|
|
[DIY] CO2 do akwarium za grosze
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam. Pewnego dnia zastanawiałem się jak dawkować co2 do mojego akwa . Po przaczytaniu kilku artykulów zdecydowałem się na coś takiego......CO WY NA TO KOLEDZY AKWARYśCI ???? DZIAŁA .... Tak tak to zwykła woda gazowana plus kila weżykow, zawor i pusta butelka po napoju dla dzieci ,,kubuś ???? która pracuje za dzwon .Jedna butelka wystarcza na kilka dni ,potem oczywiście wypijam wodę (ponieważ taką odgazowaną lubię ) i montuje nastepną . Pozdrowienia
-
doodek
●
- Ranga: Początkujący
pisałem o tym rozwiązaniu. można pomyśleć w sytuacjach awaryjnych, np. kiedy się skończy CO2 w butli a nie ma jak naładować "na szybko"
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
-

Przemo80
●
- Miasto: Ruda Śląska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
polemizowal bym czy jest to tansze rozwiazanie poniewaz stworzony zacier sie wylewa a wode zawsze mozna wypic pozdro....
-
doodek
●
Ja bym się kłócił czy to takie tanie, oczywiście kupując butlę i cały osprzęt trzeba wydać trochę kasy ale potem to już bajeczka. Butlę napełniasz raz na kilka miesięcy za grosze i masz spokój, nie zawracasz sobie głowy dozowaniem Co2. Przelicz ile wydasz na wodę a ile na napełnienie butli, no i w przypadku twojego wynalazku wydaje mi się że nie masz kontroli nad tym ile tego gazu jest podawane.
-
Przemas_Tychy
●
Tak jakbyś jechał autem miał kapcia w kole i co stacja benzynowa musiał się zatrzymać i dopompować takie jest moje zdanie.
Ps. Trzeba mieć wiele czasu i zapału aby bawić się w takie rozwiązania.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
no co Ty? Rz na dzień napełnić dzwon to Twoim zdaniem jest pracochłonne? Jeżeli masz czas nakarmić ryby, nawozić rośliny, to i odkręcenie zaworku i napełnienie dzwonu nie zajmie Ci dużo czasu.
-

Przemo80
●
Przemas_Tychy napisał(a):Ja bym się kłócił czy to takie tanie, oczywiście kupując butlę i cały osprzęt trzeba wydać trochę kasy ale potem to już bajeczka. Butlę napełniasz raz na kilka miesięcy za grosze i masz spokój, nie zawracasz sobie głowy dozowaniem Co2. Przelicz ile wydasz na wodę a ile na napełnienie butli, no i w przypadku twojego wynalazku wydaje mi się że nie masz kontroli nad tym ile tego gazu jest podawane.
wszystko wyliczone na podstawie tego filmu http://www.youtube.com/watch?v=JlcdSgyD4cs caly problem polega na tym ze sie nie ma kasy ,a wode i tak i tak kupuje do picia 
-
doodek
●
Jak dla mnie koszt tego rozwiązania jest zerowy. Większość osób i tak kupuje wodę mineralna a koszt gazowanej zazwyczaj jest taki sam jak niegazowanej. Butla nadal jest wygodniejsza ale dużo droższa. Plus za to, że nie trzeba bawić się z zacierami. Gorzej kiedy ktoś nie lubi wygazowanej wody.
-

Inekane
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bolesławiec
Zgadzam się, że koszt niewielki, biorąc pod uwagę to, że właściwie każdy kupuje wodę mineralną. ze zgrzewki 6 butelek można jedną "rozgazować" dla szczytnego celu. Niemniej nadal twierdzę, że to może być dobre rozwiązanie, kiedy np. zabraknie gazu w butli, a napełnienie jest w danym momencie niemożliwe (święta, długi weekend, itd.)
-

rrosi
●
Panowie koledzy, wiadomo że gdybym miał kasę w odpowiedniej ilości to kupił bym sobie butle wraz z osprzętem. Chyba lepszy dzwon niż nic, choć po krytyce zaczynam wątpić???
-

Przemo80
●
Też dojrzałem do butli. Żałuję, że nie kupiłem rok temu, kiedy nie były tak drogie. Taniej nie będzie. Nie chce mi się już bawić z drożdżami, gazowaną wodą. Eksperymenty były ciekawe, ale co butla to butla.
-
DavyJones
●
Polujcie na stronach z lokalnymi ogłoszeniami. Ja pół roku temu kupiłem napełniona za 60zł  nowe zestawy faktycznie strasznie drogie
-

korba6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Wystarczy popytać w najbliższym punkcie napełniania butli o używaną, dla chcącego nic trudnego, i parę groszy można zaoszczędzić. Sam kupiłem używaną ale z nowym zaworem.Ładnych parę lat temu jak zaczynałem z roślinniakiem to też miałem bimbrownię ale szczerze, kto raz zdecyduje się na butlę nigdy nie wróci do bimbrowni.
-
Przemas_Tychy
●
Nieekonomiczne. I to skrajnie.
-
FFx
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
a do czego sluzy wogole ten dzwon????????
-
Przesmo84
●
-

Przemo80
●
Nie opłaca się to w zupełności, 5 takich butelek i masz już pieniądze którą możesz przeznaczyć na napełnienie prawdziwej 3kg butli do CO2.
-

+Gucio
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Bielsko-Biała
mi te Filtus nie sprawdzal sie nawet w kostce 27L. NIE POLECAM!!
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Witajcie!
Sam używałem tego wynalazku w postaci jednorazowych butli i szczeże ciężko mi było nacisnąć spust.Nawet trudno było kontrolować podaż gazu do dzwonu.A zakup?Faktycznie były drogie i jak kolega wspomniał wcześniej można za te same pieniądze kupic prawdziwy zestaw i tak zrobiłem,nie żałuję!
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|