Ikra skalarów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ikra skalarów

Liczba wyświetleń: 2600·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

23 cze 2013, 20:04 Ikra skalarów  (#1)  

Witam! W moim akwarium skalary złożyły ikrę. W obawie przed zjedzeniem ikry przez inne rybki, odciąłem liść anubiasa z ikrą i włożyłem do kotnika... Nalałem wodę z głównego zbiornika, nalałem " HEALTHOSAN " firmy Tropical, która "Skutecznie chroni ikrę i wylęg delikatnych gatnków ryb(znacznie przedawkowałem ilosc preparatu) włozylem rurke od napowietrzacza i zostawiłem... Po 4 dniach z ziarenek wystają ogonki i ikra próbuje sie ruszac... Mam pytanie: Jak teraz opiekowac sie ikrą a później narybkiem?? Za ile dni będzie trzeba je karmić?? Proszę o szybką odpowiedź.

LYSERpL
Ranga: Początkujący

23 cze 2013, 20:32 Ikra skalarów  (#2)  

Od momentu gdy młode wyzwolą się całkowicie z ikry, a dokładniej gdy ikra przyjmie kształt ryby i zaczną swobodne pływanie masz jeszcze około 3, 4 dni do rozpoczęcia karmienia. Dzieje się tak dla tego, że przez pierwsze dni młode żywią się jeszcze tym co mają w woreczku żółtkowym.
Jeżeli zatem zauważysz, że młode zaczęły próby swobodnego pływania możesz wtedy zacząć przygotowywać dla nich pokarm który podasz za te kilka dni.
Najlepszym będą larwy solowca czyli tkzw. artemia, którą sam w prosty sposób możesz wyhodować w warunkach domowych jeżeli zaopatrzysz się w jaja tego skorupiaka ( dostaniesz je w większości sklepów zoologicznych).
Jak ją wyhodować znajdziesz bez problemu w internecie.
Pamiętaj tylko by przy pierwszych próbach karmienia nie przesadzić z ilością podawanego pokarmu, zwiększaj go wraz ze wzrostem zainteresowania nim ryb. Jak już młode zaczną w pełni żerować, pokarm podawaj często ale małymi ilościami.
Dbaj także o częste podmiany wody, to znacznie przyspieszy ich wzrost oraz wzmocni apetyt. Po dwóch tygodniach postaraj się podawać także inne pokarmy jak np. spirulinę. Po miesiącu możesz wdrażać praktycznie wszystko czym karmi się dorosłe ryby dostosowując oczywiście wielkość pokarmu do młodych.

powodzenia i fajnie że Ci się udało, to zawsze cieszy.

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 23 cze 2013, 20:38 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

23 cze 2013, 20:37 Ikra skalarów  (#3)  

Jak zacznie plywac karm nowowykluta artemia. Mysla tu o plywaniu nie podskakiwaniu po dnie ;) Karm kilka razy dziennie jesli czas Ci na to pozwala. Dobre napowietrzanie i za duzych strat nie powinno byc. Ja nie uzywalem filtra w poczatkowym okresie aby nie zasysal mlodych. Staraj sie jedynie systematycznie oczyszczec dno z martwych egzemplarzy i resztek artemii. Powodzenia i trzymam kciuki.

radekr

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 cze 2013, 21:05 Ikra skalarów  (#4)  

mam taki pokarm... z powodzeniem karmiłem nim gupiki.Nada się: Mikrovit BASIC- Tropicala?? http://www.tropical.pl/mikrovitbasic,d92,0,pl.html

LYSERpL

23 cze 2013, 22:07 Ikra skalarów  (#5)  

Osobiscie radzil bym jednak zaczac od Artemii. Mozesz sprobowac podawac ten pokarm naprzemiennie po kilku dniach karmienia artemia. Z mojego doswiadczenia wiem, ze gotowe pokarmy dla narybku szybko zanieczyszczaja wode. Wiekszosc z nich opada na dno podczas gdy artemia przez kilka godzin plywa i szybciej wpada w oko narybkowi ;)

radekr

axor1840 Wrocław

24 cze 2013, 17:01 Ikra skalarów  (#6)  

Ja kiedyś narybek skalarów karmiłem oto takim specyfikiem
Hikari First Bites- pokarm dla narybku

axor1840

Miasto: Wrocław

24 cze 2013, 18:13 Ikra skalarów  (#7)  

