Problem są glony nitkowate - długie - wydaje mi się że mocne - nie rozpadają się w palcach - rotale są całe poowijane w tym świństwie, java moss też ma z tym problem - pojawiają się na szybach.
Przestałem podawać PO4 już 3 tyg temu. Podaje tylko mgso4 i k2so4 - poprawiła się kondycja cryptocoryn - mialy objawy niedoboru K+. Gara rufa zjada mi jakieś kępki krasnorostów i innych, jednak nitki szaleją.
Nie bardzo mam pomysł co z tym zrobić - sprzeczne info w necie - że zaciemnić , albo że zwiększyć światło. wstrzymać fosfor, albo doprowadzić do 1mg/l, NO3 zwiększyć albo w dół do 10mg/l.
Chcę uniknąć chemii - zakupiłęm wczoraj 2 kosiarki - 1 padla po 3 godzinach ale druga czuje się dobrze - niestety nie wiem co było przyczyną zejścia. Dzisiaj dokupię jeszcze 3 - ale tylko w celach zjadania glonów - mam nadzieję że zaczną je skubać.
Mam tez troche brunatnego nalotu na szybach i zielonkawy nalot na piasku - gdzieniegdzie. Jednak największym problemem są te nitki. Dołożyłem T5 jak w podpisie - roślinki zaczęły bombelkować jednak po kilku dniach już mniej - chociaż podaje k2so4, mgso4, NO3 jest ok 25mg/l, Fe ok 0.1-0.2.
Nie wiem co robić z micro - teraz co 3 dni 1ml. (wg zalecenia sprzedawcy).
Zdjęcia cyknę po południu.
Dzięki za każde podpowiedzi - carbo nie chce lać - nie wiem czy to nie zaszkodzi RC. Chociaż bimber ich nie wyniszczył i nawet już po baniaku pływają po pozbyciu się Gurami.
112l Restart 12.10.2013 2x18WT8+14WT5+24WT5+led 90sztuk Manado + Aquabasis plus HW-302 + miniplus+CO2(bimber) Wata+ceramika 24stop. CO2-20mg/l Na razie potas Woda RO - 20l raz w tyg.+mineralizator Korzenie+łupki Razbora-11,piskorek-10,Otosek-4,RC i amano kilka, Neon innesa -25, Kirysek:pstry-4,albinos-3
Też się borykam z tym problemem i też na forum trudno dojść jak zapobiegać bo częśto informacje są sprzeczne. W mnie glony nitkowe są małym problemem - amator nawet nie zwróci na nie uwagi, mnie jednak drażni sam fakt, że są obecne ;P Co aktualnie robię? Od kilku dni, zmniejszyłem nieznacznie nawożenie fosforem i nieznacznie zwiększyłem azot, do tego roztwór zielonej herbaty [jedyna metoda na glony nitkowate której nikt nie podważa] zobaczymy czy przyniesie to oczekiwane rezultaty. Odradzając stosowanie chemii polecam również wsparcie krewetek i carbo w płynie.
Krewetki są - ale za mało - dokupię jeszcze z 20sztuk. W pewnym kresie zaczelły delikatnie zanikać (wydaje mi się że po dodaniu humosa do filtra) ale potem znowu odżyły. Wczoraj wyciągnąłem kępkę java moss i wymoczyłem w H2O2 - pieniło się ale nie wiem czy to pomoże. Jak będzie mało skuteczne to carbo będę musiał zastosować.
Najgorsze że nie wiem co jest przyczyną - PO4 prawie zero, NO3 25 - dzisiaj robie podmianę potem jeszcze raz w sobotę na RO z dodatkiem kranówy żeby mi twardość w baniaku nie spadła do zera
A kosiarki co wczoraj kupilem juz nie żyją - bez wyraźnego powodu - jedna padla po 3 godzinach druga dzisiaj rano - piskorki i razbory mają się dobrze , krewetki też.
Mam Humos w filtrze + 10 liści dębowych - ale od miesiaca - wymienię je na 50sztuk świeżych + szyszki olchy - podobne może zadziałać.
112l Restart 12.10.2013 2x18WT8+14WT5+24WT5+led 90sztuk Manado + Aquabasis plus HW-302 + miniplus+CO2(bimber) Wata+ceramika 24stop. CO2-20mg/l Na razie potas Woda RO - 20l raz w tyg.+mineralizator Korzenie+łupki Razbora-11,piskorek-10,Otosek-4,RC i amano kilka, Neon innesa -25, Kirysek:pstry-4,albinos-3
Na pierwszy rzut oka masz za mało fosforu. Stosunek NO3 do PO4 powinien wynosić około 10 - zależy to od akwarium ale u Ciebie jest 100. Poszukaj tutaj równowagi.
Witam - sugerowałem się wspominanym często fosforem jako czynnik aktywizujący i specjalnie przestałem go podawać. Od wczoraj Podaje EC stopniowo zwiększając dawkę - wczoraj dałem 3ml, dzisiaj 4ml ale po dzisiajszej podmianie dodam kolejne 4ml. i dojdę do większej dawki w sobotę - potem niestety wyjeżdzam i nie wiem czy nie narobię gorzej jak przez 10 dni nic nie będzie dawkowane - i sole i EC.
Od wczoraj zacząłem też dawkować fosfor - dążąc właśnie do tego poziomu 1mg/l - chociaż nawet 0.5 byłoby ok - szczególnie przy obniżeniu azotu do 10mg/l. Czy mogę podawać większe dawki fosforu dzienne by do piątku mieć te 0.5-0.75 w ciągu tych 3 dni?? czy tak szybka zmiana może bardziej zaszkodzić?.
Na pewno dam znać czy walka się udała.
EDIT:
Podpowiedzcie: Tydzień temu dokupilem zestaw T5 - 14W+25W (840+865) od razu wszystko zaczęło bombelkować (jawa moss po poruszeniu wyrzucała masę bąbli - ale tylko przez kilka dni. Potem jakoś przestało. NO3 jest, PO4 jest - ale bliskie zera, Fe jest, MG jest bo podaje, Ktez podaje
Dzisiaj podmienialem wodę - 5l kranówy(bardzo twarda) + 15l RO do tego KNO3, MGSO4, PO4, K2So4 + EC od wczoraj 2x wieksze dawki. + micro 1ml
Po 30min cala kryptocoryna bąbelkuje - czy możliwe że coś w kranówie może być przyczyną - np Ca ?? Co prawda twardość KH w baniaku to 6st więc Ca raczej jest - czy może jest coś innego w kranówie co mogłoby ruszyć fotosyntezę?
Panie i panowie - dzisiaj zaopatrzyłem się w mikroskop = jako że uważałem że mam spirogyra postanowiłem to sprawdzić - nie mam teraz jak zrobić zdjęcia z mikroskopu - nie moge znaleźć płytki instalacyjnej - ale po obejrzeniu dochodzę do wniosku że jest to coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Wy daje mi się że to zielenica nitkowata
Pytanie - czym to zwalczać ?
Podpowiedzcie - zaciemniłem baniak - wlaśnie mija 2 doba - w przypadku nitek ile powinno to trwać - 3,4,5 dni??
Wg mnie to zielenice nitkowate - przynajmniej tak by wyglądało po spojrzeniu w mikroskop. + troche sinic na piasku - ale to w sumie może 5 cm kwadratowych albo i mniej.
karwos00 napisał(a):Podpowiedzcie - zaciemniłem baniak - wlaśnie mija 2 doba - w przypadku nitek ile powinno to trwać - 3,4,5 dni??
Wg mnie to zielenice nitkowate - przynajmniej tak by wyglądało po spojrzeniu w mikroskop. + troche sinic na piasku - ale to w sumie może 5 cm kwadratowych albo i mniej.
Długie zaciemnienie spowoduje, że kondycja roślin znacznie się pogorszy i glony będą w przewadze.
Na Twoim miejscu zrobił tak: 1) wymiana 30% wody i przy okazji ściągnięcie sinic wężykiem 2) Testy PO4 i NO3, po ustaleniu ile czego jest należy podać lub nie, azot i/lub fosfor 3) podać potas 4) podać Carbo w dawce trzykrotnie większej niż zaleca producent - zabija nitki 5) jeśli jest bimbrownia lub butla CO2 to podawać CO2
Punkty od 1 do 4 wykonać na wieczór po zgaszeniu oświetlenia lub tuż przed. Punkt 5 podczas świecenia na drugi dzień rano.
Na drugi dzień: - rano: 1) podać Carbo w dawce trzykrotnie większej niż zaleca producent - pod wieczór: 2) Testy PO4 i NO3, po ustaleniu ile czego jest należy podać lub nie, azot i/lub fosfor 3) podać potas
W kolejnych dniach dawka Carbo wg zaleceń producenta. CO2 z bimbrowni/butli podczas świecenia. Podałbym też Fe i mikro. W ciągu dwóch trzech tygodni, powinno się akwarium stabilizować i wychodzić z glonów. Jeśli woda zrobi się "szara" lub mętna, może cuchnąca - obumierają glony - należy na noc włączyć przewietrzanie. Jeśli testy na azot i fosfor wyjdą jakieś absurdalne, to wracasz na samą górę tego postu i zaczynasz od początku.
sinice niby znikły - i tak ich mało było ale gdzieniegdzie coś na piasku zielonego siedzi, przy szybach w piasku zaginął zielony nalot też byl delikatny
nitki - nie rozwinęły się ale też nie zaginely - ile bylo tyle jest
żadna ryba nie padła
krewetki w dobrej formie
woda przejrzysta
Cryptocoryny wyciagnelo do góry mech jak byl taki jest rotale - są zanitkowane jak były Valisaria - jak byly w nitkach tak są.
Nitki przy dnie w miejscach mnijeszego przepływu były i są.
Podmieniłem 40 RO + mineralizator planta gainer
Jutro robie badania wody i powoli będę dążył do NO3 - 10-15 PO4 - 1-1,5 Fe - 0.4 Potas - nie mam testu a zooleka jedyny nie jest z tego co wiem miarodajny. Światło - będzie od 9 do 13 - wszystkie swietlówki - T8 - 2x18 + T5 - 24 (865) + 14 (840) Wsadzam też 2 roslinki - jedna z nich to rogatek sztywny - może jego rozrost pomoże w walce z glonami i chyba będzie dobrym wskażnikiem niedoborów - ale jeżeli możecie podpowiedzcie jak poznać niedobory/nadmiary micro - nie mam pojęcia jak to podawać.
A mogę prosić i jakiś sprawdzony przepis - no i czy herbatka wystarczy ze byle jaka czy ma to być liściasta zielona high class, albo jakaś szczególna odmiana ?
karwos00 napisał(a):A mogę prosić i jakiś sprawdzony przepis - no i czy herbatka wystarczy ze byle jaka czy ma to być liściasta zielona high class, albo jakaś szczególna odmiana ?
Witam. Przy tych nitkach herbatka nie pomoże, EC w dawkach x 5 przez 5 dni na pewno coś da. Ja bym wybrał sprawdzony i najlepszy na rynku produkt AZOO ALGAE TREATER, jak go zastosujesz według zaleceń nie będzie żadnego ujemnego wpływu na akwarium, gdzie przy EC w dawce x 5 jest zauważalny.
To jak to jest z tym światlem - chciałem zacząć od 4 godzin i co 2-3dni zwiększać o godzinę żeby po zaciemnieniu od razu nie było 10h 0.8W/l (gdzieś czytalem żeby swiatło stopniowo zwiększać a nie od razu na maxa.
No i jak z potasem - ile podawać (tzn jaką dawkę na tydzień przy średniej ilosci roslin 112l.) - objawy niedoboru potasu - punktowe żółknięcie i dziurki - ale takie objawy są tez przy innych niedoborach.
karwos00 napisał(a):To jak to jest z tym światlem - chciałem zacząć od 4 godzin i co 2-3dni zwiększać o godzinę żeby po zaciemnieniu od razu nie było 10h 0.8W/l (gdzieś czytalem żeby swiatło stopniowo zwiększać a nie od razu na maxa.
O tym nie słyszałem. Co to ma zmienić? Cztery godziny świecenia to mało. Jak już obawaisz się jakiegoś szoku to zacznij od 6 i zwiększaj o godzinę dziennie.
karwos00 napisał(a):No i jak z potasem - ile podawać (tzn jaką dawkę na tydzień przy średniej ilosci roslin 112l.) - objawy niedoboru potasu - punktowe żółknięcie i dziurki - ale takie objawy są tez przy innych niedoborach.
Podawaj tak jak zalecił producent preparatu. Jeśli używasz soli, powiedzmy K2SO4 to: 100g soli rozpuszczasz w 500ml wody i podajesz od 1,5ml do 3ml tego roztworu na 100l wody w akwarium
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Jacek Pawłowski w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4761
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Aquaglon w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5622
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
hyniks w Glony· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8189
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
densen w Glony· Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 37004
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
paka747 w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5140
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
sgruszkiewicz w Glony· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3150
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Puszek__823 w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1854
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1864
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Statystyki
Ten temat przegląda 290 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571006
• Liczba wątków: 48807
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 290 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej