Rośliny bąblują tylko po podmianie-czego im brakuje? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny bąblują tylko po podmianie-czego im brakuje?

Liczba wyświetleń: 1905·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Mam u siebie w akwarium pewien problem- rośliny bomblują tylko po podmianie.
Gdy zrobię podmiankę ok. 50%(mniejszych nie robię) to mija ok 20 minut i rośliny bomblują jak głupie,wszystko jest w bąbelkach(jestem stuprocentowo pewny że nie są to bąble powietrza z podmienianej wody).
Przyjdzie wieczór i następny dzień to wszystko stoi.

Ktoś ma jakieś sugestie czego może im brakować?
Leję czysty kranowit.
Parametry po podmianie jak mierzyłem to były takie: NO3- ok. 5-10ppm, PO4 - ok. 1,2ppm(mierzone testami jbl).
Próbowałem dodawać żelaza(0,09ppm dziennie przez 3 dni), ale spowodowało to tylko wzrost glonów.
Co2 leci najczęściej ok. 12-14h dziennie.

Podłoże to substrat tropici(trochę więcej niż zalecana ilość i żwir bazaltowy).

Yucao

Piotr Baszucki Nowa Ruda
Pytanie - jaki jest sens narażania roślin na stres oksydacyjny?
Jeśli wzrost roślin jest zauważalny, liście są zdrowe i ładnie wybarwione to nie ma powodu do niepokoju.
Wbrew pozorom intensywna produkcja pęcherzyków tlenu to problem wizualny, cieszy tylko przez chwilę i zwykle na początku zabawy.

Poczytaj:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

bielu1985 Ogrodzieniec
Jak to mowia człowiek uczy sie cale życie :) Fajnie ze zostal poruszany taki temat bo ja do tej pory tez wychodzilem z załozenia ze skoro rosliny nie bąbluja to czegos im brak :| I widze ze tylko robilem sobie i im krzywde próbując zmieniac dawkowanie nawozów które jak sie okazało bylo optymalne :D

bielu1985
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Ogrodzieniec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
weder Gdynia
W moim akwarium od początku do teraz czyli 7 miesięcy widziałem bomblowanie może 3 razy.
Nigdy nie zastanawiałem się nad tym ważne,że rośnie.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

matu Gdańsk
Daj magnez, u mnie pomógł...... bo zapomniałem o nim chyba tak jak ty ;)

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

tao
Yucao napisał(a):Witam,

Gdy zrobię podmiankę ok. 50%(mniejszych nie robię) to mija ok 20 minut i rośliny bomblują jak głupie,wszystko jest w bąbelkach

To co obserwujesz po podmianie to nie jest typowe bomblowanie roślin związane z wytwarzaniem tlenu przez roślinki, tylko efekt wyrównywania ciśnienia między wodą w zbiorniku a woda świeżo dolaną wynika taka reakcja roślin.
Z własnego doświadczenia dodam,że efekt ten potęguje się wraz ze wzrostem przypływu wody w akwarium.
Aby się o tym przekonać po podmianie zmniejsz przepływ do minimum a po godzinie zwiększ na ful dokładając dodatkowy filtr wewnętrzny.
O efektach eksperymentu możesz nas poinformować najlepiej pokazując film z tego eksperymentu.

Yucao napisał(a):jestem stuprocentowo pewny że nie są to bąble powietrza z podmienianej wody.

Skąd ta pewność,że się nie mylisz?.
Niestety, ale ta wiadomość
Yucao napisał(a):Przyjdzie wieczór i następny dzień to wszystko stoi.

oznacza że się mylisz ,ufając wynikom twoich testów.
Przyczyna jest prosta, masz zbyt słabe światło aby doprowadzić rośliny do takiego stanu.
Myślę,że powinieneś powrócić do linku który zaproponował tobie Piotr B ,tam jest bardziej fachowo opisane to zjawisko.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

tao
Ranga: Znający temat

Człowiek cały czas uczy się czegoś nowego.
Dziękuję za wyjaśnienie Piotrze.

W dalszym ciągu niezbyt wydaje mi się ,że te bąble są związane z procesem o którym piszesz tao.
Mam jako takie porównanie z LT z tą samą filtracją jaką mam obecnie (HW-302 w 63l) i ten efekt nie był aż tak duży.
Są jednak szanse(pewnie duże) ,że się mylę ,dlatego w wolnej chwili przeprowadzę ten eksperyment.

Yucao

Ja to samo mam, a mienowicie dopiero jak dzisiaj zwiększyłem dawkowanie CO2 rośłiny powoli zaczęły bomblować.

Danny840402
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

1a.jpg

Marniejące rośliny

Anonim 4156 w Nawożenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35207
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu. I wracam z pytaniem, co robienie ta...
20230307_185724.jpg

Rośliny pobierają tylko fosfor

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2999
Witam, - Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń. - 3700lm białe, niebieskie, czerwone. - co2 ok. 40 (gazowałem nitki) - filtr u...
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4839
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...
IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13393
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
20211120_174218.jpg

Rosliny

Marbra3850 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3114
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Rośliny stanęły problemy z nawożeniem

Domineo w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2561
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4930
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Testy wody przed podmianą czy po podmianie

akwaAmator w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3261
Temat rzeka co akwarysta to inne zdanie . Dla tego chciał bym poznać wasze zdanie jak to u was wygląda . Kiedy robicie testy wody ? Przed podmiana czy po podmianie ?

Glony, marniejące rośliny - pomoc dla początkującego

Lukkey w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3125
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;) Akwarium: 30l 29x29x35h Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...

Kranówka, a rośliny

pewien_akwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2784
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...

Statystyki

Ten temat przegląda 644 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570929
 •  Liczba wątków: 48792
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 643 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.