Seachem Fluorish Iron jako źródło Fe ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Seachem Fluorish Iron jako źródło Fe ?

Liczba wyświetleń: 836·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
weder Gdynia
Witam mam pytanie do forumowiczów mających styczność z tym nawozem jak oceniacie ten nawóz ?
Jak się ma względem innych nawozów żelazowych tzw gotowców.
Obecnie stosuje Karel Rataj COLOUR Fe+ oraz easylife ferro który chcę zastąpić bo widzę braki fe w zbiorniku.
Szukałem w necie czegokolwiek na forach na temat tego nawozu i praktycznie nic nie znalazłem.

Poleca ktoś ten nawóz ?

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... -7510.html
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nawozy Seachem są bardzo dobrze stężone, co dobrze wpływa na ekonomię przy ich stosowaniu.

Piszesz, że w sieci na ich temat prawie nic nie ma, a to nie jest prawdą, bo jako jedna z niewielu firma ta słynie z dużego wsparcia dla klienta i braku tajemnic. Jeżeli chcesz więcej poczytać o produktach tej firmy wystarczy odwiedzić ich stronę http://www.seachem.com , znajdziesz tam zarówno szczegółowe informacje o produktach (między innymi i skład nawozów) jak i przydane poradniki oraz odpowiedzi na pytania.
Tu masz jeszcze link do tematu o tych nawozach który toczył się na forum:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... %20seachem

weder napisał(a):Obecnie stosuje Karel Rataj COLOUR Fe+ oraz easylife ferro który chcę zastąpić bo widzę braki fe w zbiorniku.

Stosując dwa nawozy żelazowe posiadasz niedobory tego pierwiastka?
Coś masz nie tak i to na pewno nie jest wina nawozów które obecnie stosujesz, pewny jesteś testów którymi domyślam się wykonujesz pomiary ?, bo w pierwszej kolejności tu szukałbym przyczyny.
Druga sprawa, że wykonanie jakichkolwiek testów na zawartość Fe powinno przeprowadzić się po dłuższym czasie od momentu kiedy to po raz pierwszy zastosowaliśmy nawozy żelazowe (np. po miesiącu).

pozdrawiam

aquamateo

weder Gdynia
Podaję te 2 nawozy a pomimo wszysto widźę braki na didiplisie muszę go podać w takiej ilości,że na bakopie wywalają zielenice punktowe i stwierdźam,że czas znaleźć coś co rośliny łatwiej przyswajają Color+ zostawiam ale easy chcę czymś zamienić a testy mam nowe jbl i to 3 butelki każda z innego sklepu i wszystkie pokazują to samo.
Na dodatek złego w tym tygodniu zaobserwowałem coś dziwnego z nadwódką ma dziury i tak jakby ją coś pogryzło
nie mam ślimaków. Co może być przyczyną takich objawów na liściach.Potas podaję ADA.
Załączniki
roślina 1 .JPG
NADWÓDKA
roślina 1 .JPG (47.84 KiB) Przeglądane 775 razy
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder

Miasto: Gdynia

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg

Nawożenie akwarium - poradnik Seachem

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1864
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
20240604_184747.jpg

Seachem prime

DmRO w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1990
Cześć, pojawiły mi takie czarne "paprochy" na dnie seachem prime, czy preparat dalej jest zdatny do użycia?
YouTube

Skład Seachem Tabs

arkkab w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1670
Cześć wszystkim, po filmie Filipe Oliveira: zacząłem się rozglądać za produktami z których korzysta Filip. Używa on Seachem Tabs. Jednak jakie było moje zdziwienie gdy spojrzałem na skład tych table...

Seachem Flourish Excel

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2145
Czym różni się Seachem Flourish Excel od węgli innych producentów . są jakieś różnice czy tylko cena ?

siarczan miedzi jako antyglon

Hultaj w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2634
Rozmawiając ze starymi akwarystami zasygnalizowano mi takie rozwiązanie. Jeden z produktów antyglonowych pewnej firmy ma podejrzanie niebieską barwę - wniskuję z tego że przynajmniej jeden ze skłądnik...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6399
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

Żródło żelaza w akwarium

Berlioz w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 10625
Sytuacja wygląda tak: akwarium prawie trzyletnie gęsto obsadzone roślinami na podłożu aktywnym Prodibio, nawożone nawozami Aqua Art (Macro Red i Green na zmianę oraz K+). Woda RO mineralizowana HydroM...

Seachem Potassium na start zbiornika

DamianS w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2851
Witam szanownych kolegów i koleżanki. Przymierzam się do startu zbiornika i zastanawiam się jak używać potasu od Seachem. Używał ktoś z was może tego na starcie? Czy dozować trzeba codziennie czy co d...

Nawozy Seachem.

anubias81 w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 9944
Witam Od 3 miesięcy stosuje całą linię nawozów marki Seachem i jestem ciekawy jakie są Wasze opinie na temat tych nawozów ?

Equilibrium Seachem

riopurus w Nawożenie · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 15636
Może ktoś stosuje te sole a zarazem jest "biegłym chemikiem amatorem" Interesuje mnie czy na podstawie opisu stosowania i podanego skladu "wyczerpującego" można przeliczyć na ppm (mg/l), ile jest po...

Statystyki

Ten temat przegląda 286 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 286 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.