Reduktor w naprawie - co w międzyczasie? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Reduktor w naprawie - co w międzyczasie?

Liczba wyświetleń: 1076·Odpowiedzi: 3
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Wygląd listy:
linda888 Warszawa
Witam,
Dzisiaj będę musiała wysłać reduktor z mojego zestawu do CO2 do naprawy i teraz moje pytanie co w międzyczasie? Mam akwarium 45 l, dawkuję codziennie EasyCarbo 2 ml, ale teraz na okres naprawy muszę zwiększyć jego dawkę - pytanie tylko do ilu ml, żeby nie zaszkodzić ani roślinom, ani rybkom?
Nie planuję na ten czas bimbrowni, bo przed kupnem zestawu do CO2 chciałam taką uruchomić, ale po dwóch podejściach i nieskutecznych walkach z nieszczelnościami dałam sobie spokój...
Proszę o odpowiedź, boję się niestety ataku glonów :(
Pozdrawiam,
Linda

linda888
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przemo80 Ruda Śląska
bimbrownia nie musi być szczelna.
U mnie nieszczelność jest rodzajem zabezpieczenia przed wybuchem :wink:
niczego nie kleiłem, wszystko mam na wcisk. I działa średnio 1b na sek

Co do Carbo w płynie to moim zdaniem na 45l 2ml to za dużo, szczególnie że podajesz CO2

Przemo80
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Ruda Śląska

linda888 Warszawa
Przemo80 napisał(a):bimbrownia nie musi być szczelna.
U mnie nieszczelność jest rodzajem zabezpieczenia przed wybuchem :wink:
niczego nie kleiłem, wszystko mam na wcisk. I działa średnio 1b na sek

Co do Carbo w płynie to moim zdaniem na 45l 2ml to za dużo, szczególnie że podajesz CO2

U mnie z bimbrowni o prostu nic nie leciało, mimo, że w butelce nieźle buzowało ;-) dawałam do tej pory 2 ml, bo chciałam się pozbyć compsopogonu-w sumie się udało ;-)
Moje pytanie ile podawać teraz węgla w płynie,w czasie kiedy nie będzie podawany co2 z butli? Ograniczyć przez ten czas oświetlenie? Teraz świecę 10 godzin na dobę.
Co z nawożeniem? Teraz stosuję metodę EI-zmniejszyć dawki?
Pozdrawiam,
Linda

linda888
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

Przemo80 Ruda Śląska
Ja to bym tylko zmniejszył dawki nawozów a Carbo dawał jak przedtem. Sam świeciłem po 12 godzin jak jeszcze nie miałem bimbrowni.
Może inni forumowicze inaczej zaproponują....

Przemo80
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Ruda Śląska

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

IMG_20250403_120943.jpg

Używany reduktor CO2

pk77 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4137
Dostałem używany reduktor CO2 (na zdjęciu), zaworek precyzyjny Camozzi i elektrozawór AquaArt. Nie miałem wiele kontaktu z techniką CO2 do tej pory. Mam jeszcze wężyki 6mm (te twardsze), zaworek zwro...
sodastream1.jpg

Nowość Aqua-art - reduktor CO2 do butli SodaSystem

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3993
sodastream1.jpg Zapraszam do zapoznania się z nowością w sklepie: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/reduktor-butli-sodasystem-p-49196.html Kto z Was używa systemu SodaStream z butlą 500g? Jesteści...
foto 1.jpg

SODASTREAM Reduktor CO2

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3489
Witam, mam butle SODASTREAM, podłączoną pod reduktor od ISTA CO2-foto 1. przez przejściówke TR 21*4, 5/8-18UNF, foto 2. I teraz pytanie? 1- co byście mi za reduktor polecili jakiś inny do tej butli. 2...
reduktor_co2_z_dwoma_zegarami-i-9835-1-500.jpg

Ankieta: Reduktor CO2 Blue czy standardowy + zaworek

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4837
Zapraszam do podzielenia się opiniami.
IMG_1216.jpg

Jak otworzyć reduktor z elektrozaworem… bez prądu

Berlioz w Technika CO2 · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 6025
Mam reduktor z elektrozaworem firmy Aquario. Coś tam się chyba przepaliło, bo elektrozawór przestał się otwierać. Chciałbym uniknąć wydatków i zastanawiam się, czy można coś przestawić w elektrozaworz...
image_2022-02-19_192720.png

Rodzaje gwintów zawór butli - reduktor

j666 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6685
Jakie są rodzaje gwintów łączących zawór na butli CO2 z reduktorem ciśnienia ( manometrami )? Wygrzebałem z szuflady ze szpargałami ze trzy zestawy do CO2 i w każdym są inne gwinty. Szczęśliwie gwint ...
Aqua Nova Reduktor precyzyjny Co2 gold series.png

Reduktor precyzyjny Co2 AQUA NOVA GOLD SERIES

steven69 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3979
Witam, czy warto kupić reduktor firmy AQUA NOVA? Czy ktoś posiada i może coś napisać? Czy może jest coś lepszego uwagi w podobnej cenie około 140 PLN? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/...

Nieszczelny reduktor Chihiros - 2 manometry

bkoz w Technika CO2 · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 11600
Witam Mam reduktor Chihiros - 2 manometry, który przepuszcza gaz spod nakrętki mocującej do butli. Reduktor pracował prawie rok, potem butla była zakręcona na trzy miesiące i po ponownym odkręceniu po...

Czy taki reduktor będzie pasować do butli z bio ?

Anonim 59529 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3528
Witam Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...

Jaki reduktor wybrać?

Radomir w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6117
Witam. Mam podłączyć reduktor. Mam dwa do wyboru: JBL Proflora m001 i SERA FLORE CO2 PRESSURE REDUCER. Cenowo są zbliżone, jakościowo chyba też. Dziekuje za pomoc i wskazówki.

Statystyki

Ten temat przegląda 122 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 122 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.