Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Dzisaj moja kiryska złożyła ikrę po raz pierwszy a ma już około roku. Najbardziej mnie zadziwiło to że mam dwa kirsyki ale różne jeden jest podbony do pstrego ale nawywa sie inaczej tylko nie pamiętam nazwy i nie mogę znaleźć, a drugi to albinos. I moje pytanie brzmi czy ta samica mogła złożyć ikrę bez zapłodnienia samca? Że wyrzucić ją z siebie tak jak to robią bojowniki? Kolejnie czy jest to w ogóle możliwe że dwa różne gatunki sie rozmnożyły?
Jak na razie wystarczy. Jeżeli ktoś odpowie to go normalnie ozłocę, bo w internecie nie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania. Z góry wielkie dzięki.
-
Adamowik
●
- Ranga: Stały bywalec
Nie chcę nic mówić ale to o gatunkach to pytanie z gimbazjum. Dwa osobniki są osobnych gatunków wtedy, kiedy nie mogą się ze sobą krzyżować dając płodne potomstwo. Sprawa druga, albinizm - czy wiesz co to jest? Bo dwa osobniki, jeden albinotyczny drugi nie mogą być tego samego gatunku (czego w tym wypadku nie rozróżnisz po prostu porównując) i dać potomstwo.
-

Inekane
●
- Miasto: Bolesławiec
Nie zrozumiałęm twojej odpowiedzi ale i tak za nią dziękuje. Wiem że niektóre gatunki mogą sie krzyżować np. w przypadku krewetek.
Ale według Cb te jajka sie po prostu nie wyklują? Samica je poprostu tak wyrzuciła?
-
Adamowik
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adamowik napisał(a):Nie zrozumiałęm twojej odpowiedzi ale i tak za nią dziękuje.
HAHAHA  Koleżance chodziło o to, że kirysek albinos moze być tego samego gatunku co ten drugi. Albinizm to nie oznaka przynależności gatunkowej lecz braku pigmentu. Odpowiedz brzmi: Tak, te kirysy mogły odbyć tarło i złożyć ikrę. Nie, samica sama z siebie nie "wyrzuca" ikry.
-
konrad_es
●
No to dzięki wielkie pocieszyliście mnie, wcześniej przełożyłem ikrę do pojemnika który nibezpiecznie plywa na wodzie, ale jest u dziadków. Jutro tam pojadę i wsadzę do pojemnika z napowietrzaczem ( tylko żeby jeszcze z 20 jajek bylo) i włoże pod lampke. To dobry pomysł?
-
Adamowik
●
Nie chcę Cię martwić ale lepiej nie dotykać ikry kiryskow. Kiedyś sam chciałem ją przełożyć i wszystkie jajeczka szlag trafił  Chociaz moze Tobie sie uda?
-
konrad_es
●
Napowietrzaj i wyławiaj wszystkie spleśniałe sztuki jak najszybciej. Niektórzy zalecają też dodanie środków takich jak MFC (np. kropla na 10l) co ma ponoć przeciwdziałać pleśnieniu. Wstawiam post który napisałam zanim pojawił się cudowny error 500 i strona nie chciała się załadować: Krewetki są tego samego gatunku mając inne formy barwne. Są to krewetki Caridina cf. cantonensis i należą tu zarówno crystal red/black jak i blue/red/black tiger które mogą sie swobodnie krzyżować. Nie wiem jak mam to lepiej wyjaśnić... W przypadku kirysów Corydoras to rodzaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Corydoras w którym wyróżniamy gatunki takie jak Corydoras aeneus – kirysek spiżowy lub Corydoras paleatus – kirysek pstry. Jeśli piszesz, że masz kiryska albinosa warto zastanowić się, czy nie jest to gatunek ten sam co ta samica dotknięty jedynie albinizmem (brakiem pigmentu).
-

Inekane
●
Za 30 minut to zrobie. Podwyzyc temperature ? Z tm wylowieniem splesnialych bedzie problem ale sie postaram. Nie ma jakis innych srodkow do nie plesnienia ikry? ( moze domowych bo co mam pisac mam dostep jedynoe do sklepu z karma i kilkoma plynami) ?
-
Adamowik
●
Odpowiecie mi jak zapobiec przed splesnieniem ikry? I czy w końcu kirysek musi zapłodnić tą ikrę czy jeżeli wyrzuciła jajka to są one zapłodnione?
-
Adamowik
●
Inekane napisał(a):Napowietrzaj i wyławiaj wszystkie spleśniałe sztuki jak najszybciej. Niektórzy zalecają też dodanie środków takich jak MFC (np. kropla na 10l) co ma ponoć przeciwdziałać pleśnieniu.
Inekane Ci odpowiedziała. Idź do zoologicznego to sprzedawca Ci poradzi. Kup zieleń malachitową (kiedyś sie tak to nazywało) lub jej odpowiednik.
-
konrad_es
●
Najbliższy zoolog 30 km ode mnie bez dostępu..... A jutro się już chyba nie opłaca kupować czy warto?
-
Adamowik
●
MFC Tropical kosztuje 5zł. Ikra pleśnieje? robi się biała i wygląda jakby była pokryta watą?
-

Inekane
●
Nie wygląda w zasadzie jeszcze dziś albo jutro rano wkleję jej zdjecie, w miarę dokładne na ile mi sie uda i bardzo bym prosił żebyscie ocenili. A co do preparatu tu nie chodzi o koszta a o dostęp do sklepu, mógłbym jeszcze tacie powiedzieć żeby kupił, ale czy jeszcze jutro sie opłaca?
-
Adamowik
●
Zdjęcia ikry ( są jakie są, ale po selekcji wybrałem te) Prosiłbym was abyście ocenili ( czy to idzie w dobrą stronę):    Prosiłbym o szybką odpowiedź.
-
Adamowik
●
Ikra absolutnie nie może być wynurzona! Tu jest dobre zdjęcia - te białe są niezapłodnione, te ciemniejsze są ok. akwa.szczecin.pl
-

