|
|
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam wszystkich,
Zastanawia mnie czy jeśli robimy restart swojego jedynego akwarium i na czas wstępnego ustabilizowania się zbiornika nie mamy co zrobić z obsadą (brak zamiennego zbiornika, itp) to czy można przyspieszyć wpuszczenie obsady ryb wcześniej niż jest to wskazane? Powiedzmy gdy obsada nie jest zbyt liczna np po parunastu godzinach od zalania? Pamiętam, że "bawiąc" się kiedyś w akwarystykę (parenaście lat temu) nie miałem pojęcia o okresie który trzeba odczekać zanim wpuścimy pierwsze ryby i nic się specjalnego nie działo kiedy to robiłem. Rybki żyły, akwarium też i wszystko było ok na pierwszy rzut oka. Czy więc w skrajnych sytuacjach można się o to pokusić?
Miracle is just another word for hard work.
-
Drixer
●
- Ranga: Początkujący
NIE. Idź kup wiadro za dychę i wpuść tam rybki. Będzie im pewno lepiej niż podtruwanie NO2.
Poczytaj o cyklu azotowym.
-

Inekane
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bolesławiec
Możesz też użyć tetra safe start, podobno działa.
-

krzysiekh
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Olesno / Opolskie
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
1) Użyj wody ze starego akwarium. 2) Nie czyść filtra, zachowasz w nim bakterie. 3) Użyj Sera Bionitrivec, JBL Denitrol lub AZOO PSB, lub z wyższej półki Microbe Lift Special Blend lub Microbe Lift Nite Out II
Skok poziomu amoniaku w nowym akwarium następuje w 3 dniu po wpuszczeniu ryb. Ostatni preparat eliminuje skutecznie amoniak i azotyny. Stosuj go codziennie przez tydzień lub dłużej, jeśli już się na niego zdecydujesz.
Stosowałem wszystkie wymienione i mogę je polecić.
-
DavyJones
●
Dobrze byłoby użyć części starego podłoża (bez płukania), możliwie w jak największej ilości, jak też wykorzystać rośliny ze starej aranżacji - powyższe elementy wystroju tworzą dużą powierzchnię zasiedlaną przez pożądane bakterie nitryfikacyjne.
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
Jeśli robimy restart zbiornika, ale wszystko używamy ze starego akwarium - filtr nieczyszczony, podłoże stare, i częściowo starą wodę, czyli zmieniamy tylko aranżację na nową, wyrównujemy podłoże, obsadzamy nowymi roślinami itp., to spokojnie można wpuścić zwierzęta, nic się im nie stanie. Niemniej jednak trzeba pamiętać o kilku podmianach wody w pierwszym tygodniu i mimo wszystko dozować bakterie w płynie przez pierwsze kilka dni.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Godween pisze dobrze ale to wtedy półrestart. Najwięcej bakterii siedzi w podłożu i jeśli ono nie będzie ruszane i wspomożemy to filtrem, również niepłukanym, to będzie OK. Moim zdaniem przy całkowitym restarcie żadne pożywki i dolewane bakterie nie będą tym samym co czas na odpowiednie namnożenie się bakterii. Szczególnie, jeśli obsada jest duża.
-

Inekane
●
-

Godween
●
-
Witam wszystkich! Może pokrótce opiszę swój przypadek.Miałem zbiornik 62l.Wyczyściłem cały,bo w planach miałem większy 112l.Po ustawieniu go na szafce,nasypałem starego podłoża z poprzedniego zbiornika(nie płukany).Wykorzystałem 50% wody ze starego aqua i uzupełniłem do końca zwykłą kranówką uzdatnioną Primem Saechemu(podwójna dawka).Posadziłem roślinki(wszystkie oprócz mchów,Hydrocotylki były ze starej aranżacji) i wpuściłem rybki, krewetki Amano.Od razu poszedł CO2 i światło.Zaaplikowałem normalną dawkę Stability i tabletkę Tetry Bactozym do wody.I najważniejsze,filtry były nieczyszczone.Wszystko przeżyło bez strat. 
-