Jeżeli już, to proponowałbym w zastępstwie żywego solowca, pokarmy mrożone np. rozwielitka, oczlik itp.
Nic nie jest jednak w stanie zastąpić tak dobrze artemi. Jej przewaga polega na tym że pokarm ten namnażamy sami, w czystych i wolnych od chorób warunkach.
Możemy podać go w formie świeżo po wylęgu, lub utrzymując larwy przy życiu podawać je gdy dorosną a tym samym zwiększą swój rozmiar.
Dlatego też łatwo dostosować ten pokarm do dorastającego narybku ryb.
Dodatkowo stosując go, wzmacnia się system immunologiczny ryb, poprawia się układ trawienia oraz przez to że larwy po podaniu przez dłuższy czas pływają w wodzie stwarzamy szanse dla najsłabszych ryb by te też mogły coś zjeść po tym jak najsilniejsze w grupie się posilą. W wypadku suchych pokarmów czy też mrożonych jest to niemożliwe.

Zawsze można szukać różnych skrótów, to zależy jaki cel sobie ustawimy i na jakiej ilości oraz jakości odchowanych ryb nam zależy.

pozdrawiam

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

IMG_20251227_132541.jpg

Choroba u skalarów Manacapuru Red back

Kusztyk2 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5595
Witam. U swoich skalarów zauważyłem małe białe kropki . u jednego ze skalarów znajdują się w okolicy pyszczka a drugiego na tylnej płetwie . Są małe i ciężko widoczne dlatego ciężko zrobić zdjęcie ,te...
IMG_2503.jpg

Rozdzielenie par skalarów i identyfikacja płci.

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3504
Cześć, Potrzebuję zredukować liczbę swoich skalarów. Cztery z obsady są już dorosłe i planuję zostawić dwa najładniejsze. Czytałem na zagranicznych forach, że dobrym pomysłem jest to że jeśli ktoś n...
kkk.jpg

Pilnie potrzebuję pomochy - Choroby Skalarów

Rafal132 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1684
Witam Pilnie potrzebuję pomocy. Mojemu skalarowi w ciągu jednej nocy pojawiła się ogromna rana na prawym boku pod płetwą. Rana biaława dosyć głęboka i duża. Skalar stracił apetyt. Co to może być? A...
IMG_20220414_175833_edit_1662871676282202.jpg

Płeć Skalarów

Patron94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2511
Witam.Jest ktoś w stanie rozpoznać płeć skalarów z poniższych zdjęć? Z góry dzięki. Pozdrawiam

Parka skalarów

Martino w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3676
Cześć. Czy parka skalarów w akwarium 90x45x45 się zmieści ? :-)

Transport Skalarów

piotreksliwa11 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2535
Witam do mojej 450 zamarzyłem sobie stadko Skalarów a z tego względu że mam możliwość zakupu pięknych okazów u naszych zachodnich sąsiadów to mam pytanie. Czy ktoś miał już okazję transportu tych ryb ...

Kirysek spiżowy - ikra na szybach i roślinach... co dalej?

strong07 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 7060
właśnie dziś zauważyłem pobudzone kiryski.. po chwili już była ikra na szybach i roślinach. Akwa 112l, 6 neonów 1 skalar, 4 nieduże zbrojniki, i 3 kiryski spiżowe dorosłe. Starsze ryby raczej nie zjed...

Czy to Ikra pielęgnicy miodowej

Artuss811 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5067
Witam na brzegu akwarium pojawiła się ikra obok której pływają moje dwie pielegnice, czy to może być ich ikra, czy tylko chcą ją zjeść. 20200605_214044.jpeg

Jaką pielęgnice do skalarów

orzelspc w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2725
Witam Akwarium 240l. Woda ro+kran gh 10, pH 7,5 Obsada: 5 skalarów, 8 miedzik obrzeżony, 15 neon inessa, 2 glonojady, 3 kosiarki, 4 kiryski ciemnoplamiste, sąsiad wymienił mi rośliny na gupiki. Tych o...

Co zrobić z ikrą otoska?

Scenery Stone w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2886
Cześć, Dzisiaj odławiałem otoski że swojej 72, złowiłem jedną, chciałem ją wyciągnąć z siatki chwytałem po bokach i wytrysła ikra resztę delikatnie wycisnąłem, ikre włożyłem do pojemnika z napowietrza...

Statystyki

Ten temat przegląda 309 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 308 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.