Ikra na liściu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ikra na liściu

Liczba wyświetleń: 1448·Odpowiedzi: 1
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

24 cze 2013, 22:37 Ikra na liściu  (#1)  

Witam! Wczoraj pytałem o karmienie narybka skalara... Dzisiaj mam inne pytanie: Zauważyłem, że ikra trzyma sie na liściu anubiasa tylko dzięki czemuc co wygląda na ciemne nici? Nie potrafie tego opisac po prostu, cały liść anubiasa na którym była ikra jest pokryty takimi jakby nićmi...są ciemnobrązowe.Czy jest to normalne??

LYSERpL
Ranga: Początkujący

08 lip 2013, 14:56 Ikra na liściu  (#2)  

Mam regularnie ikre skalarów więc odpowiem tak:
Skalary składają ikrę która wygląda jak szare kuleczki.Wiele skalarów niedoświadczonych i chodowanych w sztucznych środowiskach traci zdolności opiekuńcze dla jaj, czasem dbają o jaja przez 3 dni.
Żeby napowietrzyć jajka i dostarczyć im tlenu podpływają i machają płetwami, a zgniłe jaja (białe) są usuwane żeby nie zainfekować reszty.

Tak więc to co widzisz to albo jakieś robaki albo weż sie bliżej przyjrzyj,jeżeli skalary o nie dbają to to są jajka.

A jak chcesz mieć małe to pomyśl o odcięciu liścia bo większość skalarów nieudolnie sie opiekuje małymi.

Małe jedzą "brine shrimp" -taka mała krewetka, nie wiem jak sie po polsku nazywa,tu jest link http://en.wikipedia.org/wiki/Brine_shrimp

Link o skalarach ang.http://en.wikipedia.org/wiki/Freshwater_angelfish

Norbi85

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Kirysek spiżowy - ikra na szybach i roślinach... co dalej?

strong07 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7058
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...

Czy to Ikra pielęgnicy miodowej

Artuss811 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5052
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg

Co zrobić z ikrą otoska?

Scenery Stone w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2876
Cześć, Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...

Ikra Gurami

GulSoon w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2110
Witam, od jakiś 3 dni zauważyłem że moje Gurami zbudowały sobie pieniste gniazdo a od dwóch dni samiec uważnie pilnuje ikry, i teraz pytanie, co zrobić, piana zniknęła a została tylko przezroczysta ik...

Co to za nalot czy to ikra

ryba zdzisu w Zwierzęta · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 5058
Dzisiaj rano zauważyłem że mój samiec i samica głupika jakby się zapładniały tak obok siebie pływały jeden do góry nogami to zdarzało się wcześniej i około 11.30 dziś zauważyłem taki nalot nie wiem co...

Ikra - rozpoznanie

kamil2477 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1935
Witam, prośba o pomoc w identyfikacji ikry. Obsada: Gupiki Kiryski Panda Kosiarki Ślimaki tylomelanie Krewetki amano Resized_20190122_111149_9745.jpeg

Coś białego na liściu Cabomby

Badman w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2005
Dzisiaj Cabomba roztworzyła gałązkę i zobaczyłem coś białego, poniżej zdjęcia. Co to jest ? CAM03631.jpg CAM03629.jpg

Ikra ramirezow

Dariuszte w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2119
Cześć, dzisiaj zauważyłem ikrę ramirezow (electric blue) w rogu akwarium, w zagłębieniu w żwirze. Zastanawiam sie co mogę zrobić zeby pomoc w rozrodzie rybek. Chciałem zrobić podmianę wody ale w zaist...

Pielęgnica papuzia - ikra

Deletor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3848
Witam. Dziś w nocy wróciłem do domu po weekendowym wyjeździe i moim oczom ukazała się ikra w akwarium której pilnuje papuga. Niestety jest to w akwarium ogólnym gdzie są jeszcze m.in. skalary ma któś...

Krewetki a ikra kirysków

szymszon w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1145
Witam. Mam małe akwarium, do którego od jakiegoś czasu przekładam "kuleczki" kirysków pand, które później się wykluwają. Spróbowałbym do tych 30 litrów wpuścić kilka krewetek red cherry, jed...

Statystyki

Ten temat przegląda 1037 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1037 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.