Inekane
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak ja to wiem, to było 30 sekund kiedy robiłem zdjęcie. A jest spleśniała czy nie? Dobra czy zła ? Zapłodniona czy nie?
-
Adamowik
●
Inekane napisał(a):Napowietrzaj i wyławiaj wszystkie spleśniałe sztuki jak najszybciej. Niektórzy zalecają też dodanie środków takich jak MFC (np. kropla na 10l) co ma ponoć przeciwdziałać pleśnieniu. Wstawiam post który napisałam zanim pojawił się cudowny error 500 i strona nie chciała się załadować: Krewetki są tego samego gatunku mając inne formy barwne. Są to krewetki Caridina cf. cantonensis i należą tu zarówno crystal red/black jak i blue/red/black tiger które mogą sie swobodnie krzyżować. Nie wiem jak mam to lepiej wyjaśnić... W przypadku kirysów Corydoras to rodzaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/Corydoras w którym wyróżniamy gatunki takie jak Corydoras aeneus – kirysek spiżowy lub Corydoras paleatus – kirysek pstry. Jeśli piszesz, że masz kiryska albinosa warto zastanowić się, czy nie jest to gatunek ten sam co ta samica dotknięty jedynie albinizmem (brakiem pigmentu).
A czy to przypadkiem nie jest tak że Gatunek to Kiryski a odmiany to np. pstry, panda itd.?
-

+Gucio
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bielsko-Biała
Może i tak, ale pytałem chyba o co inngeo ? Proszę o odpowiedź.
-
Adamowik
●
Tak ja to wiem, to było 30 sekund kiedy robiłem zdjęcie. A jest spleśniała czy nie? Dobra czy zła ? Zapłodniona czy nie?
A skąd my to mamy wiedzieć? To Ty masz ikrę do pooglądania. Popatrz na nią i na zdjęcie. Już pisałam W zoologii istniała wprowadzona przez Karola Linneusza odmiana (aberratio), używana dla określenia zmienności osobniczej, form ekologicznych lub ras geograficznych. Obecnie uznawana jest za termin źle zdefiniowany i została wykreślona z nomenklatury zoologicznej.
Corydoras to nie gatunek. - pierwsza część to nazwa rodzajowa, na przykład Drosera lub Sarracenia. Nie może ona się powtarzać - jest indywidualna dla każdego rodzaju. Zawsze piszemy ją z dużej litery. - druga to nazwa gatunkowa - często określa charakterystyczną cechę rośliny, na przykład rotundifolia - okrągłolista. Druga część może się powtarzać przy różnych rodzajach, na przykład Nepenthes villosa i Drosera villosa. Nazwę gatunkową zawsze piszemy z małej litery, nawet, jeżeli pochodzi ona on nazwy własnej, na przykład Nepenthes veitchii - dzbanecznik Veitcha. - trzecia i dalsze - nie zawsze występują.
Akurat strona o roślinach ale u zwierząt jest tak samo ( http://bio.binertia.com/podstrony/lacina.html) Systematyka kirysków: Domena eukarionty Królestwo zwierzęta Typ strunowce Podtyp kręgowce Gromada promieniopłetwe Rząd sumokształtne Rodzina kiryskowate Rodzaj Corydoras Gatunek kirysek malutki
Ostatnio edytowano 18 lip 2013, 10:51 przez Inekane, łącznie edytowano 1 raz
-

Inekane
●
Chyba wkleijłem zdjecia żebyście pomogli. No to nie wiem czy jest dobra, czy nic z tego nie bedzie zobaczymy.
-
Adamowik
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 23 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam wszystkich serdecznie,
Otóż zauważyłem w swoim akwarium ikrę, niestety nie wiem do kogo należy. W akwarium kilka nieproszony ślimaków oraz następująca obsada:
Neon inessa
Neon czarny
Rodostomus...
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg
Witam
Wczoraj pojawił się problem z kiryskiem, dzisiaj kolejny z otoskiem i nie wiem co robić. Czy to choroba? Zatrucie? Do tej pory (3 miesiące) wszystko było ok.
Otosek : jakąś chwilę temu zauważ...
Cześć,
Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...
Wie ktoś jaki to może być gatunek kiryska? Wiem, że albinos, ale albinistyczna odmiana jakiego gatunku? Planuję dokupić jeszcze 2-3 sztuki ale nie albinosy, a chciałbym żeby potraktowały się jako jedn...
Witam, od jakiś 3 dni zauważyłem że moje Gurami zbudowały sobie pieniste gniazdo a od dwóch dni samiec uważnie pilnuje ikry, i teraz pytanie, co zrobić, piana zniknęła a została tylko przezroczysta ik...
Dzisiaj rano zauważyłem że mój samiec i samica głupika jakby się zapładniały tak obok siebie pływały jeden do góry nogami to zdarzało się wcześniej i około 11.30 dziś zauważyłem taki nalot nie wiem co...
Witam, prośba o pomoc w identyfikacji ikry.
Obsada:
Gupiki
Kiryski Panda
Kosiarki
Ślimaki tylomelanie
Krewetki amano Resized_20190122_111149_9745.jpeg
Hej !
Co polecacie dla kirysków?
Zawsze używałem klasycznego kiryska, przy okazji ancistrusy i krewetki tez się nim posilały. Powoli się kończy i muszę coś kupić może jest coś lepszego od wyżej wym...
|
|