Rotala green-brązowe końcówki po przycince - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rotala green-brązowe końcówki po przycince

Liczba wyświetleń: 2597·Odpowiedzi: 9
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam
Mam pewien problem: po pewnym czasie od przycięcia rotali green końcówki roślin, w miejscach gdzie je ciąłem, robią się brązowe. Tymczasem u roślin, które nie są cięte nie widać niedoborów, tzn. rotala jest cała zielona i jak dla mnie wygląda na zdrową. Nie rozumiem natomiast dlaczego po przycince końcówki robią się brązowe. Będę wdzięczny za pomoc w zrozumieniu dlaczego tak się dzieje.
Pozdrawiam

pi3cho82
Ranga: Zainteresowany tematem

Wg mnie tkanka rośliny w tym miejscu obumiera. U mnie w miejscu przycięcia końcówki robią się czarne, ale nie przeszkadza to rotali wypuścić jeden, dwa, a nawet trzy nowe pędy i po dojściu do powierzchni wyglądać okazale.
Załączniki
rotala red.jpg

DavyJones

jeżeli ciąłeś tępymi nożyczkami to pozgniatałeś końcówki i teraz obumierają . Takie delikatne łodygowce trzeba ciąć ostrymi nożyczkami :d

zajac1212
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zajac1212 napisał(a):jeżeli ciąłeś tępymi nożyczkami to pozgniatałeś końcówki i teraz obumierają . Takie delikatne łodygowce trzeba ciąć ostrymi nożyczkami :d

Ciekawa teoria... tnę - tak mi się wydaje - dość ostrymi nożyczkami, albo specjalnie hodowanym szponem kciuka - tnie idealnie :)

Mimo to czernienie obserwuję tylko u rotali. Końcówki innych roślin nie czernieją.

DavyJones

Wydaje mi się, że nożyczki nie są tu przyczyną brązowienia roślin :o

pi3cho82

pi3cho82 napisał(a):Wydaje mi się, że nożyczki nie są tu przyczyną brązowienia roślin :o

Też tak sądzę. Generalnie, jeśli roślina rośnie dobrze, to nie przejmowałbym się zamianą barwy pozostawionych kikutów.

DavyJones

to tylko moja toria bo na mojej rotali i ludwigii zobaczyłem to samo jak ciąłem takimi do papieru ,kiedy kupiłem lepsze nie rdzewne to już nigdy tak nie było :lol:

zajac1212
Ranga: Stały bywalec

Tomekx Gdynia
Co masz na myśli pisząc "końcówki"? Dasz zdjęcie? U mnie Rotala tak ma za każdym razem jak ją przytnę: łodyżka nad ostatnim węzłem czernieje (myślę, że roślina nie inwestuje w utrzymanie przy życiu kawałka tkanki z której nie może wypuścić nowych liści) i listki poniżej cięcia są z przezroczystymi plamkami które wybarwiają się po kilku dniach.

Tomekx
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdynia

Załączam zdjęcie, mam nadzieję, że w miarę dobrze pokazuje o co mi chodzi
Obrazek
Rośliny odbijają więc chyba jest już okej, niemniej kiepsko wyglądają te brązowe szczyty kiedy są w grupie.

pi3cho82

Tomekx Gdynia
No dokładnie. Też mi się tak robi po przycince. Myślę, że to naturalna sprawa i nie ma się co martwić. Bąbelki na listkach to tlen? Rośliny wyglądają dobrze generalnie.
Za parę dni przyrosty zakryją częściowo te brązowe końcówki więc powinno to wyglądać elegancko :) .

Tomekx
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdynia

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Serwis akwarium - relaks z Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2897
Zapraszam do obejrzenia i chwili reklaksu :)
YouTube

Relaksująca inspiracja (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 9595
Zapraszam do obejrzenia i zabrania się za przycinkę ;)
YouTube

Pielęgnacja akwarium roślinnego - wideoporadnik Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3925
Zapraszam do obejrzenia, każdy znajdzie coś dla siebie.
YouTube

Restart bez wyciągania podłoża (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5457
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Pielęgnacja akwarium roślinnego - tutorial Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3831
Zapraszam do obejrzenia. Tradycyjne - dla osób nie znających j.ang. zachęcam do włączenia tłumaczenia napisów.
YouTube

Zabiegi pielęgnacyjne w akwarium (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3772
Zapraszam do obejrzenia.
Nawozy.png

Ciemniejace liście u Rotala rotundifolia

WolfuxD w Sprzątanie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4216
Witam Mam problem z Rotala rotundifolia mianowicie tak jak by czernieją mi liście dolnej parit rośliny nie wiem czy to obiawy braku potasu czy możne innego składnika ale według testu na potas nie wygl...

Rotala sp. green - korzenie boczne

Rafvi w Sprzątanie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5497
Witam jutro planuje podmianę wody i przycięcie roślin. Zauważyłem, że moja rotala puszcza dużo takich korzeni co z nią zrobić jak podciąć a może zostawić tak narazie?

Rotala green obumiera prośba o pomoc

loolekk w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2791
Witam Mam problem z rotalą green która od startu akwarium rosła najszybciej, mianowicie liscie zaczynają ciemnieć i rozpadają się, najlepiej zobrazuje to zdjęcie sadzonki, która rośnie najbliżej wlotu...

Rotala Mexicana Goias

marlowe w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4884
Miał ktoś powyższą roslinke u siebie? Jakieś porady, jak uprawiać i jak w ogóle sie ona prezentuje?

Statystyki

Ten temat przegląda 285 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570932
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 285 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.