warto pogrzebać w Castoramie, można znaleźć świetlówki T5 i T8 różnej mocy i temp 6500K, też po kilka zł. Kupiłem ostatnio tam statecznik elektroniczny T8 2x18W za 35 zł, bo potrzebowałem do modernizacji pokrywy. Działa ze świetlówkami 2x15W.
-
DavyJones
●
DavyJones napisał(a):Świetlówkę T5 24W 6500K można już kupić za kilka zł. Bo nie jest sprzedawana jako akwarystyczna. Warto pogrzebać w Castoramie, można znaleźć świetlówki T5 i T8 różnej mocy i temp 6500K, też po kilka zł. Kupiłem ostatnio tam statecznik elektroniczny T8 2x18W za 35 zł, bo potrzebowałem do modernizacji pokrywy. Działa ze świetlówkami 2x15W.
On ma akwarium 80 cm więc po co mu 55 cm świetlówka a co do używania świetlówek nieakwarystycznych to oczywiście masz rację, są tańsze tylko trzeba poszukać. Ja polecam lokalne hurtownie elektryczne, a najlepiej wybrać się tam z kolegą elektrykiem który ma w niej rabat  minimum 20% taniej będzie 
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Lepiej sobie kupić stateczniki elektroniczne i zamontować t5 są leprze niż t8 o wiele leprze .
-
Alex89
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Witam. Chciałem zapytać znawców tematu czy dobrze obmyśliłem temat podłączenia belki na sterowniku Arduino (myślałem też o nodemcu) i driverów p4115. W załączeniu będzie schemat, co można poprawić zro...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Witam szanone towarzystwo.
Chiałbym żoneczce zrobić prezent i zakupić nową pokrywę aluminiwą 80x35 albo Diversa albo AQUASTEL.
Proszę o pomoc czy z oświetleniem dedykowanym czy bez.
Jeżeli bez to ja...
Witam posiadam akwarium 45cmx80cmx40 aktualnie używam lampy vivagrow 90cm 38w 3500lm.Wedlug kalkulatorów powinno być 5484lm.Jaką lampę dołożyć żeby uzyskac docelową wartość i żeby to jakoś wyglądało....
Dzień dobry,
czy ktoś mógłby mi pomóc i napisać, czy można łatwo przerobić pokrywę Tetra (akwarium 30l) z świetlówki T5 8W (trochę mało tego światła) na LED? i jak to zrobić?
Z góry dzięki za odpowi...
Witajcie,
Po zrobieniu porządku z temperaturą wody w zbiorniku chciałbym doprowadzić do ładu stan roślin i oświetlenia. Moje akwarium to 105l zbiornik nakryty pokrywą Aquael Leddy 75. Zamontowana jes...
Cześć, aktualnie w pokrywie 120x40 mam 2xAquael retro Fit Plant pokrywa została przerobiona i w środku są zaczepy jak w zestawach glossy. Mam jeszcze miejsce na dwa retrofity lub coś podobnego. Kiedyś...
Witam
Zakupiłem akwarium o pojemności 240l i oświetleniu ledowym 20 W o barwie 6500 K i 1500 lm.
Uważam że jest to za mało i mam pytanie ile muszę dodać led i jakich aby rosły tam roślinny (średnio w...
Witam,
Zamierzam zakupić pokrywę aluminiową AquaStel 100x50, 4x39 W. Pytanie moje jest trochę może dziwne. Mam kota który uwielbia akwarium, rybki i wodę, ale lubi też przesiadywać i grzać się na pokr...
Taka banalna sprawa, widziałem u znajomego, który ma 240 L baniak że jego pokrywa ma takie nóżki do jej podpierania. Opiera o nie pokrywę i wygodnie może "dłubać" w baniaku. Pokrywa jest wte...
|
|