O tym jak niechcący pozbyłem się plagi ślimaków... - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

O tym jak niechcący pozbyłem się plagi ślimaków...

Liczba wyświetleń: 4379·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Marcin Baranowski Białystok
Witam

Jeszcze do niedawna miałem całą masę drobnych zatoczków, które po zgaszeniu światła wylegały setkami z przeróżnych zakamarków. Nie przeszkadzało mi to specjalnie chodziaż wolałem żeby było ich trochę mniej. Przez kilka ostatnich tygodni miałem bardzo wysoki poziom CO2, tak z 60-70ppm. Wynikało to prawdopodobnie z tego, że wraz z końcem upałów wyłączyłem wiatraki w pokrywie. Dwutlenek węgla zaczął się pewnie pod nią kumulować. Jako że nie zmieniłem dawki CO2 jego poziom skoczył raptownie. Ostatnio ze zdziwieniem stwierdziłem, że ilość ślimaków drastycznie zmalała. Zaczęło mnie to zastanawiać. Przyjrzałem się dokładniej niedobitkom i zauważyłem na ich skorupkach białe "nadżerki". Szybko skojarzyłm to z wysokim poziomem CO2 i miałem rozwiązanie. Podwyższona zawartość dwutlenku węgla i/lub spadek pH spowodowały, że skorupki ślimaków zaczęły się rozpuszczać. Dla pewności rozgniotłem jednego, nie wymagało to najmniejszego wysiłku. Inną prawdopodobną przyczyną jest to, że ślimaki z osłabionymi skorupkami padły łupem ryb ale jakoś nie podejrzewam o to moich brzanek.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Rafal Trawa Poznan
Witam

Ja takze zauwazylem podobne zjawisko u "moich slimaczkow"
Tylko nie jestem pewien czy jest to spowodowane nadmiarem CO2 (60 mg/l choc przyczynilo sie pewnie do szybszego zadzialania na slimaczki) czy "miekka" woda i zwiekszona obecnoscia CO2 (ja utrzymuje na poziomie 20-30 mg/l ). Moja ampularia oraz swiderki wygladaja jak z jakiegos horroru tak samo zatoczki, wyrazne objawy niedoboru wapnia.
Skorupki nadzarte, miekkie nawet z rozgnieceniem swiderka "no problem"
Rafal Trawa
Poznan
www.WTMA.pl
rafaltra@gazeta.pl

Rafal Trawa
Ranga: Początkujący

Miasto: Poznan

Długie pióro
Brzanki lubia zatoczki. Ja swoje karmilem rozgniecionymi zatoczkami z sasiedniego akwarium. Wieksze byly przerobione na miazge, mniejsze raczej ledwo nadkruszone, bo ciezko bylo mlotkiem trafic. ;)
Brzanki nauczyly, ze to dobre jedzonko. Teraz, pomimo swiadomego przeniesienia sporej ilosci slimakow z roslinami do ich domu jakis czas temu, nie zauwazylem zadnych mlodych sztuk. Sa tylko te duze, ktore sam zaszczepilem.

Dlugie pioro

Długie pióro

W artykule news:blotj1$8hq$722@aip.pl,
niejaki(a): Marcin Baranowski z adresu <martin777@poczta.NOSPAM.fm>
napisal(a):

Witam

Jeszcze do niedawna miałem całą masę drobnych zatoczków, które po
zgaszeniu światła wylegały setkami z przeróżnych zakamarków. Nie

wiadomym jest ze kwasna woda nie sluzy slimakom
(odwapnienie skorupki) a to napewno spowodowal
przedawkowany co2 w miekkiej wodzie

Ja tez swego czasu pozbylem sie "niechcacy" slimakow
po zastosowaniu flubenolu diagnozujac daktylogyroze w kwarantannie
ktora na ogol pelni role zwyklego zbiornika (rzadko nabywam nowe ryby)
Tylko pojedyncze swiderki sie ostaly, srodek IMO malo szkodliwy dla ryb
(nawet po przedawkowaniu ok. 50%) i ziela nie rusza.
Efektem ubocznym moze ale nie musi byc zakwit pierwotniakowy

Pozdrawiam
Waldeusz

Waldeusz

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5641
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
IMG_20250805_143746.jpg

Co się dzieje z bojownikiem...?

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5793
Witam wszystkich, od 3 tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką bojownika hmkp gigant. Od tygodnia mniej szczęśliwą, bo zaczęła go toczyć jakaś choroba, której nie za bardzo jestem w stanie zidentyfikowa...
image.jpg

Czemu brzanki chowaja sie za roslinami?

igor123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3162
Brznaki chowjaa sie za roslinami prawie wcale nie plywaja po akwairum jaka jest tego przyczyna?
IMG20220615122020.jpg

Pęcherze na glonojadzie - jak mu pomóc co to jest

Marcin cch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2591
Mój glonojad ma takie pęcherze od niedawna jak mu pomóc IMG20220615122020.jpg Wysłane z CPH2197 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Zebry zrobiły się płochliwe

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4735
Witam, przepraszam z góry że zakładam kolejny wątek ale jest on o innym problemie, Otóż mam 300 litrowe akwarium a w nim stadko pielęgnic zebra. Jako światło miałem do tej pory belke led 46 watt. Obe...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4360
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Pasożyty ślimaków Anentome helena

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1510
Zapraszam do przeczytania wyników badań: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/24750263.2022.2065039?fbclid=IwAR28FQ3blMm_tvKgjEKltPsJBVpYz4BWsLDXUVg8fSNdTFeJ50zXlRGsfF8

Wylęg artemii - co i jak?

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2288
Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu. Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrz...

Tajemnicza śmierć ślimaków

Karol P w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 10226
Około 2 tygodnie temu zakupiłem ślimaki zebry, chodziły normalnie wszystko było ok przez tydzień później zaczęły się odklejać od szyb więc je przewracałem, aż w końcu zaczęły zdychać. Przed wpuszczeni...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15178
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Statystyki

Ten temat przegląda 542 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 542 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.