Glon/osad? - co to jest i jak się pozbyć - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Glon/osad? - co to jest i jak się pozbyć

Liczba wyświetleń: 1981·Odpowiedzi: 6
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok
joker Gdynia
Wymiary akwarium (120 x 50 x 50)
Moc i rodzaj oświetlenia (54W/l, rodzaj światła: T5) 8h na dobę
Rodzaj podłoża - ProSoil
CO2 z butli 24hrozpuszczane w filtrze narurowym za filtrem eheim 2217
Rodzaj filtracji Eheim 2215 i 2217 + 2x aquael circulator 500 do mieszania wody i wyłapania większych zanieczyszczeń
Wkłady filtracyjne to gęste gąbki i wata akwarystyczna
Temperatura wody - 25 stopni Celsjusza
Parametry chemiczne wody:
- twardość ogólna GH - krnówki "średnio twarda"
- pH wody - kranówki 7,7
- poziom NO3 - 15mg/l
- poziom PO4 - 1,5mg/l
- poziom Fe - kranówki 42ug/l
- poziom Mg - kranówki 9mg/l
- K - 20
Nawożenie EI; KNO3, KH2PO4, K2SO4, MgSO4x2H2O, plus kupiona kompozycja soli mikro o składzie Żelazo (Fe) - 7,80 %, Mangan (Mn) - 2,20 %,Miedź (Cu) - 0,10 %, Cynk (Zn) - 0,40 %, Bor (B) - 1,40 %, Molibden (Mo) - 0,06 %, Sorbinian potasu E 202, Kwas askorbinowy E 300 to w ilości 100g rozpuszczone w 500ml wody dawkowane w tym momencie jako połowa zalecanej dawki czyli 7,5ml 3x w tygodniu
Woda do akwarium to kranówka prosto z kranu, nieodstana, podmiana 0,5 pojemności raz w tygodniu.
W akwarium są korzenie i lawa
Ryby karmie raz na dwa/trzy dni
W akwarium znajduje się 40 razbor espei, 4 molinezje czarne, 2 babki i około 20 sakur
Akwarium funkcjonuje od początku 2013
Rośliny:
Rotala Macrandra
Rotala rotundifolia indica
Staurogyne repenes
Alternaria reineckii mini
Eleocharis Parvula
Lotos tygrysi

Nalot/glon pojawia się zawsze jako delikatne kropki tak jak na zdjęciu poniżej na wsadzonej w ubiegłym tygodniu alternarii reineckii mini.
Obrazek

Jak widać na staurogynie starsze liście są pokryte tym szlamem w całości, natomiast młodsze tylko na krawędziach liści.
Obrazek

Na anubiasie, który rośnie bardzo himerycznie zalegają tego znacznie więsze ilości.
Obrazek

Korzenie i lawa są oblepione równą warstwą.
Obrazek

Obrazek

Z liści schodzi dość ciężko i zwykle usuwanie kończy się połamaniem lub urwaniem liści. Z korzenia najłatwiej schodzi paznokciem, ale szorowanie szczoteczką też daje wymierne efekty (patrz zdjęcie). Ten glon/osad zaczął pojawiać się jakieś 3 miesiące temu. Doraźnie usuwam to z lawy i korzeni co jakiś miesiąc, a staurogyne przycinam zaraz przy ziemi jak już ilość ciemnych liści mnie zdenerwuje. Na szkle nie pojawia się wcale. W jednym z filtrów miałem keramzyt ale usunąłem go, ponieważ niektórzy twierdzili że mogą to być okrzemki, a keramzyt może je wspomagać.

CZY wiecie co to jest i jak zapobiegać temu "zjawisku"?

joker
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdynia

mamy ten sam problem kolego i też nie mogę znaleźć co to jest. Jeżeli ktoś wie co to jest to proszę o odpowiedź w moim i kolegi imieniu!

zajac1212
Ranga: Stały bywalec

Anonim 26544
Ja bym zwiększył czas świecenia

Anonim 26544

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu Gdańsk
Jeśli masz takie nawozy w kranie to bym nie dawał EI tym bardziej, że masz aktywne podłoże. Zastanawiam się czy to nie są nadmiary.... I świeć 10h minimum.

matu
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdańsk

ja świecę 12-13 h nie podaje nawozów nie mam aktywnego podłoża ani co2 i też tak mam :?

zajac1212
Ranga: Stały bywalec

joker Gdynia
matu napisał(a):Jeśli masz takie nawozy w kranie to bym nie dawał EI tym bardziej, że masz aktywne podłoże.

Gdyby nie EI nitki miałbym znowu problem z nitkami.

Chciałbym o jakieś wypowiedzi podparte argumentacją.

joker

joker Gdynia
Od mojego ostatniego wpisu dokonałem dodatkowych pomiarów.

KH 5 stopni niemieckich
GH 14 stopni niemieckich
pH 6,5-7

Czas świecenia wydłużyłem do 10h i zacząłem podawać easycarbo x2.

Poprawy nie widać. Ktoś pomoże?

joker

Powrót do Glony

Powiązane tematy

IMG_20260817_170455.jpg

Prośba o wsparcie czego brakuje lub jest za dużo.

dlinek w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 1117
Cześć, Od ok 6 miesięcy mam akwarium 80x40x40cm. Podłoże aktywne yokuchi jiban soil 20litrów. Woda RO z Demi na końcu bo w kranie dużo krzemianów. Mineralizacja Qualdrop gh plant na gh ok 7. Tds. 160....
YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 112
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
Zdjęcie WhatsApp 2025-11-22 o 16.16.06_1d08fd48.jpg

Osad na roślinach

Kuba47 w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2885
Dzień dobry. Mam od 3 tygodni nowy zbiornik. Od kilku dni pojawiły się u mnie glony nitkowe oraz dziwny nalot na roślinach. Osad jest koloru szarawego. Gównie osadza się na liściach roślin. Większe sk...
IMG_20260130_171052[1].jpg

Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ?

Badman w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3263
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia. Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
IMG_5665.jpeg

Glon na korzeniu i roslinach

szymek1399 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3011
Cześć, Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
IMG_3419.jpeg

Bordowy glon na korzeniach i liściach

raficar rafi w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3535
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
IMG_7953.jpeg

Biały glon?

Mateo525 w Glony · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 10414
Cześć, czy ktoś podpowie co to za glon? Bo z tego co znalazłem poszukałem to jakieś glon nitkowy który już “umarł” wrzucam zdjęcie poglądowe które najbardziej oddaje to co jest. I jak się tego pozbyć?...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1826
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Oświetlenie po pozbyciu się zielenic

przemogasior w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2464
Cześć. Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23723
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Statystyki

Ten temat przegląda 308 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.