|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam! prawie 2tyg,zakupiłe u panstwa "małego henika"jak mi go dostarczono to był w dobrej pieknej kondycji,odrazu go zasadziłem w akwa.z moich obserwacji cos sie z nim dzieje: niektore z listkow zaczynaja gnijec,(nie cała sadzonka)moza powiedziec ze cały heniek jest posadzony w dobrze oswietlonych miejscach akwa.widac jakby tracil kondycje.nie wiem czy to wina ze jeszcze sie nie wprowadził w moje akwarium czy sa jakies inne powody. Dane mojego akwa: 240L oświetlenie 4x30W(czyli 0,5W/L) wystarcza?świetlówki diversa oryg.3 świetlowki barwy 6500k i jedna barwy 10000K(okres zapalonego światła to od 6.30-18.20. filter zewnetrzny eheim 2226 grzałka eheim(temp.w akwa 26 c) roslina Mały heniek rybki--Razbora klinowa(15sz) Nawozy: Planta Gainer Classic i Ferro+ Co2 z butli(troszke wiecej niz jeden babelek na sekunde) Dekoracje _skały GREY MONTAIN podłoze żwir czarny 1-3mm Jesli chodzi o dokładne Parametry chemiczne wody to brak,sprawdzałem tylko Ph ktore wynosi 7.0, Prosze o pomoc.z gory dziekuje
-

zlychlopak
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
A na jakim podłożu masz tego henka? Nie sadzisz ze trochę za mało roślin jak na start(bo wygląda jakby to był start zbiornika) i wydaje mi się ze masz ciut za mało światła jak na henka(mówi się ze do trawnika potrzeba minimum 0,6W/l)
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
no tez o tym myslalem ze moze byc za mało roslin,tak akwarium ruszyło niedawno.a co do oswietlenia.to zauwazylem ze jest roznie,niektorzy pisze ze rosnie im przy 0,5w,a podłoze to zwykły zwir czarny 1,3mm(z tym ze na jako druga warstwe uzyłem nawozu do podłoza sery,(z checia bym dołozyl jeszcze jakies oswitlenie tylko jak je zamontowac do tej pokrywy:/
-

zlychlopak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
przepraszam bardzo ale tylko jedna porada co moze byc przyczyna mojego problemu?? ja jestem uparta osoba nie nie poddam sie co do małego henka:),ale przydały by mi sie jakies porady.co do oswietlenia to zakupiłem dwa moduły 6500K 2x24W T5 czyli powinno byc juz lepiej.dołozylem kilka nowych roslinek z mojego drugiego akwa.wiec prosze o porady
-

zlychlopak
●
Hemianthus ma krótkie korzenie, zanim spenetruje podłoże - może mieć problemy z aklimatyzacją i dostępem do makroelementów w podłożu. Makroelementy to najważniejsze pierwiastki dla roślin i są potrzebne w dużej ilości. Dlatego musisz powoli wprowadzać również azot i fosfor (potas chyba jest w PG Classic), ale poziom trzeba ustalić eksperymentalnie najlepiej na podstawie testów (na początek trzeba sprawdzić kranówkę). Aranżację, którą sobie zaplanowałeś może być ciężko zrealizować na żwirze, ale jest na to sposób - zacznij nawożenie makroelementami oraz na start wprowadź nieco więcej roślin, które pozwolą zapanować nad ich nadmiarem w przypadku błędów w nawożeniu. Z czasem sukcesywnie je usuwaj i zostaw tylko hemianthusa, 1. Dodaj makroelementy i obserwuj roślinę przez kolejne 2 tygodnia - daj znać co się dzieje. 2. Skróć czas świecenia do 8 godzin, co tydzień wydłuż o 1 godzinę. 10-11h w zupełności wystarczy
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
dobrze rozumiem,co do kwestji oświetlenia to czy jest to wazne od ktorej dodziny mam właczone oświetlenie??w moim przypadku to od 6,30 do 18,czyli teraz bym musial wyłaczyc światło o 15.30. a co do nawozenia to nie wiem czy to bedzie takie proste bo pojawil mi sie głon okrzemek,(czy to nie jest przez przenawozenie?)a co dorlisnek to dołozylem kilka.
-

zlychlopak
●
Witam!niestety mały heniek nie dał rady dłuzej wytrzymac,całkowiscie sie ze tak napisze zgnił,nie wiem tak na 100%co mogło byc tego przyczyna?światło??,(a co do innych roslin ktore zasadziłem 20.06,i z obserwacji widac jak ładnie sie przyjeły i rosna) no coz,wiem napewo ze sie nie poddam,zakupiłem własnie dodatkowe oświetlenie 2x54w(t5) monataz nastapi w przyszłym tyg.i znow zakupie henika,a powiedznie mi moze jak bym zakupil jakies dobre podłoze w miare tez dobrej cennie(moze jakies byscie mogli mi podac),i utworzyl z przodu akwarium miejsca z tego podłoza i tam go zasadzil.pomogło by??jak na dzin dzisiejszy dziekuje za pomoc i czekam na odp ,
-

zlychlopak
●
Powiązane tematy
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Akwarium 160 litrów .
Cała woda RO jest mineralizowana Vimi .
Na 40 litrów podaje 16 gr. mineralizatora.
W załączniku dzisiajsze wyniki .
Dziwne jest to ,że przed przejściem na RO , Ca rozniez było...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam Was serdecznie
Pisze do Was z prośbą o jakieś rady gdyż moje pomysły się wyczerpały.
Akwarium 160 litrów. Oświetlenie led 0,6W/L
pH= 6,9-7,0
KH= 6
Jest butla z CO2
Wapń i magnez 80:20
Potas 20
P...
Pomóżcie mi, proszę, zidentyfikować niedobory czy potencjalne blokady w moim akwarium. Zbiornik ma 7 miesięcy. W takim okresie powinna być bajka, a wygląda na zaniedbany;
Echinodorusy pokrywają się z...
Witam. Jestem nowym użytkownikiem więc chciałbym się przedstawić. Mam na imię Szymon i witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mój problem polega na nie spadającym NH3 w moim 200l akwarium (170l ne...
Witam. Szlag mnie trafia ;/ Mam 3 akwaria po 160 litrów i ...w 2 jest problem. Nie wiem co jest grane. Utrzymuję wszędzie podobne parametry:
20 azotany
1 fosforany (zdarza się 2 mg/l)
10-20 mg K
pH ...
Dzień dobry
Po wymuszonym restarcie spowodowanym rozszczelnieniem akwarium zacząłem mieć problemy z glonami (wcześniej było raczej OK). Akwarium 160l wody, restart przed miesiącem.
Wyniki pomiarów:
P...
Witam na poczatek opis zbiornika
Akwa 100x40x40 160l
Filtracja terta 1200 ex + kasakada fzn 2
Oswietlenie 3 belki Aquael leddy slim 2x 32w i 1x 36w
Podloze JBL AquaBasis plus 5l na to Manado okolo 2...
Od tygodnia zauważam wyraźne osłabienie i obumieranie staurogyne repens. Podaje CO2, Światło 12W, akwarium 30l, podłoże Benibachi Fulvic, nawożę Vimi all in one codziennie koło 15:00 jedno naciśnięcie...
|
|