Ja już głupieję. no2, no3, po4 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ja już głupieję. no2, no3, po4

Liczba wyświetleń: 818·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
4z4
Hej.
Nowy jestem, ale szlag mnie trafia.
Próbowałem już wszystkiego, ale jedynie całkowite odcięcie od nawozów dało radę z glonami i nie chcę ich powrotu.
wyniki mam jak wskazano, czyli:
NO2 - 0
NO3 - 0
PO4 - 10ppm lub więcej
PH - 5 (bez podawania co2 7.2) świeży nastaw z bimbrowni, ale reaktor mam bardzo wydajny, zawór z butelki prawie zamknięty. Dwa bąble/ sekundę.
GH - 2
KH - 2
Co do twardości kranówki, to moje miasto jest zasilane wprost z jeziora, do którego wpływają jedynie potoki górskie. Zero zwierząt na zboczach, TWW i TWO w kranówce niewykrywalne, mieszkam nie dalej niż 50km od zbocz z których jezioro to jest zasilane. Władze dbają o parametry, stworzyli tam prawie rezerwat. Pozwolili kiedyś rolnikowi wypuścić owce na zbocze, ale wykryli mocz w jeziorze więc cofnęli pozwolenie.
Miałem też problem z glonami nitkowymi, tymi łatwo rozrywalnymi, ale obecnie wygląda na to, że sobie zdechły. To co było nimi wygląda teraz jak kupka na skałach, takie poskręcane pozostałości. Podejrzewam, że wysokie PO4 może się z tego brać, sporo obumierającej tkanki glonowej. Testy na po4 i no3 ledwo co dostałem, API. Zacząłem od nowa nawozić nawozem Nutrafin Plant Gro i CO2, mam też Seachem Flourish ale nie chcę przedobrzyć, a zawiera on mniej azotu. Dokupiłem więc kno3 i jedyne co podaje producent to masa molowa 101.10 g/mol. Jak to przeliczyć i rozwodnić, żeby był z tego pożytek?
Obsada na 160l to 5 Ramirez i 9 Neonków, które wpadły do akwa jako testery.

4z4
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
macek.g UK
Z podanych przez Ciebie parametrow odpowiedz masz prosta:

NO3-0
PO4-10

Z drugiej strony test PO4 API tyle wskazuje? Mieszkasz w polnocnej czesci Szkocji?
Woda z kranu ile ma PO4?
Jesli masz sol KNO3 to korzystasz z zwyklego kalkulatora,znajdziesz na forum.

macek.g
Ranga: Znający temat

Miasto: UK

4z4
Nie północna, centralny pas, okolice Glasgow. Skąd wiedziałeś?
To, że równowagę no3-po4 mam do dupy to wiem.
Kranówkę zmierzę za chwilę, obecnie muszę wyjść.

4z4

macek.g UK
No to masz problem z kranowka w ktorej znajduje sie dosc duza ilosc PO4 a znikoma ilosc NO3.
Rozwiazaniem jest dozowanie samego azotu,ewentualnie kup test na PO4 np. JBL ,mialem kiedys test API na PO4 i po kalibracji niestety ale falszowal wynik,czy na fiolce zostaje Ci niebieskawy,delikatny osad?
A z kad wiedzialem :D jeziora,barany,myslalem ze bardziej na polnoc a tak to mieszkasz okolo 40mil ode mnie :wink:

macek.g
Ranga: Znający temat

Miasto: UK

4z4
To pewnie też masz wodę z Loch Katrin, chyba że bardziej na wschód mieszkasz. Zaraz zrobię test kranówki.
Tak, osad zostaje jak mówisz.
edit:
Sprawdziłem kranówkę,
PO4 w okolicach 2ppm.
Zmyłką może być to, że gdzieś tam jest rurociąg przez Clyde River, wystarczająco duży aby zaspokoić nasze potrzeby. Nawet Paisley.

4z4

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 296773
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 75970
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
image.jpg

PO4 a nitki

marian9669 w Glony · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 11622
Cześć, mam pytanie co do zależności pomiędzy PO4 a nitkami. Otóż od dłuższego czasu zmagam się właśnie z tym niemiłym problemem i nie potrafię znaleźć przyczyny. Kilka info o akwarium: 30l, oświetle...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3854
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
20231209_112944.jpg

Akwarium 72l po 2 tyg No2 za wysokie.

aureum w Szkło i meble · Odpowiedzi: 88 · Wyświetlenia: 28332
Witam, Akwarium 72l zalane równo 2 tyg temu. Filtr ASAP aquael. Lane bakterie Seachem Stability według instrukcji czyli 1dzien 10ml a potem przez tydzień 5ml dziennie. Nie podmienia a woda bo tak nam...

Tych konkursów z nami już nie ma...

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1226
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC... szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5213
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

AF PO4 Boost - dozowanie

pi3cho82 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4414
Witam, Ktoś z Was nawozi akwarium tytułowym nawozem? Nie wiem jak dozować, na opakowaniu napisano jedynie, że "10 ml na 100L podnosi fosfor o 0,4ml/L". Ale jak często go stosować? Trzeba tes...

Wysokie NO2

Geskam w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3856
Witam Słowem wstępu, 12.03 założyłem akwarium 63l. Zbiornik wystartowany z bakteriami Easy-Life EasyStart podanymi 1, 7 i 14 dnia, filtr FZN-1 z 2 gąbkami W dniu 26.03 kupiłem na początek 5 Neonów c...

Świeży zbiornik i czy już podmiana wody?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4958
Witam Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...

Statystyki

Ten temat przegląda 379 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571607
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 379 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.