Kalibrowanie Testu NO3 API- coś tu nie tak
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Próbowałem skalibrować test NO3 firmy API i coś tu nie gra, może ktoś wskaże mi błąd co robię nie tak czy może te testy to szmelc? Do testu użyłem wody z filtra RO, soli KNO3, wagi elektronicznej, jubilerskiej ( do sporządzenia roztworu) Do rzeczy: Są trzy probówki....w pierwszej czysta woda RO w drugiej roztwór KNO3, który powinien dać stężenie 10ppm ( wg kalkulatora na zdjęciu) W trzeciej roztwór o stężeniu 20 ppm Teraz wszystkie probówki zakrapiam testami API,dokładnie wg wskazań producenta i czekam 5 min I co ?...zdziwko Kolory w probówkach i kolory na tabliczce porównawczej mają się nijak do siebie z wyjątkiem 0 ppm ( zdjęcie oddaje kolory dość wiernie) Kurcze, co tu nie gra....czy ja coś po drodze skićkałem, czy te testy są g....ne ?
-

ramiras
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Barnstaple/Devon/UK
- Wspieram stronę kontem Premium
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Możliwości są takie: - sól KNO3 wcale nie musi być w pełni czysta, i wtedy wprowadzasz inną faktyczną ilość do roztworu; - test nie musi być na tyle dokładny, - przy takich naważkach, również i waga może szwankować - może warto sprawdzić w aptece lub gdzieś na profesjonalnej wadze laboratoryjnej;
Wykonaj kilka powtórzeń w tym na innych rozcieńczeniach - 5 mg/L, 10 mg/L, 20 mg/L itd. Spróbuj wykonać rozcieńczenia na 250 ml wody, będzie łatwiej. Spróbuj testu innej marki.
-

droser
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Po wkropleniu 10kropel z 1butelki mieszasz nastepnie 10kropel z drugiej i mieszasz 1min dopiero odstawiasz na 5min tak robisz?
-

macek.g
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: UK
ja uzywam testy tej firmy i sa ok chiciasz na poczatku tez mi to niewychodzilo fiolke przewracaj do gory i dolu tak zeby niebylo pecherzykow powietrza w srodku
-
torpedoss
●
do Droser....co do wagi to posiadam całkiem niezłą, a odmierzoną dawkę kładłem na wage kilka razy, były małe wahnięcia ale 8 odczytów na 10 było takie same. Sole rozcienczałem w większej ilości wody a dopiero poźnie odmieżałem z tego 5ml potrzebne do testów. Skłaniam się do zakupu testów JBL-a i zobaczymy.
do macek.g....tak, oczywiście, tak zrobiłem jak mówisz, czyli ściśle wg "zaleceń producenta" jak napisałem wcześniej.
-

ramiras
●
Z tą kalibracją, to było tak....wyniki testów wody z akwa pokazują coś koło 10 lub 20 ppm, trudno odczytać. Na skali barwnej 10ta jest jakby o odcień ciemniejsza od 20tki a powinno być chyba odwrotnie, więc odczyt był nieprecyzyjny (a oko do barw mam niezłe  ,jestem fotografem). Dlatego chciałem zrobić sobie swoją skalę barwną, no i dupa...coś spieprzyłem  , jak już opisałem w pierwszym poście.
-

ramiras
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nie jestem pewien ale 0,05l to jest chyba 50 ml a twoje próbówki chyba tyle nie mają
-
parak
●
- Ranga: Początkujący
parak napisał(a):nie jestem pewien ale 0,05l to jest chyba 50 ml a twoje próbówki chyba tyle nie mają i masz rozwiązanie problemu:)
-
wyrel
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Powiązane tematy
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
Witam forumowiczów,
Jestem początkujący akwarystą, założyłem akwarium 77 l,wymiary 60x35x35, na podłożu aktywnym yokuchi jiban soil w rogu piach. Start akwarium to 2.02.2023.Zastosowany filtr to Aquae...
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia.
W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...
|
|