To zależy ile i jakiego osprzętu ożywasz. Pewien wpływ ma na to tez wielkość akwarium(chodzi mi głownie o to ze moc oświetlenie jest uzależniona od pojemności a własnie oświetlenie bierze najwięcej W)
Kiedyś przeliczyłem swój baniak 112L. Oświetlenie 4x18w, filtr jbl e700, brak grzałki, woda do podmian, nawozy sole EI i wymiana butli 1,5kg co2. Wyszło mi jakoś 150-180 zł rocznie.
mprusek napisał(a):Głupie pytanie bo koszty mogą się wahać od 5zł-200zł i więcej na miesiąc. Pierwszy lepszy kalkulator http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu
Ależ kretyńska odpowiedź, kto płaci 5zł, pewnie Ty masz słoik? Ja za swoje ponad 700zł na miesiąc. Ale pewnie dla Ciebie to abstrakcja
Hmmm... masz rację, teraz się zorientowałam, że źle policzyłam oświetlenie które chodzi tylko 8-10h, nie 24 jak filtr. Śpieszyłam się z obliczeniami i widać jak wyszło. Poprawiam wynik: rocznie 270zł, miesięcznie 22,5zł za 112l HT. Dużo lepiej
Ja liczyłem sobie kiedyś ile moja kostka zużywa prądu i wyszło że około 8-10zł miesięcznie.Dodam że filtr chodzi 24/h i oświetlenie 12/h grzałki jak na razie nie ma,ale za to jest wiatrak do chłodzenia.Więc z tych 8-10zł może zrobi się 15-20zł miesięcznie.
Tak szczerze mówiąc to wcześniej nie zwróciłem nawet na to uwagi,teraz przyuważę ile bierze energii w sensie ceny oczywiście. Zależy to od kilku czynników,oświetlenie będzie z pewnością najdroższe.
Sebosska w Oświetlenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4064
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
Sebosska w Podłoże· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6580
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy
-piasek kwarcowy 1,3 mm
-Rotala maflora light
-Aquaforest lava soil black
-Substrat jbl aqua basis plus
Probl...
Amarok w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2986
Witam!
Posiadam akwarium Juwel Rio 125L https://juwel.pl/produkty/akwaria/rio-125-led-bialy, chciałbym stworzyć podobne akwarium jak na filmie nie wiem jednak ile piasku zostało tam dobrane?
Piasek...
guzi75 w Nawożenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 5796
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
LukasTroch w Podłoże· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8777
Witam. Zastanawiam się nad nowym podłożem do 112L pod roślinne akwarium. Myślałem nad jakimś tanim substratem aktywnym ale nie mam pojęcia ile go potrzeba na 80x30 akwarium. I też nie mam jakos mocno ...
Anonim 59529 w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3852
Witam
Posiadam 112 litrowe akwarium. Jako filtracje to mam kubełek Eheim Professional 4+ 2271 ,od jakiegoś pół roku stosuje zeolit w filtrze który co 2,5 miesiąca wymieniam. Ostatnio czytałem na stro...
vasteq w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2707
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
Evanthas w Oświetlenie· Odpowiedzi: 79 · Wyświetlenia: 105884
Witam, chciałbym się dowiedzieć ile w akwarium roślinnym powinno być lumenów na jeden litr. Zakupiłem lampkę diversa led intenso 10,1w i jestem trochę przerażony bo wychodzi mi 26 lumenów na litr....
olczyk w Podłoże· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2950
hej wszystkim akwariuszom :)
po przygotowaniu aranżacji w akwarium, ile mam czasu na zalanie podłoża? Pytam, ponieważ czekam na przesyłakę z roślinami. Czy mogę zalać akwarium na wysokość podłoża a po...
Statystyki
Ten temat przegląda 464 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571025
• Liczba wątków: 48815
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 464 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej