Ja ostatnio na alle sprzedałem 2213 za 56 zł po kosztach - szkoda że nie napisałeś wcześniej. Classic jest super sprzęt, nie wiem jak najnowsze ale ja kupiłem jednego 2 lata temu i nic mu nie dolega, ten co sprzedałem był jeszcze made in W.Germany, z wymienionym wirnikiem na nowy i ośka na ceramike i śmigał jak nic.
To dobra maszyna i wszystkie części zamienne są dostępne, sporo w polce część w UK - jak np pokrywy silnika itp. plastiki klamry uszczelki wszystko możesz wymienić na nowy, więc wg mnie nie ma wielkiego ryzyka w kupieniu z allegro sprzętu za przysłowiowe 60 zł - za tyle kupiłem tego 2213 wymieniłem wirnik i po sprawie - jednak zdecydowałem się na jeden filtr i sprzedałem drugi.
Stary silnik z Eheima classica podziała jeszcze długo zapewne, co do zaworków to są super zaworki do classic na węże podwójny zawór kulowy i rozdzielenie węża poprzez złączke zakrecaną. Jak by coś mam jeszcze do sprzedania dwa takie zawory na wąż 16mm wewnętrznej średnicy weża.
Konstrukcja jest prosta jak budowa cepa i to ważne, im mniej części tym mniejsza awaryjność. Mam jeszcze classic 2211 - cichuteńki jest jak szmer, no i wydajny energetycznie, do tego
grzałka przpływowa, nic mu nie przeszkadza, nie tłumi mu przepływu, UV mam na wężu - nic dalej działa sprawnie, mam 3W AquaEl.