Rotala green-brązowe końcówki po przycince
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam Mam pewien problem: po pewnym czasie od przycięcia rotali green końcówki roślin, w miejscach gdzie je ciąłem, robią się brązowe. Tymczasem u roślin, które nie są cięte nie widać niedoborów, tzn. rotala jest cała zielona i jak dla mnie wygląda na zdrową. Nie rozumiem natomiast dlaczego po przycince końcówki robią się brązowe. Będę wdzięczny za pomoc w zrozumieniu dlaczego tak się dzieje. Pozdrawiam
-
pi3cho82
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Wg mnie tkanka rośliny w tym miejscu obumiera. U mnie w miejscu przycięcia końcówki robią się czarne, ale nie przeszkadza to rotali wypuścić jeden, dwa, a nawet trzy nowe pędy i po dojściu do powierzchni wyglądać okazale.
- Załączniki
-
-
-
DavyJones
●
jeżeli ciąłeś tępymi nożyczkami to pozgniatałeś końcówki i teraz obumierają . Takie delikatne łodygowce trzeba ciąć ostrymi nożyczkami :d
-
zajac1212
●
- Ranga: Stały bywalec
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zajac1212 napisał(a):jeżeli ciąłeś tępymi nożyczkami to pozgniatałeś końcówki i teraz obumierają . Takie delikatne łodygowce trzeba ciąć ostrymi nożyczkami :d
Ciekawa teoria... tnę - tak mi się wydaje - dość ostrymi nożyczkami, albo specjalnie hodowanym szponem kciuka - tnie idealnie  Mimo to czernienie obserwuję tylko u rotali. Końcówki innych roślin nie czernieją.
-
DavyJones
●
Wydaje mi się, że nożyczki nie są tu przyczyną brązowienia roślin 
-
pi3cho82
●
pi3cho82 napisał(a):Wydaje mi się, że nożyczki nie są tu przyczyną brązowienia roślin 
Też tak sądzę. Generalnie, jeśli roślina rośnie dobrze, to nie przejmowałbym się zamianą barwy pozostawionych kikutów.
-
DavyJones
●
to tylko moja toria bo na mojej rotali i ludwigii zobaczyłem to samo jak ciąłem takimi do papieru ,kiedy kupiłem lepsze nie rdzewne to już nigdy tak nie było 
-
zajac1212
●
- Ranga: Stały bywalec
Co masz na myśli pisząc "końcówki"? Dasz zdjęcie? U mnie Rotala tak ma za każdym razem jak ją przytnę: łodyżka nad ostatnim węzłem czernieje (myślę, że roślina nie inwestuje w utrzymanie przy życiu kawałka tkanki z której nie może wypuścić nowych liści) i listki poniżej cięcia są z przezroczystymi plamkami które wybarwiają się po kilku dniach.
-

Tomekx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gdynia
-
Załączam zdjęcie, mam nadzieję, że w miarę dobrze pokazuje o co mi chodzi  Rośliny odbijają więc chyba jest już okej, niemniej kiepsko wyglądają te brązowe szczyty kiedy są w grupie.
-
pi3cho82
●
No dokładnie. Też mi się tak robi po przycince. Myślę, że to naturalna sprawa i nie ma się co martwić. Bąbelki na listkach to tlen? Rośliny wyglądają dobrze generalnie. Za parę dni przyrosty zakryją częściowo te brązowe końcówki więc powinno to wyglądać elegancko  .
-

Tomekx
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Gdynia
-
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia i chwili reklaksu :)
Zapraszam do obejrzenia i zabrania się za przycinkę ;)
Zapraszam do obejrzenia, każdy znajdzie coś dla siebie.
Zapraszam do obejrzenia. Tradycyjne - dla osób nie znających j.ang. zachęcam do włączenia tłumaczenia napisów.
Witam Mam problem z Rotala rotundifolia mianowicie tak jak by czernieją mi liście dolnej parit rośliny nie wiem czy to obiawy braku potasu czy możne innego składnika ale według testu na potas nie wygl...
Witam jutro planuje podmianę wody i przycięcie roślin. Zauważyłem, że moja rotala puszcza dużo takich korzeni co z nią zrobić jak podciąć a może zostawić tak narazie?
Witam
Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej,
mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...
Miał ktoś powyższą roslinke u siebie? Jakieś porady, jak uprawiać i jak w ogóle sie ona prezentuje?
|
|