tomaszsu75
●
- Miasto: Wrocław
Inekane napisał(a):Najwięcej bakterii siedzi w podłożu [...]
Jakich bakterii? Mam u siebie ponad 50 litrów podłoża (ziemia, żwir), ale bez wydajnej filtracji nie wyobrażam sobie tego akwarium. Miałem do niedawna w nim 2 x JBL i200. Wg producenta jeden filtr obsłuży akwarium 160l, więc teoretycznie takie dwa wystarczą na 300l. W 200l nadfiltracja. Niestety wszystko szło dobrze, do momentu kiedy się nie zamuliły. Przepływ nie spadał, ale chemia potrafiła się popsuć. Po zainstalowaniu e901 widzę same zmiany na lepsze. Więc jednak jakiś związek musi być między pojemnością złóż filtracyjnych a bakteriami. Start na starych filtrach (nawet takich, które stoją już nieużywane jakiś czas, a gąbki nie były czyszczone i wyschły) jest dużo szybszy. Lepszy stary filtr niż stare podłoże.Inekane napisał(a):Moim zdaniem przy całkowitym restarcie żadne pożywki i dolewane bakterie nie będą tym samym co czas na odpowiednie namnożenie się bakterii. Szczególnie, jeśli obsada jest duża.
Uważam, że jest trochę inaczej. Stosowanie tych preparatów które w/w może nie spowodują, że akwarium od razu dojrzeje, ale amoniak i azotyny mogą być redukowane do przyzwoitego poziomu. Stosowanie preparatów bakteryjnych i wspomagających rozwój bakterii jest uzasadnione i na pewno pomoże. Oczywiście można postawić akwarium bez nich i czekać na jego stabilizację i dopiero wpuszczać ryby partiami. tomaszsu75 napisał(a): [...] nasypałem starego podłoża z poprzedniego zbiornika(nie płukany).Wykorzystałem 50% wody ze starego aqua [...] Zaaplikowałem normalną dawkę Stability i tabletkę Tetry Bactozym do wody.I najważniejsze,filtry były nieczyszczone.Wszystko przeżyło bez strat.
Brawo! Wzorowo przeprowadzony start. 
-
DavyJones
●
Zgadzam się z Tobą!Mimo,że dałem jakiekolwiek bakterie czy to w płynie czy z proszku napewno wzmocniły już te istniejące w filtrze,podłożu itp.Przecież napisali na ulotce,że Baktozym lub Biocoryn Tetry wspomaga,regeneruje osłabione organizmy bakterii.Mimo tego wszystkiego i tak stosuję po każdej podmianie odpowiednią dawkę Stability.Przecież w ten sposób też ulega zmianom ich liczebność(po podmianie).A jeżeli chodzi o nadfiltrację to mogę podzielić się tym,że w 400ce mam(licząc od spodu):cermec,micromec a cała 600ka jest w Matrixe(3x1l) i nie narzekam na poziom NO3.Coś musi w tym być?No nie! 9
-

