|
|
Czy coś dać dodatkowo do aqua substrate II +
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Będę robił restart akwarium i jako podłoże będzie aqua substrate II + , lecz zastanawiam się czy to podłoże wystarczy czy coś jeszcze dodać . Co poradzicie ?
-
fealsiderc
●
- Ranga: Poznaje temat
jakie chce mieć akwa (styl) jakie planujesz rośliny ,wymiary akwa .Ile możesz przeznaczyć na te podłoże.
-
zajac1212
●
- Ranga: Stały bywalec
Ja mam teraz zamiar robić restart zbiornika i miałem ten sam dylemat.Postanowiłem kupić aqua substrate II +,a pod to podłoże dać Tetra plant complete substrat.
-

kamil_waw
●
- Miasto: Warszawa/Błonie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
kamil_waw napisał(a):Ja mam teraz zamiar robić restart zbiornika i miałem ten sam dylemat.Postanowiłem kupić aqua substrate II +,a pod to podłoże dać Tetra plant complete substrat.
aqua substrate jest podłożem dla roślin z nawozami . Więc nie trzeba nic pod nie podsypywać, Tetra plant complete substrat jest kiedy chcesz użyć zwykłego żwiru tak jak jbl bassic+
-
zajac1212
●
Nie trzeba ale można tak zrobić.Mam zamiar założyć teraz iwagumi i mieć ładny trawnik. Np.pod ada amozonia podsypuje się special sand ja zamiast special sand użyje tetry bo szkoda mi wydawać tyle kasy na substrat.Nie pamiętam już ale jakiś czas temu rozmawiałem z kimś z obsługi sklepu roslinyakwariowe.pl i powiedział mi że każdy substrat będzie dobry.Najpierw miałem kupić ada amazonia new i special sand S ale stwierdziłem że za dużo mnie to wyjdzie i postawiłem na taką opcje trochę tańszą.
-

kamil_waw
●
- Miasto: Warszawa/Błonie
fealsiderc napisał(a):Będę robił restart akwarium i jako podłoże będzie aqua substrate II + , lecz zastanawiam się czy to podłoże wystarczy czy coś jeszcze dodać . Co poradzicie ?
Miałem to podłoże. Na początku pyliło i wszystko było pokryte brązowym szlamem - inaczej jak rozpacz nazwać tego nie mogę - ale potem spisywało się dobrze. W zależności od ilości roślin w podłożu, wystarczy na 3 do 6 miesięcy i staje się jałowe. Zresztą każde podłoże stanie się kiedyś jałowe, ale miałem wrażenie, że moje wyjałowiło się szybciej niż u kolegów Amazonia. Pod AS II+ można stosować dodatki. Jest tego spory wybór, np Ferka. AS II+ jak większość "glinianych kulek" zmiękcza wodę i obniża PH - to zaleta. Powinieneś rozważyć nawożenie solami albo gotowymi preparatami. Ja wciskałem kapsułki w podłoże i rośliny ciągnęły dalej, lecz restart zbliżał się nieuchronnie. Został mi jeszcze prawie cały worek AS II+ i będzie wykorzystany w nowym zbiorniczku. 
-
DavyJones
●
Mam ten sam problem - akwarium 50x30x30. Zamierzam dać Substrate II worek 6.02 litra i pod to Tropica Plant Growth 1 litr. Nie chcę mieć bardzo wysokiego podłoża bo zbiornik jest mały. Wyliczyłem, że podłoże aqua artu da w moim zbiorniku 4.4 cm, natomiast Tropica plant growth 0.7 cm. Z tym, że oczywiście uformuje je tak że na przodzie będzie niżej a z tyłu wyżej. W efekcie powinienem uzyskać około 3cm z przodu i 7cm z tyłu. Czy taka ilość podłoża wystarczy i czy substrat nie będzie się przedostawał bo alternatywnie mogę użyć na dno substrat potem żwirek 0.8-1.2 mm następnie Aqua Substrate II ale to już trochę kombinacja. Jednak zaleta jest taka, że żwirek lepiej będzie chronił przed przedostaniem się substratu do lustra wody. Jak myślicie?
-
nox
●
- Ranga: Początkujący
Z przodu nie dawaj Plant Growth. Grubość 3cm to mało nawet dla AS II+.
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
podloze-aqua-substrate.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Hej zsinspirowalem się pewnym akwarium. Człowiek który je aranżował użył takich podłozy
-piasek kwarcowy 1,3 mm
-Rotala maflora light
-Aquaforest lava soil black
-Substrat jbl aqua basis plus
Probl...
aqua-soil.jpg
Podłoże w końcu dostępne w Polsce, czekamy na pierwsze opinie i wrażenia na forum.
Link do opisu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?cPath=&keywords=aqua...
W niedzielę 2022-10-09 rozpocząłem mini test kilku podłoży.
Są to:
1. tropica plant growth substrate
2. ziemia (Kronen dla paproci, dodałem minimalną ilość suszonej gliny)
3. Platinum Soil
4. ControS...
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
|
|