tomaszsu75
●
Jakich bakterii? Mam u siebie ponad 50 litrów podłoża (ziemia, żwir), ale bez wydajnej filtracji nie wyobrażam sobie tego akwarium. Miałem do niedawna w nim 2 x JBL i200. Wg producenta jeden filtr obsłuży akwarium 160l, więc teoretycznie takie dwa wystarczą na 300l. W 200l nadfiltracja. Niestety wszystko szło dobrze, do momentu kiedy się nie zamuliły. Przepływ nie spadał, ale chemia potrafiła się popsuć. Po zainstalowaniu e901 widzę same zmiany na lepsze. Więc jednak jakiś związek musi być między pojemnością złóż filtracyjnych a bakteriami. Start na starych filtrach (nawet takich, które stoją już nieużywane jakiś czas, a gąbki nie były czyszczone i wyschły) jest dużo szybszy. Lepszy stary filtr niż stare podłoże.
A u mnie wręcz odwrotnie. Póki coś wymusza przepływ wody wszystko jest OK. Zarówno mały filterek wewnętrzny w 112l. jak i unimax 250 dawały radę i w chemii wody nie było zmian. To co piszesz jest trochę nielogiczne. Materia organiczna nie powoduje wyginięcia bakterii szczególnie, że skoro nie spadł przepływ to bakterie nie ginęły od braku tlenu. Zgadzam się, że wydajna filtracja pomaga, szczególnie, że przepływ wymuszamy pompą co nie dzieje się w przypadku podłoża ale nie można też bagatelizować sprawy osiedlania się tam bakterii. Czasem również tych beztlenowych. Uważam, że jest trochę inaczej. Stosowanie tych preparatów które w/w może nie spowodują, że akwarium od razu dojrzeje, ale amoniak i azotyny mogą być redukowane do przyzwoitego poziomu. Stosowanie preparatów bakteryjnych i wspomagających rozwój bakterii jest uzasadnione i na pewno pomoże. Oczywiście można postawić akwarium bez nich i czekać na jego stabilizację i dopiero wpuszczać ryby partiami.
A czym są bakterie przyspieszające rozwój bakterii? Są jedynie dla nich pożywką. Osiągniemy to samo wlewając w rozsądnych ilościach mocznik do akwarium. Zależy jakie preparaty (nie testowałam Azoo) ale szczerze mówiąc nie przekonują mnie one. Zawierają jakieś tam szczepy i dodają je do wody która być może ich wcześniej nie posiadała ale dopiero gdy osiądą w filtrze i podłożu i się odpowiednio namnożą są w stanie zneutralizować związki azotu.
-

Inekane
●
Inekane napisał(a):To co piszesz jest trochę nielogiczne. Materia organiczna nie powoduje wyginięcia bakterii szczególnie, że skoro nie spadł przepływ to bakterie nie ginęły od braku tlenu.
Nie mówię, że wyginęły. Chodzi o to, że ilość zgromadzonych zanieczyszczeń w filtrze wewn o pojemności 1l po prostu w pewnym momencie przekracza możliwości bakterii i nie są w stanie tego "zjeść". Nieskonsumowana materia się rozkłada i psuje chemię. Umiejętne płukanie gąbki usuwa nadmiar materii i jeśli nie zrujnuje flory bakteryjnej to wszystko jest w normie. Sądzę, że ten proces tak właśnie przebiega. Jeśli coś pójdzie źle podczas czyszczenia i flora bakteryjna w filtrze zostanie zniszczona to dalej mamy problem. W filtrach zewn z dużym złożem liczonym w litrach, które są w stanie przyjąć więcej zanieczyszczeń organicznych osiedlonych jest więcej bakterii i "konsumpcja" materii organicznej jest wydajniejsza. Dlatego czyścimy je raz na 3 - 6 i więcej miesięcy. Inekane napisał(a): Zgadzam się, że wydajna filtracja pomaga, szczególnie, że przepływ wymuszamy pompą co nie dzieje się w przypadku podłoża ale nie można też bagatelizować sprawy osiedlania się tam bakterii. Czasem również tych beztlenowych.
Podłoże na pewno jest dobrym miejscem do osiedlenia się bakterii, ale nie może równać się z dojrzałym pojemnym filtrem pod względem przerobu materii organicznej prze bakterie. Diana Walstad w swojej książce twierdzi nawet, że w zbiorniku na podłożu glebowym bakterie zaczynają swoją robotę natychmiast i na drugi dzień wpuszcza tam ryby. Osobiście w to wątpię , bo taki krok kosztował mnie całkiem sporo rybich istnień. Pewnie miałem złą glebę. Inekane napisał(a):A czym są bakterie przyspieszające rozwój bakterii? Są jedynie dla nich pożywką. Osiągniemy to samo wlewając w rozsądnych ilościach mocznik do akwarium.
Skład preparatów AZOO i Microbe Lift nie jest tajemnicą. Opis zawiera pokaźną listę bakterii tlenowych i beztlenowych. Nie jest to "pożywka" dla bakterii. Inekane napisał(a):[...] ale dopiero gdy osiądą w filtrze i podłożu i się odpowiednio namnożą są w stanie zneutralizować związki azotu.
Ile trwa to osiadanie i namnażanie? Po zastosowaniu Nite Out II poziom NO2 spadł do akceptowalnego poziomu po 24 -48 godzinach. Ratowałem się tym preparatem kiedy zbyt długo zwlekałem z czyszczeniem filtrów.
-
DavyJones
●
DavyJones napisał(a): Miałem do niedawna w nim 2 x JBL i200. Wg producenta jeden filtr obsłuży akwarium 160l, więc teoretycznie takie dwa wystarczą na 300l. W 200l nadfiltracja. Niestety wszystko szło dobrze, do momentu kiedy się nie zamuliły. Przepływ nie spadał, ale chemia potrafiła się popsuć. Po zainstalowaniu e901 widzę same zmiany na lepsze. Więc jednak jakiś związek musi być między pojemnością złóż filtracyjnych a bakteriami.
A tu Twoja wypowiedź z 17 marca 2013 https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 52824.htmlKup taki filtr jaki Ci bardziej pasuje/podoba się, na jaki Cie stać. Dokładając kolejny filtr niczego nie popsujesz. Ja mam dwa wewnętrzne o łącznej powierzchni 2 litrów  . Ta powierzchnia i tak jest zresztą bez znaczenia.
Widzę, że zweryfikowałeś swoje poglądy na temat filtrów 
-

msnolan
●
- Miasto: Pisz
-
msnolan napisał(a):Widzę, że zweryfikowałeś swoje poglądy na temat filtrów 
Dokładnie.  Kiedy zainstalowałem e901 przekonałem się, że oczyszczanie wody jest skuteczniejsze.
-
DavyJones
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witajcie! Kochani! Nie ma co się przerzucać argumentami!Wpiszcie w Google bakterie nitryfikacyjne i znajdziecie szeroki wykład z RA.Polecam!.Jest tam szeroko wszystko opisane,są cykle rozwojowe i czynniki odpowiedzalne za życie tych zyjątek.I to wszystko na ten temat! 
-

tomaszsu75
●
Wszyscy raczej to już czytali. Artykuł nie wyczerpuje tematu.
-
DavyJones
●
Oczywiście!Można powiedzieć "a życie idzie swoją drogą"!hehehe.Dodam,że mając Matrixa w 600ce zapewniłem bakteriom tyle miejsca do życia,że chwilowy brak prądu ich wszystkich nie zabije i że nic poważnego się nie stanie,jeżeli chodzi o chemię wody(NO2).
-

tomaszsu75
●
Oczywiście!Można powiedzieć "a życie idzie swoją drogą"!hehehe.Dodam,że mając Matrixa w 600ce zapewniłem bakteriom tyle miejsca do życia,że chwilowy brak prądu ich wszystkich nie zabije i że nic poważnego się nie stanie,jeżeli chodzi o chemię wody(NO2).
-

tomaszsu75
●
tomaszsu75 napisał(a):Witajcie! Kochani! Nie ma co się przerzucać argumentami!Wpiszcie w Google bakterie nitryfikacyjne i znajdziecie szeroki wykład z RA.Polecam!.Jest tam szeroko wszystko opisane,są cykle rozwojowe i czynniki odpowiedzalne za życie tych zyjątek.I to wszystko na ten temat! 
Merytoryczne argumenty, na forum publicznym, gdzie każdy może zabrać głos i napisać coś od siebie. Trochę nie rozumiem Twojego wpisu. Wpiszcie w Google bakterie nitryfikacyjne
To my tworzymy wyniki wyszukiwania w Google Wszyscy raczej to już czytali. Artykuł nie wyczerpuje tematu.
Zgadzam się z kolegą 
-

msnolan
●
- Miasto: Pisz
-
Powiązane tematy
Hej
Film długi ponad godzinę, ale jak zwykle fajnie przedstawiony krok po kroku z budowy aranżacji i opieki nad zbiornikiem. Miłego oglądania.
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Hej
Film pokazuję jak fajnie można zaaranżować mały zbiornik. ?si=etqQaJl7TxK7jGQU
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Zapraszam do obejrzenia. ?si=qi8_1eOFIS4Bmvy9
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
Hej
Flowing in the Clear Stream.
Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
|
|